Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,323 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11,991 - 12,000 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo Visakallo

    Perko: ”—Oikein onnistuneessa  jatkuvassa  kasvu ja puusto ovat  viritettynä oikean kokoisilla pääomanpuilla puilla  sopivaan moodiin jossa ovat suuret   niitä pienempien kanssa ihan oikeassa tiheydessä  tuottaa ja  tärkeintä ; jatkuvasti! ”

    Onkos tuohon enää kenelläkään mitään lisättävää!

    Gla Gla

    Eipä taida olla, hieno teoria. Enää puuttuu tieto siitä, miten teorian saa toteutettua käytännössä.

    Visakallo Visakallo

    Niinpä! Monesti tässä on vuosikymmenten mittaan tuntunutkin, että on tullut käytännöllä pilanneeksi monta hyvää teoriaa.

    Berza

    Ammatti raivooja kertoi mielenkiintoisen tarinan noista koivun taimista jk metsään istutettuina. Oliko tämä ihan vakava yritys saada tulosta isommassa mitassa.🤔

    Itse olen tätä mallia kokeillut, lähinnä kuusella vuosien ajan. Surukseni olen huomannut, että hukkaan taimet ovat menneet. Mikäli alispuustoa ei luontaisesti synny, ei sitä näköjään saa taimettamallakaan.

    Gla Gla

    Ei kovin kauan tarvitse metsässä kulkea, kun näkee millaisen kasvujärjestyksen luonto on eri puulajeille ajatellut. Pitää myös ymmärtää eri lajien välisen kilpailun periaatteet. Karulla maalla vallitsevat lajit eivät ole siellä välttämättä siksi, että ne edellyttäisivät karuja kasvupaikkoja, vaan siksi, että siellä ne pärjäävät kilpailussa muita lajeja vastaan. Eli miksi koivu on pioneerilaji ja miksi kuusi pärjää istutettuna niin aukossa kuin koivun allakin. Ja miksi kanervaa tai palleroporonjäkälää ei löydä lehtomaiselta kankaalta.

    Tällaisten peruskoulun ala-asteen biologian opetussisältöön kuuluvien perusasioiden jälkeen on kovin vaikea ymmärtää, että joku istuttaa koivua puustoiseen kohteeseen.

    Berza

    Niimpä, mutta hittoko syynä, kun en saa millään kuusta kasvamaan harvankaan koivikon alla. Kyseessä rehevä kasvualusta, mutta ei onnistu oikein mitenkään.

    Ensin ajattelin, että koivikko on liian sakea kuusen nousulle ja harvensin sen ihan tätä varten, mutta kyllä ne taimet vaan juroo siellä. Sitten on lähes vieressä männikkö, jossa valtava kuusikko turkki nousemassa. Tässä koivikossa kyllä on muutaman aarin kokoisia läimäreitä, mihin on luonnollisesti syntynyt kuusikkoa ja se kyllä ihmetyttää.🤔

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Berzalla mielenkiintoinen tapaus. Miten poikkeaa pintakasvillisuus koivun ja männyn alla toisistaan? Tekisi mieli vinoilla, että väärät loitsut käytössä, mutta en kuitenkaan ehdota lääkkeeksi hiton poistoloitsua.

    Berza

    Voisihan tuota loitsuakkin vielä kokeilla.😁

    Mustikkatyypin maasto molemmissa, koivikon alla syntynyt myös heinikkoa, muttei ne taimien kasvua haittaa.

    16 vuotta on ensimmäisistä istutuksista, ehken puolimetriä pisimmät kuusen hattarat.

    Kokeilin osalle taimista typpilannoitetta joskus vuosia sitten, ei mitään vaikutusta.

    Timppa

    Kaikilla kasveilla on pyrkimyksenä selvitä ja levittää sukua.  Tässä harrastetaan myös kemiallista sodankäyntiä.  Voiko olla, että siellä koivikossa on joku kasvi, joka pystyy myrkyttämään kuusentaimet.

    Berza

    Tiedäppä vaikka Timppa olisi oikeilla jäljillä 🤔

    Joka kesä olen käynyt tarkistamassa tilanteen, tämä kesä vielä odottaa sitä, taidanpa lähteä vielä tänään käymään tuolla, josko latvaa alkas nousta 👍

Esillä 10 vastausta, 11,991 - 12,000 (kaikkiaan 13,323)