Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,051 - 12,060 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metät kunnossa!

    Ei ole missään vielä tullut vastaan, joten pakko nyt kuitenkin kysyä: Paljonko Perkolla on hehtaareita omistuksessaan? On niin pontevaa kirjoittelua, että lienee melkoinen määrä. Ihan sadan hehtaarin tarkkuus riittää.

    Kurki

    AJ:  Väite että hiilen määrän korvautumiseen menee avohakkuun jälkeen hyvin pitkä aika ei pidä paikkaansa. Jos siis en laskenut väärin jossain kohtaa. Timojen YLE-esimerkissä 40 vuodessa päästiin vasta hiilikuopan pohjalle.

    Tässä Ylen linkissä hiilivaratoa arvioidaan yhden hehtaarin mukaan, josta sitten saadaan vääriä johtopäätöksiä. Kun lasketaan 100 ha metsälön hiilivaraston muutoksia hakkuilla 1..1,5  ha vuosittain, niin eihän sen hiilivarastoon tule notkahduksia missään vaiheessa.

    Orfeus

    MaalaisSepolta 31.7.2024 klo 11.23 järkevä mielipide johon voi hyvin yhtyä. Hyvä Seppo!

    Muuten näillä palstoilla käydään osittain melko epäasiallisesti keskustelua ja vänkäämistä. Olen ymmärtänyt, että mukana on muitakin kuin vain ”kokemusasiantuntijoita”. Onko tosiaan niin, että anonyymi mahdollisuus suoltaa mitä ensimmäisenä mieleen tulee loihtii asiattomuutta siinä määrin, ettei osittain vessanseinäkirjoittelun tyyppiseen ajatustenvaihtoon oikein viitsi osallistua. Löytyy kyllä nettiverkostoja, joissa osataan keskustella asiallisestikin.

    Ammatti Raivooja

    Aah, vanha kunnon metakeskustelu, olikin jo ikävä.

    R.Ranta

    Kujala elää Visa aivan eri todellisuudessa kuin sinä. Hän ei itse raivaa vuosittain satojen litrojen polttoainetta. Sinulla tehdyn työn hinta esim. 30.000 ja kun sille laskee esim. 4% korkoa 20 vuotta, niin kulu on jo 60.000 euroa /vuosi. Liikemaailmassa investoinnille lasketaan sen oikea hinta, eikä uusia kannattamattomia investointeja tietenkään rahoiteta menneisyyden tuloilla, vaan investointien tulee olla kannattavia.

    Avohakkuu on hiilensidonnan  näkökulmasta jatkuvaa ongelmallisempi. Maaperän hiiltä lähtee huomattavaia määriä taivaan tuuliin, kun se jatkuvassa kasvatuksessa päin vastoin lisääntyy koko ajan. Näin asiaa tutkivat kertovat. Tekijöitä on kaksi. Hiilen varastoituminen ja hiilinielu. Maaperän hiilivarasto on huomattava tekijä kivennäismaissakin, turvemaista puhumattakaan.

    mehtäukko

    ML artikkeli 21/ 2020: Mikä on ongelma, RR ?

    ”Metsäntutkimuslaitoksen 1980-luvulla käynnistämä laaja tutkimus osoittaa, että metsämaan hiilivarasto säilyy vakaana metsien käsittelystä riippumatta. Hanke nimettiin Biosoil-tutkimukseksi, kun maanäytteitä kerättiin toistamiseen 2000-luvulla,

    Biosoil-tutkimus osoitti, että metsämaassa olevan hiilen määrän muutokset suhteessa maaperän kokonaishiilivarantoon ovat vähäisiä. Hiilen määrä ei vähentynyt edes avohakkuun jälkeisinä vuosina, vaan hiiltä karttui keskimäärin jopa hieman lisää.

    Runsainta lisäys oli 60–100-vuotiaissa metsissä, joissa metsämaan hiilivarasto kasvoi vuodessa keskimäärin noin 300 kiloa hehtaarilla. Yli satavuotiaissa metsissä hiilen kertymä maaperään väheni. Hiilen määrän muutos mukailee puuston vuosikasvun tasoa.”

