Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,691 - 11,700 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    On niin tyhmää.  Väännetään rautalangasta.  Kuusentaimi tarvitsee kasvaakseen vapaata tilaa.  Aukossa kasvaa monta vierekkäin ja ne saavat kunnolla valoa ja ne kasvavat hyvin.   Jovainin mielestä tämä on tuottamatonta aikaa.  Minun mielestäni erittäin tuottavaa, sillä aukon ulkopuolisen harventamattoman metsän laatupuut kasvavat myös hyvin.

    Harsintametsässä taimi tarvitsee tietysti enemmän tilaa, koska isot puut varjostavat ja vievät ravinteita sekö vettä.   Tämä harsintametsän taimien kasvatuksen vaatima tyhjä tila on tosi tuottamatonta.  Ensiksikin sitä tarvitaan enemmän kuin aukossa kasvatettaville taimille.  Toisekseen siinä taimet kasvavat tosi huonosti.

    Kumma, kun näin yksinkertaisia asioita pitää selittää.

    Ammatti Raivooja

    JK:ssahan ne saattaa kuuset kasvaa tosi tiiviinä tuppaiba kun raivaussahat on myyty tamppaajille tai museoitu. Kuusi tarvitsisi enemmän tilaa ja enemmän ravinteita ja pitäs raivata harventaa ja lannoittaakin jopa. Kaikki tämä vie pohjan pois JK:sta kun tietysti vippaskonstit alentavat kuvitteellista tuottoprosenttia. Yks mikä näissä tuppaissa sitten on kun taimet saavat hakkuissa väkisin kolhuja, valtavasta stressistä kärsivät taimet ottavat pienestäkin kolhusta lahon ja kun nämä juuret ovat kiinni toisissaan jatamia on paljon ja ”särkymävaraa” niin se lahokin leviää juuriyhteyksien  kautta tehokkaasti.

    R.Ranta

    En Visa ottanut paljaan maan hinnalla sellaista kantaa, etteikö metsiä tule uudistaa. Paljaan maan arvo vain kertoo toimen kanttavuudesta ja markkinoidenkin käsityuksen siitä. Hyväksyn esimerkilliset metsänhoitotoimesi täysin. Minunkin pitäisi sitä raivurin bensiinin kulutusta lisätä huomattavasti. Paljonko muuten maksaa vieraalla teetettynä yhden litran kulutus bensiiniä, euroa / litra? Sinullahan sitä kului aika tavalla, jos oikein muistan.

    Jos omistaa elinkelpoisen metsätilan ja se siirtyy aina seuraavalle 30 vuoden välein, niin se tarkoittaa että perintöveron maksamiseksi on neljäsosa puista aina hakattava aina 30 vuoden välein, jos ja kun perintövero maksetaan aina osalla, josta puunmyynivero on ensin maksettu. Voi tietysti olla, että vähän jää vielä hiluja itsellekin, ainakin hyvillä kasvupaikoilla. 25% x 0,7 on noin 17%, eli noin elinkelpoisen metsätilan perintöveroprosentti. MTK on toki huolehtinut siitä, että ongelma ei koske maatalousyrittäjiä, metsätalousyrittäjien ei ole mitään väliä. Verojen vaikutuksen  ymmärtäminen ja verosuunnittelu on aivan oleellinen osa metsätaloutta.

    mehtäukko

    RRannalle, että MTK ei ole kuin akt tai kohta entiset paprumiehet, jotka pillin vihellyksestä pudottivat rukkaset.

    Valtioneuvosto päättää.

    Rippe

    Hirveän paljon näyttää tunnetta olevan pelissä, kun omia näkökantoja puolustetaan.

    Sen verran olen metsiä katsellut tuoreen metsänomistajan silmin, että en kyllä kumpaakaan menetelmää suoraan laita toisen edelle.

    Tarkoituksenani on tehdä ylispuuhakkuita, jota harsimikseksi voi kutsua. Juuri nyt mielipiteeni on, että sitä ei voine verrata menneiden vuosikymmenten harsimiseen. Sillä nykyisissä metsissä on istuttamisen seurauksena varsin tiheä puusto, eli on runkoja mistä ottaa. Ymmärtäisin niin, että kun aikoinaan on käsipelillä otettu puita istuttamattomista metsistä, niin sinne saattaa helposti jäädä harvahkoja metsiä, joista ei kenties ole huonolaatuisia haluttu ottaa ollenkaan pois.

    Näyttää myöskin selvältä, että jos haluaa elinvoimaisesti useita puusukupolvia samaan kuvioon, pitää luontoa vähän auttaa. Eli nyt ajattelisin niin, että kaveriksi voi istuttaa aukkopaikkoihin jalostettuja taimia. Tätä harjoittelin hyvin pienessä mittakaavassa noin kuukausi sitten, ja hyvin ovat taimet lähtenee kasvamaan. Mukavaa nähdä tulevaisuus, eli kuinka taimet pärjäävät. Kyseessä siis oli hyvin karu kangas ,jossa oli aukkoja harvennukset jäljiltä. Toisessa paikassa oli huonoa taimettumista 30 vuotta vanhalla uudistusalalla.

    On tietysti selvää, että kovin puunkasvu saadaan uudistamalla aukon kautta. Jalostuksen hyödyt tulevat maksimaalisena. Mutta ei ole laiskan miehen hommaa sekään, ja vieraan tekemänä aika kallistakin. Juuri kaverini kertoi kohteestaan, jossa kävi laittamassa taimien viereen merkkitikkuja. Tämän jälkeen parina kesänä pitäisi heinää polkea. Sitten onkin varhaisperkaus ja myöhemmin taimikonhoito. Eli kovasti on työvaiheita. En tosin usko, että isot yhtiöt näitä vaiheita tekevät. Olisikohan kuitenkin niin, että istutuksen jälkeen yksi raivaus, ja sitten odotelleaan ensiharvennusta?

