Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,121 - 12,130 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja

    Eikös tuo laskeminen ole se helppoin osuus, todellisten tapahtumaketjujen etsiminen on se vaikein osuus. Niinkuin Kujalan 2 puulajia kasvavassa metsässä ei ole kuluja 60 vuoteen jai mikä olikaan kun siellä ei kasva mikään muu 2 puulajia.

    puutuomas

    Alikasvoskuuset on kasvatuskelpoista siellä missä metsäni sijaitsevat. Ylispuuston poiston jälkeen olen mitannut yli metrinkin pituutta vuosikasvuna ja hakannut harvennuksen tultua ajankohtaiseksi, täysin tervettä tukkia. Ilmeisesti juurikääpä alueilla ei onnistu alikasvosten hyödyntäminen ja siitä jotkut vetävät koko Suomea koskevat johtopäätöksensä.

    mehtäukko

    Se on hyvin tapauskohtaista. Jos ovat pitkään kituliaasti köhöttäneitä, ei niitä kannata huomioida.

    Nyt on tilanne tulossa, jossa mt kankaan sekapuuston alle on taannoisen harvennuksen jälkeen syntynyt oikeinkin hyvä ku- taimikkoa viereisen kuusentaimikon jatkoksi. Tottahan tämä on siten kaadettava ja puitava, että mahd. pitkälle viereinen taimikko ” laajenee”.

    Ammatti Raivooja

    Koivun ylispuun poisto minusta onnistuu ihan hyvin kun kuuset on ojanlaidoilla ja sellaista on kyllä tehty. Laskisin sen kuitenkin 2-vaihe kasvatukseksi.

    mehtäukko

    Se on juuri sitä.

    Jovain

    Mistä niitä jk metsiä riittää korjuuseen, kun 50 vuotta on hoitomuodon sulkemisesta ja hyväksymisestä tällä hetkellä 10 vuotta. Taimettumisen ehtii havaita 10 vuodessa, mutta korjuussa olevat metsät eivät sitä ole. Ovat jaksottaisen metsiä ja niitä pidetään virheellisesti jk metsinä. Ainakin niiden metsien osalta, joista löytyy huomautettavaa. Jos tässä hoitomuotojen välistä vertailua tehdään, jaksottaista metsänhoitoa verrataan jaksottaisen metsänhoitoon. Paljon sieltä huomautettavaa löytyykin ja olihan myös metsäkeskuksella huomautettavaa.

    Puuki

    Valmiiksi erirakenteisia kuvioita löytyy turvemailta. Sinne se jk sopiikin , ei kangasmaille muualle kuin maisemametsiin erityiskohteisiin.

    Jovain

    Minusta Kujalan laskelma on hyvä esimerkki jk:n puustopääomasta ja sen tuotosta. Verrattuna jaksottaisen vaihtoehtoon, jossa metsän tuotto samassa ajassa ja samalla puumäärällä ei yllä jk tuottoon.

    puutuomas

    Jep, hyvin ojituksen myötä maatuneita turvemaita ovat nämä  onnistuneet alikasvoskuusen hyödyntämis kohteeni olleet. Puukilla oikean suuntaista tietoa, mutta on minulla eräs kivinen, yllättävän ravinteikas, pääosin rauduskoivua kasvava rinne jossa olen säästänyt 10v sitten tehdyn manu harvennuksen yhteydessä alikasvos kuuset. Valtaisaa kasvua myös siinä havaittavissa. Ei ole tuntea paikkaa kun muutaman vuoden välein käyn siinä ihmettelemässä.

    mehtäukko

    ”…Aukon totuus palaa vain hetken!..” on koksosperkolaiselta ainut realistinen lause koskaan.    Aukko on sen hetken aukkona kun siellä ei kasva puita. Kesällisellä aukolla se oli n. viikko.

    Jk- aukoissa siihen voi mennä kymmeniä vuosia ja tuloksena vajaatuottoinen joutomaa. Jaksollisessa toiminnassa se ei ole edes mahdollista.

Esillä 10 vastausta, 12,121 - 12,130 (kaikkiaan 12,526)