Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,323 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 12,021 - 12,030 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Saahan sitä selitellä, tarkoitushakuisuutta on vastineissakin. Ylimääräistä korko ja päätehakkuutuottoa esim. Tuskin metsän käsittely ja kiertoaikoja toisaalta, voidaan verrata Heinävedelle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ylimääräistä tai ei, vertailua voi tehdä: miten raha tuottaa kasvavissa puissa ja miten muualla.

    Visakallo Visakallo

    Jotain pitää olla metsänhoidossa rajusti pielessä, jos Heinävedellä jaksollisen ensiharvennus tehdään vasta 37 vuoden iässä, eikä 2. harvennusta ole tehty vielä 45 vuoden iässä! Jostain aivan märältä ja karulta suolta, tai kallion päältä voisi noin huono paikka löytyä.

    Jovain Jovain

    Ymmärtääkseni kysymys on metsänhoidosta ja sen vertailusta, ei mistään ulkopuolisista tuotoista. Ei myöskään kantorahatulojen eroista. Ei pidä väittää, että hyvästä tukin tuotosta maksettaisiin vähemmän. Tai että, päätehakkuutulo vaaditaan vertailuun ”toiskertaan”. Seuraavalla seurantajaksolla päätehakkuutulo on vertailussa mukana. Paljon tarjoillaan tois-sijaisia väittämiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No YLE esimerkissä parempaa päätehakkuutuloa ei huomioitu oikein yhteenkään kertaan kun sitä ei sijoitettu mitenkään eikä sitä saatu kiertoajan lopussakaan. Antoiko laskelma oikean kuvan vai johtiko harhaan?

    Puuki

    Yle:n esimerkki on selvästi harhaan johtava. Korkotekijää ei ole otettu huomioon , menot toisella puolella on liioiteltuja ja jk:n puolella niitä ei muka ole ollenkaan. Paremman päätehakkuutulon vaikutus on koetettu häivyttää. Ei jatkoon.

    mehtäukko

    ”…ei mistään ulkopuolisista tuotoista..” ei tajua, että hankalahan on jk:n huonoista tuotoista on ulkopuolelle sijoittaa.

    ”…Ei pidä väittää, että hyvästä tukin tuotosta maksettaisiin vähemmän…” on harhaisa väite. Puiden laatu,koko ja määrä korjuukustannuksilla sävellettynä määrittelevät kantohinnan.

    Joovainin kallionkielekkeeltä haetut muutamat jk-tukit ovat 0-rajan tuolla puolen.

    Jovain Jovain

    Tuskin on soveliasta laittaa päätehakkuutuloa vertailuun kahteen kertaan, kun ei ole sitä parempi hintaista ensimmäistäkään kertaa. Hyvistä jk tukkileimikoista maksetaan samat ja enemmänkin, kuin avohakkuu leimikoista. Voihan se Visan huono paikka löytyä jostain ja väittäisin, vajaatuottoisia metsiä löytyy ja paljon. Niillä ei ole tekemistä jk vertailun kanssa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Ymmärtääkseni kysymys on metsänhoidosta ja sen vertailusta, ei mistään ulkopuolisista tuotoista.”

    Jaa eikös Ranta sanonut, että metsänomistajat ei osaa laskea ja ymmärrä tuottoprosenteista? Jos se raha vaikka tuottaa UPM:n osakkeissa? Mä oon tästä ihan samaa mieltä tältä osin, en vaan siitä, etteikö tälläinen muualle sijoittaminen olisi käynyt muillakin mielessä.

    Ja sen lisäksi oletetaan aina, että metsänhoidonterveys olisi sama molemmilla menetelmillä. Olisiko mahdollista, että JK:hon siirtyvät eivät ole oppineet kasvattamaan metsiä oikein? Tavallaan huono tuotto olisikin omaa syytä jos ei osaa vaikka tehdä oikeaa kasvatusohjelmaa?

    Jos ensiharvennusta pitää odottaa 37-vuotta niin ei männyn alla kasvaneilla kuusilla ole mitään mahdollisuuksia kasvaa. Saavat lahon ja kasvavat väärällä kasvupaikalla mutta se lienee yleistä JK kasvattijilla kun pitäisi poistaa kuusialiskasvus ja siementää männyllä. Noin karulla paikalla ei tosiaan tiuhaan haeta kyllä noita JK puitakaa.

    mehtäukko

    Jojovain…”Hyvistä tukkileimikoista maksetaan samat ja enemmänkin, kuin avohakkuu leimikoista…”       Taas alkaa lyödä tyhjää!

Esillä 10 vastausta, 12,021 - 12,030 (kaikkiaan 13,323)