Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 13,326 vastausta, 131 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 55 minuuttia sitten . toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11,911 - 11,920 (kaikkiaan 13,326)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niin Timppa pohti ihan asiallisesti jos rakennusalalla olisi valehdeltu samalla tavalla kuin JK:ssa, jokainen muistaa 10 vuoden takaa ”ei raivauksia, ei ennakkoraivauksia, ei istutuksia, ei kuluja, vain hakkuita tiheästi.” Jos rakennusalalle olisi tullut samalla tavalla valehtelijoita ”ei salaojien, ei vesieristeitä, ei aluskatteita, pelkkiä halpoja asuntoja tarjolla” niin ne kaverit istuis vankilassa.

    R.Ranta R.Ranta

    Timppa: En minä tavoittele maksimaalista puumäärää vaan maksimaalista kasvua. 

    Mikäs ero niillä on?

    Minun pitää saada tehty investointi korkoineen takaisin. Eihän investoinissa ole muuten mitään mieltä.

    Olen pahoillani Timppa, kun en ymmärrä sinua parhaalla tahdollanikaan.

     

    Nuakka

    Olen ihmetellyt, mikä sai jotkut mo:t lähtemään tähän jk- höyrötykseen mukaan. Juurisyyy saattaa olla kärsimättömyys, unohtui se totuus että metsän kvartaali on 25 vuotta. Tähän saumaan osui sitten metsälain muutos, hyvät myyntimiehet(arvometsä), karismaattinen herätysjohtaja(lähde), ympäristöjärjestöjen paine, pitkään madellut kuitupuun hinta. Johdateltavissa olevat lähtivät mukaan, ja kävi niin kuin naapurissa, koko tila muuttui takaisin hakamaaksi ilman laiduntavia eläimiä. Nythän tilanne on toinen, kaikki mikä pysyy pankoilla on rahanalaista tavaraa, tavaraa joka syntyy nopeasti(kuitupuu), tai oli jätettä(energiapuu). Ennenmuinoin maatalous alkoi edistyä siten että kartanot ja suurtilat ottivat käyttöön kannattavampia menetelmiä ja pienemmät seurasivat perästä. Kun Tornator, Upm ja kumppanit ovat siirtyneet jk:hon, lupaan harkita kantaani uudelleen.

    Gla Gla

    AJ:n lainaus: Keski- ja Itä-Euroopan tuhojen tutkimuksissa on havaittu puuston kuolleisuuden olleen korkeinta tasaikäisissä ja puhtaissa kuusikoissa ja pienintä nuoremmissa sekametsissä.”

    Kuulostaa uskottavalta, vaikka kriteeri ei olekaan minulle varmuudella selvä. Erirakenteisessa sekametsässä on vain muutama tukkikokoinen kuusi, joten jääkö vahingot niiden kuollessa pienemmäksi puiden vähyyden takia vai tarkastellaanko nyt kuolemissa varttuneiden kuusten osuutta? Eli jos 25% varttuneista kuusista kuolee, merkitys tasarakenteisessa kuusikossa on erilainen kuin erirakenteisessa sekametsässä. Jutun mukaan yksittäisen puun riskiä ei tunneta, mutta sen uskotaan olevan tasarakenteisessa kuusikossa suurempi kuin erirakenteisessa ja/tai sekametsässä.

    Aukossa tekemäni havainnon perusteella maaperän kosteusolot vaihtelevat suuresti yhden kuvion alueella, joten tasarakenteinen kuusikko on yleensä huono ratkaisu. Erirakenteisuus ei ole lääke, kun kyse on kasvupaikalle sopivasta puusta. Mänty ja koivu saavat juurensa syvemmälle kuin kuusi, joten sekametsä on ratkaisu. Erirakenteisuus on metsän terveyden suhteen hyvä, kun päällä on pioneerilaji ja alla kuusi, mutta tämä ei ole ratkaisu kuivuudesta johtuviin ongelmiin. Päädyn siis siihen, että jk ei liity tähän kysymykseen millään tavalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jk voi liittyä sillä tavalla että sen tulisi olla erirakenteinen sekametsä. Kuoriainen suosii isoja kuusen tukkipuita joita on per hehtaari tietty määrä. Lisääntymiseen kelpaavien puiden määrä kertautuu kuoriaisten määräksi metsikkö- ja maisematasolla. Onnistuneessa jk-metsässä tai tasaikäisessä sekametsässä kuusipora voisi siis lisääntyä hitaammin kuin varttuneessa tasaikäiskuusikossa.

    Visakallo Visakallo

    Minusta Timppa perustelee näkökantansa niin hyvin, että soisi vastaväittäjienkin ottavan hänestä esimerkkiä! Ajallaan hoidetun metsän kiertoaika on olennaisesti lyhyempi kuin myöhässä hoidetun tai hoitamattoman. Minua on aina ihmetyttänyt, että koroista puhuttaessa ei juurikaan kiinnitetä huomiota metsän kiertoaikaan.

    Puuki

    Koron laskemisen pääpointti on juuri kiertoajan pituus.  Mitä korkeampi korko, sen lyhyempi kiertoaika tuottaa parhaan tuloksen.

    suorittava porras suorittava porras

    Aika ihmeellisiä nämä väitteet jk:n paremmasta tuottavuudesta tuntuvat olevan ,kun monesti tasaikäistä metsää laitetaan jo sen ikäisenä aukoksi ,jossa jk-puu on ehtinyt vasta taimen   mittoihin ( 1-1,5 metriä). Sitten on jännitettävä(seuraava sukupolvi jännittää) kasvaako puu tukin mittoihin ,vai ehtiikö kuusipora tuhota sadon sitä ennen. Puun korkea biologinen ikä altistaa kaikille tuhoille

    Ja näinhän se ammattimaisesti hoidetussa metsässä menee ,että kuusikko nurin 45-55 vuoden iässä ja männiköt 60-70 vuotiaina. Jk:n tuotokset ovat valmiita vasta yli sadan vuoden iässä ,jos Luoja suo ja hehtaariltakin niitä kertyy kapoalemääräisesti jaksottaisen menetelmän tuotosta vähemmän.

    Jk- tilan isäntä ei käytännössä pysty myymään koskaan puita ,jotka ovat saaneet alkunsa hänen elinaikanaan ( ellei myy kuitupuina) . Jaksottaisella puolelle isäntä pääsee myymän elinaikanaan koko sadon ,jonka on nuoruusvuosinaan istuttanut tai kylvänyt .

    Gla Gla

    Kannattavuutta lasketaan oletuksilla. Minun oletus on, että jk ei uudistu riittävän hyvin ja kasvu hiipuu niin paljon, ettei kaupallisesti kiinnostavia leimikoita saa muodostettua. Vaikka teoriassa olemattomat kulut toisi heikollekin puustolle hyvän kannattavuuden, tuota filosofiaa en metsätaloudessa tavoittele.

    Gla Gla

    Annelin kommenttiin. Erirakenteinen sekametsä ei poista riskiä, joka syntyy kuivassa paikassa olevan kuusen järeytymisen myötä. Toki silloin kuolee vain vähän kuusia eli kyse on oireiden lievittämisestä. Ratkaisu on kasvattaa kuivuutta kestäviä puulajeja kuivumiselle alttiilla paikoilla.

Esillä 10 vastausta, 11,911 - 11,920 (kaikkiaan 13,326)