Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,061 - 12,070 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Tutkimus on tutkimusta aavistushakkuut kuvittelua.

    Ei pitäisi joka pieraisusta säikähtää, kun niin sekavaa on politikointi..

    A.Jalkanen

    Laskin siis RR jotenkin väärin esimerkissäni 31.7.2024, 09:15. Miten?

    puihin sitoutuneen varaston katoaminen Metsien inventointien tuloksetkin ovat siis väärin, kun ne osoittavat metsien hiilivarastojen kasvua.

    Jatkuva kasvatus ei voi olla ratkaisu muualla kuin turvemailla, koska se vähentää hiilen kertymää puustoon, vaikka se vähentää toki hiukan maaperän hiilivarojen hävikkiä kun maata ei muokata. Kokonaishiilitase jäänee kuitenkin heikommaksi kuin jaksollisessa mallissa. Hakkaamattomuuskaan ole ei kuin osaratkaisu kun niitä metsiä uhkaavat metsätuhot.

    Entä kansantalousvaikutukset: ovatko ne hyväksyttäviä? Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö aloitteesta avohakkuiden kieltämisestä valtion mailla kannattaa lukaista.

    Asiat kannattaa käydä läpi omassakin päässä, RR.

    R.Ranta

    En tiedä totuutta aiheesta, eikä se ole minulle mikään uskon asia. Kuuntelen vain sujuvasti, mitä alan tutkijat aiheesta kertovat ja pelkään pahoin, että ongelmia on luvassa, jos ja kun ilmastomuutos etenee.

    Tein juuri puukaupan, jossa mm. 7 ha avohakkuuta ja useita kohteita lisää tarjolla. Yritän vain parhaani mukaan olla realisti ja toimia sen mukaisesti.

    AJ käyttää sitä omaa päätään asiantuntijana, vaikka ekonomia tai tämä hiilikysymys ei olekaan tutkimusalaasi. Kai meidän siitä täytyy lähteä, paras tieto aiheesta on juuri kyseisen alan tutkijalla – vai kuinka?

    R.Ranta

    Pitää myös ymmärtää, että jatkuva kasvatus, kuten se nykyään ymmärretään, on jotain aivan muuta kuin harsinta, jossa vain parhaat puut poistettiin, välttämättä mitä jää jäljelle. Siksi harsintaan  vartaaminen on asenteellista harhaanjohtamista. Ja toistettakoon jälleen kerran, että kasvatan mäntymetsiäni jaksollisesti.

    A.Jalkanen

    RR. Ei nyt puhuta asiasta joka ratkeaa pelkästään ekonomialla tai hiilikysymyksellä eli osaoptimoimalla. Asia on hyvin monitahoinen koska ko. valinnan vaikutukset ulottuvat laajalle yhteiskuntaan. Moni asia puoltaa jatkuvaa kasvatusta siihen soveltuvilla paikoilla, mutta tämä keskusteluketju on käsitellyt kattavasti myös haitat yleismenetelmänä. Näistä ei siis pitäisi olla enää epäselvyyttä vai onko?

    Jos joku tutkija tai muu tarkastelee asiaa kokonaisvaltaisesti ja kumoaa edellä tässä ketjussa eri kirjoittajien esittämät näkökohdat, niin mielelläni katsomme ne tulokset läpi.

    Muistetaan myös että lämpötilojen nousu kiihdyttää paitsi maaperän hiilen hajoamista, samalla myös ravinnekiertoa ja pidentää kasvukautta. Jos metsätuhot eivät ryöstäydy käsistä, kokonaisvaikutus metsien hiilivaroihin voi olla meillä positiivinen.

    PM. Vielä yksityistalouden kannalta katsoen. Jos jollakin on jatkuvaan kasvatukseen sopivaa metsää, menetelmää voi käyttää ja voi olla toimiessaan jonkin aikaa hyvin kannattava korkeillakin korkokannoilla. Yleisesti ottaen metsän kasvatuksesta ei saa korkeita korkotuottoja vaan niitä pitää etsiä muista sijoitusmuodoista.

    Ola_Pallonivel

    Kun hintalappu ja maksajien puute metsien suojelussa alkaa selvitä, ääni kellossa muuttuu.

    ”Ihan ykkösasia ilmastomuutoksen torjunnassa on luopua fossiilisista polttoaineista. Kaksi kolmasosaa koko ongelmasta johtuu siitä, että käytetään kivihiiltä, öljyä ja maakaasua” Petteri, Taalas sanoo.

    R.Ranta

    Meillä on vallinnut vuosikymmeniä kritiikitön näkemys, että vain maksimaalinen puuntuotanto on perusteltua ja sukupolvi pitää vaihtua siitä kritiikittömästä näkemyksestä irtaantumiseen.

    Tätä luonnonvarojen järkevää käyttöä nyt alan kansantaloustieteilijät yrittävät selvittää eri yksityiskohtia tutkivien  tutkijoiden tietojen pohjalta.

    Ammatti Raivooja

    Avohakkuu alue pysyy pitkään lumisena ja se heijastaa auringonsäteilyä takaisin avaruuteen kun taas jatkuvapeitteiset tummina imevät auringon lämpöä jatkuvasti. Myös koivikot mitä saadaan vain jaksollisella menetelmällä heijastavat enemmän kun ovat valkoisia avaruuteen.

    Puuki

    Ylen ja Kujalan esimerkkiä ei voi ottaa todesta, jos/kun otetaan huomioon myös korkotekijä.   Entisistä tuloista puhuminen on potaskaa. Jokainen kohde pitää ottaa semmosena kuin se on. Jos on päätehakattavaa puustoa, sille tulolle mikä jää yli vähennysten jälkeen pitää laskea korko.

    Sitä koron vaikutusta tulokseen RR:kin on hehkuttanut NNA:sta puhuessaan. Nytkö se pitäisi unohtaa kokonaan ?

    mehtäukko

    RR:lla menee moni asia näköjään vaikeimman kautta. Esim. tuo hokema ”vain maksimaalinen puuntuotanto on perusteltua..” olisi reaalisesti käytössä, ei pidä paikkaansa. Kun pyrkimys on eri vaiheet tehdä tutkituin parhain käytäntein hintalapun ollessa kuitenkaan tuottoon nähden kevyttä, toiminta ei voi olla kuralla. Maksimaalisuuden pudottaa luonnon tekijät. Vai ilmaistako pitäisi olla?

    No, Metkatkin leikkautuvat.

Esillä 10 vastausta, 12,061 - 12,070 (kaikkiaan 12,526)