Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,001 - 12,010 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Erilainen mykorritsalajisto niissä ainakin varmaan on. Entä oliko ylispuusto samassa tiheydessä sekä koivikossa että männikössä?

    Hakusanalla alikasvos löytyy kolme artikkelia aiheesta. Niemistön artikkeleissa korostetaan ylispuuston riittävän voimakkaan harventamisen merkitystä olemassaolevien kuusen taimien kasvulle. Sitä ei tästä ilmene onko tiheys kriittinen tekijä myös taimien synnylle.

    https://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/search?search_or=alikasvos

    Ammatti Raivooja

    Varmaan pintajuurisena kuusella on enemmän vaikeuksia levittää juuria. Typpilannoitus taatusti lisää heinien kasvua ja menestystä et tilanteen voisi kuvitella menevän vielä huonompaan suuntaan. Ravinnekierto on nopeampaa ja maan happamuus on emäksisempää koivikon alla missä on koivun lehteä kun taas mihin neulaset menee maa happamoituu. Esimerkiksi nurmelle ja perennoille laitetaan kalkkia kun meidän maa tahtoo olla hapanta ni se emäksisyys innostaa niitä. Pelloillekin ajetaan kalkkia, että kasvit saavat kaiken lannoitteen hyödynnettyä kasvuun.

    Kyseessä oli tyypillinen JK lkohde eli rantaan rajoittuva metsä, jonkanoli ennakkoraivannut ja hakattu JK-style. Toiveet näissä on aina, että koivun ja männyt taimet säästetään vaikka eihän niissä oikeastaan ole kuin kuusialiskasvos. Siinä oli otettu ohjta omiin käsiin aukkopaikkoihin laitettu ja taimet ja kehitetty, että varmaan niin tosissaan ku voi kuvitella.

    Pitäiskö Berzan kokeilla booria? Olisiko mahdollista, että aluetta on kaskettu joskus. Booriakin voi puuttua vain vähän niin, että alispuille ei enää riitä mutta pääpuut porskuttaa.

    Berza

    No, nyt on reissu tehty. Sen pari hehtaarisen kuvion yläosassa yllättäen taimet alkaneet saada latvaa, mutta alaosassa surkea tilanne.

    Taimista lienee nyt 80 prosenttia kuollut, jokunen virkeäkin taimi, mutta jossain todella boorin puutteeseenkin viittaavaa.

    Tuolla ei ole kylläkään tullut vastaan boorin puutetta muualla, mutta paljon mahdollista on kaskeaminen tuolla muinoin.

    Sananjalkaa työntää tuo alaosa, onko sillä vaikutusta ollut, taimet oli elossa vielä muutama vuosi sitten 🤔

    Otin muutaman kuvan maastossa. Siihen pieneen ”aukkoon” myös istutin taimia, tasan yksi elossa.

    Viereinen männikkökuvio oli vähän myöhäisessä ensiharvennus iässä, runkoja lähes 3000 ha.lla. Alla kuusentaimikko pelto, jonka joutui raivaamaan pois ennen harvennusta. Sillä innostuinkin istuttamaan, kun kuvittelin aluspuuston kasvatuksen  täällä onnistuvan helposti.

    Ammatti Raivooja

    Sananjalka on yksi kovimmista kuusentaimentappajista. Parhailla paikoilla tosiaan kasvaa kainaloihin tai napaan asti mutta viihtyy lyhyempänäkin männikkössäkin. Jos se sieltä metristäkin kaatuu taimen päälle märkänä rättinä ni eihän niitä pelasta ku käsin nosteltava jokavuosi.

    Saniaiset on elänyt maapallolla pitempään kuin puut niin ovat tehokkaimpia puiden kasvun estäjiä. Pintakasvillisuuden evoluutiohan kokoajan kulkee siihen suuntaan, että kasvit haluavat estää puiden kasvamisen kasvupaikalle.

    Berza

    En tullut maininneeksi, että tämä sananjalka on ns ”lyhyttä mallia”. Ei niillä taimiin ole ollut vaikutusta. Mikä lienee tuon virallinen nimi. No kuvasta näette, jos se tulee näkösälle. Olisiko metsäimarre 🤔

    Perko

    Sitä Glan  juttuun, että ongelmana  on  aukon halveksunta jopa kieltoaikeita.

    — Taimista  on  ollut ongelmia johtuen  20 -15 vuodentakasiesta  neuvonnan  töppäyksestä.  Opastivat   siivoamaan kaiken alle seitsemän senttisen aluspuuston  poistamaan. Oma  tietämys  ei ollut kehittynyt metsätuotantoon,   niin ei sitä silloin osannut ennakoida.    Laki  kun muuttui ja  etsin omin neuvoin  parempia  menetelmiä niin siinä sekin virhe  paljastui.  Nyt  on  monikohta alta  putsattu ja 40 vuoden takamatkalta joutuu  hakemaan starttia.    Ihan  tuttua  on  seurata  uuden  aliskasvuston kehitystä eikä neuvonta ole  ollut  viimeaikoina  ohjaamassa.    Kasvua  joutuu nyt pitämään yllä  aika suurella puuston kustannuksella ja  viivyttämään  myyntiä jotta uusi  kasvu saavuttaa  jonkinkin verran kokoa.  Tuotto  on kuitenkin  kohtuullinen  kaiken aikaa.

    A.Jalkanen

    Mitä tarkoitat Perko aluspuuston poistolla – harvennusten ennakkoraivauksia ilmeisesti?

    Puuki

    Kallioimarre lienee se ”pieni sananjalka”.

    Tehtiin 2000-luvulla ennakkoraivaus sen aikasten ohjeiden vastaisesti yhdelle kuviolle ja nyt siellä on jonkinlainen jk-metsä kasvamassa. Ei siinä silti ole kehumista, kun alikasvoksen kasvu on niin hidasta.

    Perko

    En  tiedä tarkalleen mihin kaikkeen hyvään sillä on pyritty,  on kai ollut  tarkoitus  palvella  motokuljettajia  jotta osaavat  liikkua  ja  selkeyttää näkymää ehkä  ennakoida aukkoja.  Puita ei kerätty pois.   Jonkun  pajukon ja pajatso rutteikon ymmärrän mutta ne  mäntytaimikot  olis voinut hyvinkin jättää .

    Ammatti Raivooja

    Tein tänään ylispuupoistoalueelle ennakkoraivauksen eli mäntyä lähinnä ja vähän koivua ylispuina ja alispuukuusentaimikko harvennetaan. Niin ”tutkin” alispuu kuusten kuntoa ja missään ei ollu lahoa, ne oli pari kolme metristä eli ovat olleet edellisen harvennuksen aikaan melko pieniä. Sitten oli vanhan ajouran vierestä kaadettu yksi puu. Motokoura oli työntänyt kahden kuusen välistä ja molemmat kuuset lahoja. Laskin lahokohdasta, että mänty oli kaadettu 7 vuotta sitten. Sitten katoin, että oli osunut kolmanteen isompaan ja taas laho, kun oli repinyt tyven kuoren. Muutama muukin laho oli mihin oli osunut. Sanotaan, että kun puun koko lähenee kuitua niin tyviosuma ehkä lahottaa 70% ja pienissä 90% mustikka-mäntykankaalla osumasta. 20% kuusista vaurioituu varmasti ajourista ja sen lisäksi loput pitkistä päätehakkuu puista kaadettaessa. Niinku Perkoa on ihan oikein neuvottu jos kuusen aliskasvosta on mistään raivattu. Eihän kukaan järkevä tee noin.

Esillä 10 vastausta, 12,001 - 12,010 (kaikkiaan 12,526)