Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 13,323)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jätkä

    Samanlaista – taikka ainakin samankokoista männyntapikkoa oli Puolustusvoimien alueella, jossa Rovajärven talvileirillä marssittiin tykkien kanssa , kaivettiin tykkejä maahan,  raivattiin ampumasektoria jne.

    Myös Sodankylän metsäoppilaitoksen koulutustyömailla on tullut kierreltyä, jotenkin jäi kuvaa, jossa männyt olivat lyhyitä ja todella oksaisia turilaita. Niistä oli tehty todellakin ”Karvarankaa”.

    Metsuri motokuski

    Se Rovajärvi on ampuma-alue. Siellä ei aktiivisesti metsänkasvatusta harrasteta. Metsästä kun ei ole kuin haittaa. Ne jotka siellä ovat käyneet niin ampumapaikkoja , leirialueita sekä maalialuetta on aika paljon. Metsäpalon riski on alueella myös suuri. Uskon että sellutehdasta ei rakenneta Rovajärven metsien perusteella.

    Perko

     

    Sunnuntaita Puukille! hyvät kysymykset jäi sivuun oli vientiä muualle.

    1. ”Tiedätkö miten paljon esim. kuusen kasvu paranee luont. taimiin  verrattuna ,  kun  lehtomainen  kangasmaa laikkumätästetään, käytetään jalostettuja taimia ja alkuperäsiirto on n. 200 km pohjoisemmaksi ?   

    2. Tai miten savikolla saadaan pysymään kuuset pystyssä, jos metsä harvennetaan hyvin harvaksi kuten jk:n harsinnassa on usein pakko tehdä ?  Tai mite heinät….?”

    1. Taimien ja siementen siirtelyä on tutkittu mutta selkeää hyötyä ei niistä ole  euroissa saatavissa.  Mätästys myös on turhaa jopa vahingollista kun metsässä on parinmetrin taimikko valmiina.  Havaittu myös   kuusella  ilmajuuria ja kuivuuden haittoja.  En varsinaisesti ole perehtynyt  vaihtoehtojen paremmuuteen, vain omat havainnot ja muutamat tohtoreiden keskustelut vaikuttaa tietoihini.

    2. Savikolla juuriston ongelmat ovat todellisia etenkin kuusella kun syöksyvirtaukset runtelee kasvustoa.  Mahtaisko  sekametsä  olla ratkaisu jossa juuriston matto ankkuroituisi koivulla ja männyllä kuusta syvemmälle  maaperään samalla syntyisi kasvuun synergiahyötyä.

    Heinittymisen hoitoon varmin lienee  pitäminen puustoa riittävästi varjostamassa  tai laidunnus.  Muhun saari  on laidunnuksesa oivallinen malli, lampaat poistaa heinät, lampaan lihasta sekä villoista saa nopeasti tuloja ja katajat voivat mainiosti.  Turisti ostaa katajakolpakoita  naama punaisena.  Mitäs sanot, saanko hyväksytyn?

    oksapuu

    Taitaisi täällä meillä etelässä sudet poistaa ne lampaat jos joku erehtyisi ne metsälaitumelle päästämään…

    Kuusikon yläharvennuksen kanssa kehoittaisin olemaan äärimmäisen varovainen. Oma kokemus on että tuulituhoja tulee. Myrskyn poikasen jälkeen halvalla aukoksi tai sitten kuusiporaa jatkossa…

    Puuki

    Samoin Perko, hyvää sunnuntaita vaan.

    Hylsy tuli 1. kohdasta.       On tehty muutakin kuin vain tutkittu siirtohyötyjä ym. mainittuja .

    Kuusella on selvä etu saatavissa kokonaiskasvuun ja tulokseenkin  siirrosta, jalostetuista taimista ja maaperälle sopivasta maan käsittelystä ( esim. kuivahkoille reheville maille sopii paremmin kääntö-eikä laikkumätästys).  Vanhassa kuusikossa ei yleensä ole sitä 2 metrin taimikkoa valmiina , sehän se on useimmiten ongelma , kun kuusi on ainut puolivarjopuu Suomessa. Sulkeutunut kuusikko on tuloksena sukkession loppuvaiheessa muualla paitsi kuivimmilla  kasvupaikoilla.    Näillä korkeuksilla  rk-ikä 1,3 m on luontaisilla kuusilla keskimäärin n. 11 v.  Samassa ajassa kasvoi jalostetut ja etelämpää siirretyt ku-taimet eräällä kuviolla 5-6 m mittaan.  Olisko mitään vaikutusta ollut hyvällä maanmuokkauksella ja taimien alkuperällä ? Mitä arvelet ?   Euroihinkin on ”jotain” vaikutusta, kun harvennusajat ja päätehakkuu aikaistuu muutaman 10 vuotta tavallisesta.

