Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,921 - 11,930 (kaikkiaan 13,324)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timpan ja Glan kommentit ovat varteenotettavia. Jos oletukset eivät pidä paikkaansa, metsä ei uudistu vaan metsä ränsistyy, taloudellisilta laskelmilta putoaa pohja pois. Tähänastisten näyttöjen perusteella: itseuudistuva ikiliikkuja ei toteudu läheskään aina. Sanotaan että jk-hakkuun voi tehdä mihin tahansa metsään. Tietenkin voi, mutta silloin pitää myös hyväksyä, ettei metsä silloin näytä samalta kuin tasaikäismetsä eikä tuota yhtä paljon puuta.

    Mitä lukuja Perko siteeraat? Ei oman pääoman tuotto ole metsäteollisuudessa tuota luokkaa, esim. UPM parhaina vuosinaan ehkä 10 %?

    käpysonni käpysonni

    Ottanette huomioon että jk-metsässä niitä taimia syntyy KOKO AJAN, siis joka vuosi tulee uusia taimia, tämä kompensoi jonkin verran taimien hidasta kasvua.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko. Höpöttää saa vaikka maailman tappiin, mutta me uskomme vasta kun näemme luonnossa omin silmin, että tuo ei ole virtuaali- eli satumetsä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    JK metsässä taimia tuhoutuu myös kokoajan ajourien peitteässä koko pohja-alan ja viotuksista ja kuivuudesta lahoavat, että todellisia hakkuuvaurioita ei edes ymmärrä kuin vuosien päästä.

    Perko

    Milloin   A J  voisi  kutsua porukan  omille tutkituille  koeruuduilleen?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsälehden nimimerkit kävivät jo vuosia sitten metsässäni ja näkivät ettei siellä ole koeruutuja eikä jatkuvaa kasvatusta. Visakallo näytti meille koeruutuja mutta ei jk:ta. Kuka näyttäisi?

    Berza

    Olisin valmis ihan puhtain sydämin tutustumaan jk.n metsiin, jos ja kun  joku vaan kutsuisi. Kyllä muutamia satoja kilometrejä kannattaisi ajaa ihan opetusmielessä  tämän vuoksi.

    Visakallo Visakallo

    Minä olisin myös kiinnostunut näkemään hyvin kasvavia jk-metsiä. Itse epäonnistuin nuorena jk-kasvatuksessa. Näin vanhoilla päivillä olisi mielenkiintoista nähdä, miten asiat tehdään oikein.

    Perko

    Jatkuvan kasvatuksen havaintoalueet:
    Täällä on monet ”erikoisasiantuntijat”  tehneen varman havainnon jk ja  eri-ikäismonikerroksellisesta  metsästä kun  ovat niitä   hakanneen:  poleksinut koneellansa   kaiken  pienimmät tuhonneen kolhien, karsinut jäävät puut pystyyn  mitä myrskyt tai  tuholaiset olleet tuhonnet. Kertovat varmana  käyneensä  jk metsässä.   Eivät ole  paikantaneet muille nähtäväksi.   Muutamat ovat tuhonneet omansa ja nyt mankuvat saada nähdä vilauksen,  kiinnostus  on  sairaanloinen.

    Varhaisimmat tunnetut haitat  jk:n tuhosta juontuvat jo  200 vuoden takaa  joita  talonrakennustaidoilla ei ole pystytty oikaisemaan  vaan kirous seuraa   aina pahenevana  jälkipolville.  Koko valtakunnan  metsäntuho koittaa ellei  menetelmää saa rajatuksi  karulle kuivalle kalliolle tai  pohjattomalle suolle on tutkijan  suosittama turvakeino.  Jk menetelmän heikkous  on huonompi kuin saarijärveläisen lähellä  rantaa kynnöksille sotkettu aukeamaa  johon ei ole  uutta tainta ilmestynyt liki 300 vuoteen,   sanoo  savolainen asiantuntija.
    Jatkuvan kasvatuksen havaintoalueet | Metsähallitus (metsa.fi)
    Tällä Ilomantsissakin  on  muutama  isohko jk kasvatus,  Tohmajärvellä,   Parikkalassa muutama ovat yksityisten mailla ja Joutsenossa  aivan tienvarressa.  Eihän se  järvi soutamalla kulu!   Valtion  palkalliset  esittelijät  ja asiantutijat  joilta voitte kysyä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”teollisuus repii  24 %” eräs metsäekonomian tietäjä on laskenut, että Posiolla asti kannattaa avohakata mäntymetsä 40-vuotiaana jos sillä saa palasenkin UPM:mää.

Esillä 10 vastausta, 11,921 - 11,930 (kaikkiaan 13,324)