    Ammatti Raivooja

    Jos se visa on käyttänyt samaa laskukaavaa kuin sinä raivausten kannattavuudesta? Mutta ei me voidaan koskaan tietää kun et kerro motiiveja raivata.

    Minusta tuo on erinomainen huomio, että Kujala laskee, että 37 vuodessa ensiharvennuksessa saadaan 700e eli kuutioissa ei paljoa mitään. Joten jaksollinen kasvatus on silloin karussa männikössä, eikö niin? Jos samassa karussa männikössä kasvatetaan kuvan aliskuusia niin ne ei varmasti kasva nopeasti ja lahottomasti ja hakkuita ei tehdä tiuhaan kuvan aliskuusista. Kyllähän varmaan Ranta ymmärrät minkälaisista kasvuolosuhteista on kyse kun 37 vuodessa saadaan vain 700e ensiharvennustuloa, eikö niin?

    Eikös metsälössä ole maksimäärä hiilinieluna jos siellä kasvaa maksimimäärä puita? Etkö sanonut, että sinä et juuri nimenomaan kasvata maksimäärää puita?

    Kurki

    Avohakkuu on hiilensidonnan näkökulmasta jatkuvaa ongelmallisempi.

    Mitä ongelmaa siinä on, kun se aukko 1 ha/v on osa metsälöstä 65..100 ha, joka pitää suhteuttaa tähän metsäalaan, sillä näin metsiä avohakataan Suomessa?

    Maaperän hiiltä lähtee huomattavaia määriä taivaan tuuliin, kun se jatkuvassa kasvatuksessa päin vastoin lisääntyy koko ajan.

    Mitenkähän tuo lie mahdollista, kun metsään sitoutunut hiili korreloi runkopuumäärän kanssa. Metsän hiilestä 40% on maanpinnan yläpuolella ja 60 maanpinnan alapuolella Luken tutkija Ilvesniemen mukaan.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#5dfaa1a5

     

     

    A.Jalkanen

    RR vaikuttaa uskovan, että YLE-esimerkin hiilensidontakäppyrä pitää paikkansa, eli että avohakkuun tuloksena metsäekosysteemin kokonaishiilen määrä kokee pitkäaikaisen ja syvän notkahduksen. Metsien inventoinnit kertovat kuitenkiin metsiemme kokonaishiilimäärän jatkuvasta noususta alkaen 1950-luvulta. Samaa kertoo ruotsalaisten usean eri ikäisen koealan käsittävä tutkimus, jonka tuloksissa sanottiin, että metsämaan hiilen määrä ei vaihtele kiertoajan kuluessa likikään samaan tapaan kuin maanpäällisen hiilen määrä. Eli sama viesti kuin BioSoil-tutkimuksessa.

    R.Ranta

    Kuuntelin juuri Helsingin yliopiston professorin luentoa hänen tutkimusalastaan aiheesta ja tämän päivän tieteellistä näkemystä. Ei ole olenkaan varmaa, etteikö avohakkuut joudu vielä tiukan kritiikin kohteeksi, jos ilmastomuutos etenee kuten ennustetaan.

    Avohakkuun jälkeen maaperän lämpötila nousee melkoisesti, josta seuraa vomakas hiilen vapautuminen ilmakehään.  Näin hiilnsidonta muuttuu päästölähteeksi  pitkäksi aikaa. Siihen kun lisätään puihin sitoutuneen varaston katoaminen, josta suuri osa vapautuu lyhyellä aikavälillä ilmakehään, niin ei ole hiilensidonnan näkökulmasta ongelmatonta. Tähän kun lisätään monimuotoisuuden, ympäristön, vesiensuojelun jne. ongelmat, niin edessä voi olla vakava paikka. Joutuuko pohtimaan aavistushakkuita?

     

Esillä 10 vastausta, 12,051 - 12,060 (kaikkiaan 12,526)