Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,101 - 12,110 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Onko jaksollisen aukon tuotosta   täällä muuta  kuin kuin Timpan julkaisemat 1,5 %  tuotokset  plussalla.   Joku häirikkö kamppailee paskoissaan  kun eivät osaa laskea  miten pitäisi  toimia   paremman tuottavuuden  saamiseksi.   Kateutta  puskee pitkän  raatamisen päälle kun  ovat olleet  klusterin  narrattavina.   Metsänomistaja on kuitenkin lopulta  kunkku  puunkorjuussa.

    Voisiko olla, että korjuun toteuttajalla on  vaatimaton osaaminen joka riittää hät’ hätää  aukon tekoon niin   muut menettelyt aiheuttaa   vahvaa vihaa siistiin ja onnistuneen metsän hakkuuseen.    Sitä ovat klusterit tukemassa kartellin  menetelmin   ja hankintahinnoittelulla.

    PS: Oliko kyse just’ Lennart Erikssonin tutkimukseen omasta korjauksestaan jonka myönsi valheelliseksi?  Joku  noista ruotsalaisista johti sellutuottajain  sylttytehtaalle !

    A.Jalkanen

    Jaksollisen tuotos ja tuotto ovat metsänhoito-ohjeiden pohjana. Ohjeet ovat olemassa peitteiseenkin vaihtoehtoon, mutta tuotos ja tuotto vielä jossain määrin epävarmat.

    Perko

    Aiempaa  parempaa jos hakee  niin  edellisen  varmuus oli tuottavuuden kannalta  olematon eikä vaadi paljon   sen nostamiseen.   Varmuuksista  ei ole olemassa  mitään tietoa  aukostakaan 60 vuoden perään.  Tulevaisuus ennuste heikkenee ja   laajenee  puolipallontavoin  ajan myötä.

    ”Ohjeet ovat olemassa peitteiseenkin vaihtoehtoon, mutta tuotos ja tuotto vielä jossain määrin epävarmat.”     Mitä niillä ohjeilla haetaan?   Haetaanko   € -tuottoa  puuntuottajalle  vai edelleen  klusterin tai  ns kansantalouden  menestystä?

    PS.   Omaa metsää on ollut riittävästi  koeruuduiksi ja laboratorioon  yli  60 vuotta.   Ensimmäisen  puunmyynnin (hankintana) tein  62 vuotta sitten.   Myyntisopimuksia on kertynyt  pari mapillista.

    Nimimerkki ” Metät kunnossa”  on  jäänyt  ehkä  jostain ” lahjasta” osattomaksi.   Harmillista!

    Metät kunnossa!

    Annappa nyt vaan Perko tulla se tieto, että monenko oman hehtaarin taustalla tätä potaskaa täällä kirjoittelet? Kuten aikanaan kirjailin sadan hehtaarin tarkkuus riittää tähän kysymykseen vastaukseksi.

    Tolopainen

    Jatkuva kasvatus tarkoittaa, metsänomistajan jatkuva kusetus. Älä pilaa mehtiesi tuottoa, kun ei ole mikään pakko. Matkat on kyllä liipasimella lähivuosina.

    A.Jalkanen

    Haetaanko   € -tuottoa  puuntuottajalle  vai edelleen  klusterin tai  ns kansantalouden  menestystä?

    Eikö nuo ole suunnilleen sama asia; jos metsäklusteri ei menesty, puulla ei ole kantohintaa.

    mehtäukko

    Lennart Erikssonin ei ole ilmoittanut olevansa mo tai kytköksessä johonkin kaupalliseen puljuun.

    Eräs Arvometsäläinen on sitä sun tätä.

    Kumman anti on perus peri-aatteeltaan riippumatonta tiedonvälitystä?    Kun kaksoset sorvaavat pulikoitaan kärpässarjalaisina, täytyisi se rähmä silmistä huuhtoa ja nähdä edes eteensä.

    Jovain

    Tuskin Visankaan kannattaa empiä. Jk parhaimmillaan on jatkuvaa tukin tuottamista. AJ: Ei ole sama-asia: ”puuntuottajalle, klusterille vai kansantaloudelle”. Tuskin metsänomistajalle riittää sivurooli omassa metsässään. Tarvitaan erilaista lähestymistapoja puukauppaan ja metsänhoitoon.  Mehtäukon kasvatusmallit ovat jaksottaista metsänhoitoa. Niissä ei ole pätkääkään verrattavissa jatkuvaan kasvatukseen.  Se, että jk metsänhoito vaatii riittävän puustopääoman, jopa satoja kuutioita. Ei ole esteenä taimettumiselle tai metsän uusiutumiselle.  Jk metsänhoito voi olla kuviokohtaista, mutta myös alue/pinta-ala kohtaista. Toimii paremmin, jos luontainen vaihtelu ja kasvurytmi otetaan huomioon. Umpimetsään pakottamalla antaa huonomman tuloksen ja palvelee jaksottaista metsänhoitoa.

    suorittava porras

    Vai ei ole aukkojen kehittymisestä uudistamisen jälkeen metsäksi kokemuksia? Minäkin olen ehtinyt hakata aukoiksi 50 vuotta sitten silloisin menetelmin uudistettuja kuusikoita ja sama on toteutunut 60-vuotiaiden kuloaukkoihin uudistettujen männiköiden kohdalla.  On myös kokemusta siitä ,että jk-viritelmän metsään ei ole ilmestynyt uutta puuta poistetun tilalle vuosikymmeniin  eikä edes lähitienoolle. Puutonta pintaa syntyy koko ajan vain lisää harsinnan edetessä. En jaksa ymmärtää ,mikä jälkimmäisessä vaihtoehdossa kiehtoo. Puhutaan aukkojen ongelmista ,mutta puuton pinta-ala jatkuvan kohdalla on isompi ja lisääntyy ,jos puita yleensä korjataan.

    A.Jalkanen

    Olli Tahvosen talouskatsauksessa ei mainita L. Erikssonia lainkaan. Tämä Luontopaneelille laadittu selvitys on varmaan pätevin kokoomatarkastelu mitä on aiheesta olemassa.

    https://luontopaneeli.fi/wp-content/uploads/2022/04/luontopaneelin-julkaisuja-1c-2022-metsien-hoito-jatkuvapeitteisena-katsaus-taloudelliseen-tutkimukseen.pdf

Esillä 10 vastausta, 12,101 - 12,110 (kaikkiaan 12,526)