    2.  kohdassa olet jäljillä puulajien suhteen. Pelkässä varttuneessa kuusikossahan harsinta ei yleensä onnistu ilman mittavia tuulituhoja , kun juuret on savikolla varsinkin ihan pinnassa.   Parempi suoja ja varjostus pienaukoissa vähentää mahdollisten taimen kasvunopeutta yleensä liian paljon. Ellei ole jo  valmiina riittävästi niitä kasvatuskepoisia taimia.

    Lampaiden kasvatus saaressa voi olla sinun oma juttu enkä osaa siihen ottaa kantaa. Varmaan kivoja elukoita .  Varsinkin lammaskoirat ( bordercolliet ) ja niiden käyttö on hienon näköistä, kun toimivat  osaavan ohjaajan kanssa yhteistyössä.

    Perko

    Täällä on kerrottu jo sekin , että pitää hakea lopputulosta ja toinen, että unohtuu tai ei tiedä kumpaa tavoittelee eri-ikäismetsää vai ikuista  riukutuotantoa.  Ei se selvinnyt  Puukin ohjeestakaan.   No, sama se mennään näillä tiedoilla.  Nykyiset puut kasvaa täällä 6-9 mm lustoa ja se on  helposti lisättävissä ilman rahallista hävikkiä.

    Aloitin täällä siitä kun joku oli kertonut lehdessä laskutaidon heikkoudesta metsäalalle hakeutuneista.  Siitä sitten seuraavaksi Osaran aukkojen tulosta vaadittiin miulta.  No,  kerroin sen minkä tiesin eikä se ole siitä tuotos korjautunut aukkojen hoitamisella.  Puuki kuin moni muukin on  ymmärtänyt matikan merkitystä valintoihin, mutta ei ole halua ymmärtää eri-ikäismetsän  toimintaa ja kuinka soveltaa siihen numeroita. Tarvitaan vielä sitä loppukiihdytystä!

    Puuki

    Kyllä minä älyän eri-ikäismetsän toimintaa.  Ja kun ”numerotkin” näyttää sovellettuina , että useimmiten ei pärjää hyvin kasvavalle tasaikäiselle metsälle, niin minkäs teet .  Perkon loppukiihdytys alkaa liian  myöhään kuten näkyi siitä lähettämästäsi kuvastakin ; vasta 11 vuoden päästä harsinnasta oli alkanut kuusen kasvu selvästi petraantua eikä siinä ajassa uudet taimet,  jos niitä on sattunut syntymään,  ehdi kasvaa paljon minkään vertaa.  Puiden varttuminen tapahtuu kuin hidastetussa elokuvassa verrattuna paremmin kasvaviin viljelytaimiin. Maisemametsiin ja joillekin turvemaille se jk sopii, harvemmin muualle.

    Normandy Normandy

    Pitää vielä kommentoida tuota Perkon ideaa heinien kurissa pitämisestä lampailla. Jotkut joulukuusen kasvattajat toimivat näin (terveisiä Fiskarsin suuntaan), mutta aitauksen kannattavuus ei taida toimia muilla kuin joulukuusilla.

    Ja lampaat syövät muut kuin kuusen taimet.

    Jovain Jovain

    Eihän eri-ikäismetsään, jossa on tuotto päällä, voi kasvu kiihtyä heti tai uudet taimet kasvaa pituutta, siihen nähden mitä tekevät avomaalla. Eri-ikäismetsään uusi metsä ei tule samassa ajassa ja niin ei ole tarkoitettukaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuossa on vähän perspektiiviä siihen miltä metsät näyttivät 100 vuotta sitten, kun metsien inventoinnit aloitettiin. Jos nyt lähdetään jatkuvien kasvattajien toimintamalliin, pahimmassa tapauksessa 100 vuoden päästä metsät näyttävät jälleen tuolta. (Kursivoinnit minun.)

    ”Suomen metsätalousmaasta on lukuisilla eri perusteilla suojeltu nyt yli viidesosa, melkein kuusi miljoonaa hehtaaria. Vahinko on jo moninkertainen viime sotien aluemenetyksiin verrattuna. Eräissä Lapin pohjoisimmissa kunnissa valtaosa metsätalousmaasta on suojeltu. Tähän on päädytty yhteiskunnan hämärätahojen harjoittaman propagandan ja painostuksen tuloksena.

    Aluksi metsänsuojelua lisättiin metsähallituksen metsissä, mutta myöhemmin myös yksityismetsiä siirrettiin pakolla pois puuntuotannosta jopa laittomia keinoja käyttäen – esimerkiksi Kuusamon yhteismetsän parhaita metsiä rosvottiin yli kymmenentuhatta hehtaaria ilman käypää korvausta noin 4 000:lle yhteismetsän osakkaalle. Kansantaloutta vahingoittavan, osin ulkomailta johdetun myyräntyön uusin toimintamalli näyttää nyt olevan jäljellä olevien talousmetsien rappeuttaminen puuntuotannon kannalta ala-arvoiseen kuntoon.”

    http://www.koillissanomat.fi/lukijalta-jatkuva-poimintahakkuu-pilaa-metsan/447850

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 13,323)