Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,821 - 11,830 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Tämäkin asia käsiteltiin jo kertaalleen aiemmin. Laitoin tähän ketjuun linkin metsänhoidon suosituksiin kohtaan jossa selitettiin suojuspuuhakkuu. Laitoin myös linkin jossa oli jk-hakkuun kuva ja Visakallo vahvisti että tuolta se metsä näytti. Ei ollut suojuspuuhakkuu vaikka sitä nimitystä käytitte.

    Jovain

    Olikohan väliä moneenko kertaan käsitellään. Muistini mukaan on Visan alunpitäen käyttämä ilmaisu, kuusen suojuspuuhakkuu. Eli tällaisessa metsänhoidon vertailussa, jaksottaista metsänhoitoa on verrattu jaksottaiseen metsänhoitoon. Mutta onko sillä väliä, tällä voidaan tarkoittaa vaikka hoitomuotojen yhdistämistä.

    A.Jalkanen

    Jovain muistit oikein. Laitan tähän vielä kiusaksenne uudelleen ja paremmin muotoillun kommentin hakkuiden luonnonmukaisuuteen. Ranelle vielä kerran kiitos tekstin jalostamisesta.

    Lähde perustelee jk-poimintaansa mm. sillä, että luonnontilaiset metsät ovat erirakenteisia. Luonnonmetsissä onkin hyvin paljon kaikenlaista koko- ja lajivaihtelua. Luonnonmetsien häiriödynamiikkaa koskeva uusi tutkimus jota on tehty meillä ja Venäjän puolella auttaa meitä vertailussa metsänhoitoon. Luonto uudistaa metsää pienten ja isojen häiriöiden (metsätuhojen) ja itseharvenemisen kautta. Häiriön laajuudesta ja siemenvuosista riippuen metsikköön voi tulla kerrallaan lisää muutama taimi tai kokonainen ikäluokka eli kohortti. Metsä voi siis uudistua yksi puu kerrallaan tai isompi alue kerrallaan.

    Kaikenlaiset hakkuutavat (alaharvennus, yläharvennus ja avohakkuu) ovat tavallaan yhtä luonnollisia. Ne ovat myös yhtä luonnottomia siinä mielessä, että luonto ei poista puuta metsästä. Luonnonmetsässä ei ole suoraa vastinetta jk:n poimintahakkuulle, kun isot puut poistetaan suhteellisen nuorina. Yksittäisten isojen puiden kuolemisen kautta uudistuminen on yleisempää rehevillä kosteilla kuusivaltaisilla kasvupaikoilla, jotka palavat harvemmin kuin kuivat kasvupaikat.

    Aiheeseen liittyvä Panu Halmeen ja Aleksi Nirhamon artikkeli löytyy Metsälehden netistä otsikolla ”Vastaus Seppo Vuokolle: Kirjoitus vääristelee Luontopaneelin raporttia”.

    Kirjoituksen voi ymmärtää niin että luonnonmetsät eivät ole aina ja kaikilla kasvupaikoilla tasaisen ja säännöllisen erirakenteisia, kuten Lähde esittää VMI-tulosten pohjalta. Halme ja Nirhamo kirjoittavat, että luonnonmetsissä on elinympäristölaikkuja, joiden mittakaava voi vaihdella parista aarista useisiin neliökilometreihin. Luonnonmetsät sisältävät siis metsän eri sukkessiovaiheita edustavia laikkuja mosaiikkimaisesti. Lähteen ihannemaisemasta puuttuvat isot avoimet alueet kokonaan.

    Perko

    Tolopaisen  huoli korjuun ongelmiin  on hoidettu 2- 5 € korjuupalkkiolla.  Kerta  taitavat  mopokuskit  pystyy paljaaksihakkuullakin  varjelemaan linnunpesät poikueineen niin eihän näkyvät puut   ole  heille mikään  vastus.

    Jovain

    Löytyyhän se ”mosaiikki” monikerroksellinen metsä neliökilometrien alueelta, joka perustuu jaksottaiseen metsänhoitoon ja sen kehitysluokkajakautumaan tai voi olla sukkessiovaihe ja sillä perusteella voidaan pitää monikerroksellisena metsänä. Mutta se ei ole aitoa monikerroksellista metsänhoitoa, jota sillä perusteella voitaisiin pitää riitävänä hoitotapana esim. hoitomuotojen yhdistämiselle.

    A.Jalkanen

    Mitä on Jovain aito monikerroksellinen metsänhoito ja miten se yhdistää hoitotavat, ihan konkreettisesti, eli miten hakataan?

    Visakallo

    Sitä vastausta tuskin saamme koskaan.

    Perko

    Tulee paljon kysymyksiä  ja  väittämiä  jotka ovat monelle  puita nähneelle selviä mutta  kaiken tietävät  ja koulutetut jaanaa monetta kertaa edellä  samaa.  Missä vaiheessa opintoja metsänhoitaja   osaa  aukon teon lisäksi  jonkun muun vaihtoehdon.    Pystyykö metsä opetuksen perusteella  tekemään taloudellista vertailuja  viiden muuttajan  puustolla?    Jos niin  on niin miten sen teette?

    ” ihan konkreettisesti, eli miten hakataan? ”     Puhaltakaa nyt  ulos !

    Petkeles

    Jalkanen ja keskustelun abc

    Jovain

    Kysymykseen, voidaanko jaksottaista metsänhoitoa pitää kerroksellisena metsänhoitona ja voidaanko hoitotavat yhdistää. Ei se ole ”jaksottaisen mosaiikkia tai sukkession sopivaa vaihetta”. Ei ole myöskään avohakkuutonta jatkuvaa kasvatusta. On jotain siitä väliltä. Voisiko se olla jatkuvapeitteistä metsänhoitoa, johon sisältyy molemmat hoitotavat niin, että voitaisiin puhua yhdestä ja samasta hoitotavasta. Ennen aikaan näin hoidetut metsät olivat enemmän erirakenteisia ja kerroksellisia metsiä. Näitä metsiä ei enää ole tai on hyvin vähän. Näitä metsiä ei siihen aikaan pidetty erikseen avohakkuista tai ns. jatkuvasta kasvatuksesta johtuvina. Molempia oli saman metsänomistajan mailla ja metsissä ja niitä käsiteltiin (hakattiin) ja hoidettiin kokonaisuuksina. Periaate kuitenkin oli, että aina parasta puustoa jätettiin kasvamaan ja olihan metsänhoito siihen aikaan tiukkaan valvottua.

Esillä 10 vastausta, 11,821 - 11,830 (kaikkiaan 12,621)