Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,171 - 12,180 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kuusi varmasti on laadun suhteen helpoin, kuitenkin kasvaa suoraan kun kasvaa hajavalolla kun taas valoon pyrkivät tekevät haaroja ja lähtevät kasvamaan valon suuntaan. Koivu ei kasva tukkilaatua juurikaan jatkuvassa kasvatuksessa ja pienaukossakin on jvähän niin ja näin. Taas sitten kuusella lahoriski niin se hinta ei ole sitä pelkkää tukin myyntiä varmasti kun sen hetken.

    Kujalan kuvassakin oli varmasti jaksollisesti kasvatettu männikkö. Niinku minkähän näköinen pelkästään puita kaatamalla ja päältä ajamalla epätasainen männikkö mahtaa laadun puolesta olla? Vois ainakin kuvitella, että vaurioitunutta, tikkua ja räkää on laatu.

    mehtäukko

    RR:n toppuuttelu ei vaikuta mopon ohjauksiin. Kun mo tekee työnsä oikein parantaen mitä parannettavissa on, kasvu tulee lahjaksi.

    RR vaan kutistaa kuten-, on kehuskellut, omalta osaltaa kaikessa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ojitusmätästystä on paljon tehty ja suurilta osin ei johda minnekään vaan ojasta saadaan se maapaakku ja ojanlaidalle tulee parempi kasvualusta sekä taimia ensimmäisen ja mahdollisesti toiseen jaksoon. Ei vähän saattaa olla kalliimpi kuin laikkumätästys mutta on kannattanut ja tulee kannattamaan. Myöskin he turvemaan kasvattajat saattavat hyötyä toisen jakson hyödyntämisestä ohanlaidasta muun puuston paremman kasvun ohella. Kivennäismailla ei missä tapauksessa ole pakko johtaa ojia vesistöön saadakseen ojitusmätästyksen hyödyt kuitenkin. Osan ojistakin voi johtaa oo valmiiksi soistuneihin monttuihin et aika laaja skaala ojituksessakin mitä joi tehdä mutta JK:n sivuilla se on aina turvemaalta suora ränni puhtaaseen vesistöön.

    mehtäukko

    AJ. Tottahan jaksollisen ”lopetuksen” sadonkorjuu jk:lla 2-3 kertaan tuottaa puuta, se on aivan selvä. Mutta kuten prof. Mielikäinen toteaa, se ei jatku jatkuvana. Hatelikoksi muuttuu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niinno, siinä aukon teon siirrossa on omistaja nauttinut hyvistä tuotoista muutaman vuoden ajan. Sopii vaihtoehdoksi vaikkapa iäkkäälle omistajalle, jonka kasvunsa lopettaneet alueet perilliset sitten uudistavat, tai metsätilan ostaja.

    Jovain Jovain

    ”Aukon teon siirto” nykyisillä suosituksilla on kohtalokasta ja sitä ei voida pitää varsinaisena  ja tuottavana jk metsänhoitona.

    Jovain Jovain

    Väitettyyn alempaan jk puunhintaan. Yhtiöt maksavat laadukkaasta puusta myös tien varressa ja se kilpailee hinnassa pystykaupan kanssa. Pitäisi huomata myös se, missä pääoman tuotto on, kun jk metsä kasvaa korkoa puissa. Jaksottaisessa se on kasvavissa taimissa.

    mehtäukko

    Jojovainin harhaa, klusteri ei maksa sen kummemmin ”laadukkaasta puustasi”. Sen vaan on täytettävä puukaupan mitta- ja laatuvaatimukset. Jk- harvennuspuut häviävät mennen tullen hinnassa avon pystykaupalle.

    Pitäisi huomata sekin, kuinka Jojovainin korkovertaus on aivan tyhjän päällä. Mitähän aivopierua seuraavaksi?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tienvarressa puut voivat olla samankaltaisia mutta tienvarsihinta on tuon metsälehden hintatilaston mukaan viitisen euroa halvempi kuin pystykauppahinta. Joskus se kyllä oli euron pari plussalla tai tasan mutta onpas tienvarsihinta noin negatiivisella ni yllätys.

    Jovain Jovain

    Tuottavaa metsänhoitoa ei myöskään ole hoitamattomat jaksottaisen metsät (rästit). Mehtäukko väittää: ”Niistä maksetaan täyttä hintaa”. En ole väittänytkään, että pystykaupasta jk puusta maksettaisiin. Tien varresta maksetaan täyttä hintaa, mitta ja laatuvaatimukset täyttävästä puusta.  Niin se vaan on, jaksottaisen tuotto on edelleen taimikoissa ja on jokaisen puuntuottajan asia, mihin rahansa käyttää. Jos ulkopuolelle sijoitettavilla tuotoilla vertaillaan, eihän jk:n korkeampi tuotto voi olla vähemmän sijoitustuottona. Kaksoisnikki siellä säestää.

Esillä 10 vastausta, 12,171 - 12,180 (kaikkiaan 13,323)