Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,621 vastausta, 128 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 5 tuntia sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11,881 - 11,890 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Siis. Jaksollinen kasvattaja on niin kuin Aku Ankka ja jatkuva kasvattaja on Hannu Hanhi. Vai olisiko peräti Roope Ankka kun kylpee setelirahassa!

    Metät kunnossa!

    Niin se on. Mieti jos näkisivät vielä kaiken sen tulovirran mikä pankkiin tulee jatkuvan kasvatuksen jatkuvista puukaupoista. Voittajien puolella on helppo vaan leppoisasti myhäillä:-)!

    suorittava porras

    Mitäpä kovasta kasvusta ,jos tuote ei miellytä ostajaa. Jos onnistuu kauppoihin pääsemään , kahjo motokuski pilaa viimeistään koko homman. Hyvämaineiset ja osaavat kuskit nimittäin välttävät jk-hakkuita parhaansa mukaan. Heille riittää yllin kyllin aukkojakin , joista saanto on vuorossa 3-4-kertainen jatkuvan näpertelyyn verrattuna.  Tosin kelirikkoaikaan ,kun töitä on niukemmin ,voi periaatteista vähän lipsua …

    Perko

    Näyttää useimmiten, että  kuski tekee just sitä miten  käsketään ja  käy   uudelleen parsimassa  vielä laistamiset.  Ei varsin kieltäydy kahdesti!

    Jovain

    Jostain syystä miljoona hehtaaria hoitorästejä on päässyt syntymään. Konemiehet vastustavat, mutta hoidettava ne on nekin. Ilmeisesti on pidettävä hoitovirheenä, kun ei ole saatu purettua. Jk metsät ovat erikseen.

    Metät kunnossa!

    Etkös suorittava voisi olla hirvimiehenäkin jk-kasvatuksen kannattaja? Parin jk-hakkuun jälkeen laukaus 150 m tuskin osuu puuhun?

    Metsuri motokuski

    Nyt en kyllä ole alkuunkaan samaa mieltä suorittavan kanssa. Nimenomaan ne parhaat kuskit laitetaan jk hakkuisiin kun osaaminen on parasta. Toki kaikilta ne onnistuu jotenkin. Enkä muutenkaan ymmärrä sitä että kuskit määrittävät mitä metsissä tehdään. He ovat toteuttajia ja hakkuusuunnitelmat tehdään toisaalla. Kukin pysyköön lestissään- sanotaan.

    Gla

    Kesäkuun Metsälehdessä oli juttu kirjanpainajista. Sen mukaan on esitetty väite, että jk olisi kirjanpainajariskin mukaan hyvä vaihtoehto. Joku asiantuntija kuitenkin epäili väitteen paikkaansa pitävyyttä. Jk:ssa usein toistuvat voimakkaat harvennukset aiheuttavat valoshokkeja, jolloin puut stressaantuvat ja altistuvat iskemille.

    Tätä en ymmärrä. Miten jk:ssa voidaan tehdä usein voimakkaita harvennuksia, kun puuston kasvu hiipuu. Jaksollisessahan harvennuksia tehdään usein. Toki kierre katkeaa päätehakkuuseen, mutta kasvatushakkuuvaiheessa siis.

    Käykö välillä niin, että asiantuntijatkin haksahtavat tahattomasti jk-markkinointimateriaalista saatuihin mielikuviin. Tällöinhän markkinointi on onnistunut tavoitteessaan, ihmisten ajatteluun on onnistuttu vaikuttamaan.

     

    suorittava porras

    Totean mmk:lle , että se paras kuski laitetaan sinne ,missä hän tekee parasta tulosta eli aukkoa hakkaamaan ,jos niitä on tarjolla. Hiljaisempana aikana osaavimmalle voidaan toki tarjota muitakin kohteita ja vähemmän osaavat pääsevät lomalle. Sattuuko tämä hiljainen jakso sopivaan aikaan jk-hakkuun onnistumisen kannalta ,on kokonaan eri asia.

    On syytä muistaa sekin ,että mo:n liika optimismi jk:n kohdalla voi johtaa siihen ,että hakkuun lopputulos ei miellytäkään. Mainehaitta työn toteuttajan kohdalla on varma , kun metsästä ei löydykään kuviteltua puumäärää eikä jäljellä ole riittävästi kasvatuskelpoista puuta hakkuiden jälkeen.

    Tuskin tapaus ”Konnevesikään” on eduksi millekään osapuolelle. Viisaimmat ovat ottaneet opiksi ,mutta näyttää näitä päätä seinään hakkaavia vieläkin riittävän. Mennään laput silmillä ,kun ravihevonen. Ei nähdä ,mitä ympärillä tapahtuu. Eikä edes haluta nähdä. Metsänkasvatus on vain osa suurempaa kokonaisuutta , jossa eri osapuolten tarpeet on otettava huomioon. Puutavaraa tarvitsevat määrittävät kuitenkin lopulta sen ,mitä ostavat ja millä ehdoilla. Huonosti kokonaisuuteen sopivan tuotteen markkinarako on kapea ja joissakin tapauksissa olematon. Poimintahakkuut kuuluvat tähän joukkoon. Toki reippaan yläharvennuksen puut kelpaavat ,mutta onko ostaja kiinnostunut enää tulemaan toiselle kierrokselle vähäpuiselle ja taimettomalle kohteelle puita poimimaan ,kun ei ole enää mitä ottaa saatika jättää.

    Jovain

    Jk metsänhoidon tarkoitus ei ole aiheuttaa voimakkaita valosokkeja. Jostain syystä näin toimitaan ja jopa suositellaan. Jk metsät ymmärretään vähäpuustoisina ja vajaatuottoisina. Puustopääomat on oltava myös jk metsänhoidossa, mieluummin samaa tasoa kuin jaksottaisessa metsänhoidossa. Jk:n tarkoitus tai IDIS ei ole paljaan maan metsänhoidossa.

Esillä 10 vastausta, 11,881 - 11,890 (kaikkiaan 12,621)