    Olen tässä myös raivaillut yhtä kuvioita, johon on reilut 10 vuotta sitten istutettu mäntyä. Paikoitellen näkyy istuttaminen vähän unohtuneen, jolloin alkava metsä on tosi tiheää koivikkoa, ja paikoitellen pieniä kuusia niiden varjossa. Tämä sinänsä voisi varmaan olla yksi tapa uudistaakin: Muokkaus + raivaussaha. Ja seuraavaksi voi kysyä, tarvitaanko muokkausta? No, varmaan se riippuu hirveästi maaperästä, eli tuleeko heinää ja vadelmapuskaa.

    Maan muokkaamisesta tuntuu olevan aika yhtenevä näkemys, että se tarvitaan. Toisinajattelijoitakin löytyy Youtubesta. ”Gallringsfritt ger högt virkesförrad” – tarjoaa mielenkiintoisen kriittisen näkemyksen maanmuokkauksesta, ja monesta muustakin vallitsevasta käytännöstä.

     

    Ammatti Raivooja

    Suuryhtiöt on himotamppaajia. Tuottavat vakaata ja varmaa voittoa.  Metsälehdessä oli yks vuosi MHY:n henkilö joka oli vähän kauempi tuttu naapuri, julisti kilpailuttamisen ihanuutta. Koskaan ei ole tosin kilpailuttanut raivaamista ainakaan minulle kun on onhan se hinta vähän eri. Joskus oli kylämainos, yhtään ihmistä ei ottanut yhteyttä. Nyt on tosin niin paljon kiireitä, että kenellekään enää edes tekisikään, jos ei ole hirveän hyvä tuttu kun onhan se hinta varmaan joku -30% suoraan. Ihmiset haluaa sen varmasti sen firman leiman ja toisaalta minä suojan änkyröiltä.

    mehtäukko

    Rippe..” kyseessä siis hyvin karu kangas, jossa aukkoja harvennuksen jäljiltä..”

    Kylläpä neuvoisin vaikka myhistyksen pakeille. On tunnetta ja tietämättömyyttä.

    Rippe

    Pyrin ottamaan vaikutteita eri tahoilta, ja päättämään itse.

    Myhistystä ei ole, kun metsä on Ruotsissa. Tosin on sielläkin vastaavankaltainen instanssi, jonka asiantuntijan kanssa olen kerran jutustellut. Aika paljon keskustelua viilensi se, kun alkoivat puhumaan sertifikaateista. Jos menen uudistamaan yhden vanhan kuusikkokuvion, yhteensä 500m3 keskihalkaisijalla 24cm, niin en saa sertifikaattia, ja puusta maksetaan 2 € per m3 vähemmän. Eli pitäisi jättää lahoamaan metsä, kun joku yhdistyksen tyyppi on sitä mieltä. Ja lahoaminen on jo kivasti alkanut…

     

    Vielä siitä karusta kankaasta:

    Kyseinen karun mäntykankaan paikka oletettavasti uusiutuu itsstäänkin, kun on käytännössä hyvin puhdasta hiekkakangasta, ja kenttäkerros on minimaalinen. Mutta kurjalta kuitenkin näyttää, kun on niin harva, ja seassa noin 50-100 neliön aukkoja. En halua uudistaa päätehakkuulla, sillä puustoa on nyt alle 100m3 per ha. Eikä suojaikäkään ole tullut täyteen. Kuvio on harvennettu muutama vuosi sitten, ja nyt siis pitäisi vaan nauttia kasvusta. Olen tilannut huvikseni typpilannoitetta, jota aion kokeilla yhteen nurkkaan.

    mehtäukko

    ”…vaikutteita eri tahoilta, ja päättämään itse…” on hutera tie. Jos metsänomistajalla ei ole perusasioista selkeää tietoa, muoti vie ja artisti vikisee.

    Tuota… metsäserti ei voine olla tuo mitä kerrot. Sinun on ensin oltava ryhmäsertifikaatissa, tai yksin itse ja sen jälkeen sertisäännöt huomioiden tehtävä kaupannysä.

    Karu kankaasi ei kyllä uudistu, ennen kuin on puusto väljennetty miel. sp-asentoon. Ja kevyt muokkauskin vielä. Mä-taimien istuttelu metsän siimekseen on vain harrastuslaji.

    Timppa

    Jovainilla jk:ssa ei ole maapohjan tuottamatonta aikaa, ei sitä ole Perkollakaan.

    Miten niin ei ole.  Eu taimi kasva suuren puun alla eikä edes ihan vieressä.   Jaksollisessa taimet voivat olla lähekkäin toisiaan.  Metsässä jäävät kasvamaan parhaat puut.

    Jatkuvassa jokainen taimi tarvitse selvästi enemmän kasvutilaa.  Ne ovat huonolaatuisempia ja kasvavat tosi hitaasti.  Jatkuvan puusto on heikkolaatuista.

    Jos jossain metsän vaiheessa on tuottamatonta aikaa ja puustoa, niin jatkuvan taimettumiselle varatussa suuressa pinta-alaosuudessa, jossa kasvatetaan kitukasvuisia  lahovikaisia taimia.

    On tosi yksinkertaista sakkia, joka ei ymmärrä metsänkasvatuksen kokonaisuutta.

Esillä 10 vastausta, 11,691 - 11,700 (kaikkiaan 12,621)