Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,621 vastausta, 128 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 3 tuntia sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11,671 - 11,680 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Olen miettinyt noita R.Rannan korostamia metsän uudistamisen investointien suuruutta. Onko niissä loppujen lopuksi kovinkaan paljon pelivaraa muissa kuin mäntymailla, joissa voidaan aidosti punnita siemenpuilla uudistamisen, kylvön, ja istutuksen välillä. Kun tullaan kuusen ja koivun maapohjille, varmatoimiset vaihtoehdot ovat vähissä. Niin kuin muussakin yritystoiminnassa, investoinnin varmuudelle ja nopeudelle on olemassa hintataso, joka kannattaa maksaa. Olkoon tyhjän maapohjan hinta mikä tahansa, ei sitä ole kovin järkevää pitkiä aikoja seisottaa tuottamattomana, samoin kuin pitää asuntoa vuosikausia tyhjillään tai rahaa käyttelytilillä.

    mehtäukko

    Jos ei ole tarkoitus vehkeillä, aktiiviselle mo:lle nämä uudistamiset ovat selviöitä. Ja isommatkin asiat. Jos ei ole, ensiksi on epäiltävä laskujen ja vaatimusten oikeellisuutta. Toiseksi koko alan soveltuvuutta.

    Jovain

    On sillä tyhjällä maapohjalla myös hinta ja määräytyy sen mukaan, miten kauan sitä maapohjaa tyhjänä pidetään. Hoidettunakaan merkittävää tuottoa ei tule vuosikymmeniin, tuetaan ja perustellaan jaksottaisen metsän ensivaiheen kasvatusta tuottamattomana, kannattamattomana. Vaikea tätä on rinnastaa vaihtoehtoon, joka tuottaa koko ajan ja pärjää vertailussa, vaikka metsänhoidon tukia ei vaihtoehtoiseen malliin ohjatakaan.

    Timppa

    Vaikea tätä on rinnastaa vaihtoehtoon, joka tuottaa koko ajan ja pärjää vertailussa, vaikka metsänhoidon tukia ei vaihtoehtoiseen malliin ohjatakaan.

    Ei taida kukaan hakata koko tilaansa aukoksi.  Kun hakkaan vuodessa 1,3 % tilan metsästä aukoksi, niin sinne jää 98,7 % kasvamaan.  Jos myyn yhtä paljon, niin metsässä on hakkuun jälkeen jälkeen yhtä paljon kasvavaa puustoa harsinko vai teenkö aukon.  Kuten ole niin monta kertaa kirjoittanut, niin aukossa on pian hieno taimikko.  Harsintametsässä ne heikosti kasvat alikasvuspuut.

    On todellakin kummallista, että on sellaisia metsänomistajia, jotka eivät tilannetta ymmärrä.

    Perko

    Timpan heikko myynti tulos  josta vielä kulut pois  niin on vaisu paljaanmaan tuotuotto.  Verrattavissa harrastukseen  tai hyväntekeväisyyteen.

    A J  linkissä  Pääoma metsätalousyrityksessä   on  funktio jossa (PMA) paljaanmaan arvo  lasketaan Faustmannin  kaavalla.  No,  kenellä on vielä muistissa  mites tuo selvitetään?   Käsi ylös!

    paljaan maan arvo Faustmannin kaava

    Perko

    Kuules  Puuki,   Kirjassaan  Mark Wain; Kaksipiippuinen   juttu    on havainnut  ettei ongelmaan ole yhtään  oikeaa ratkaisua  kuin Puukin  pohdinnoissa.   Yritetään kuitenkin.   On kyse tasaikäisen  myynnistä kerralla aukoksi  tai jatkaa jotenkin  jotta syntyisi  eri-ikäinen  sekametsä.    Pitkitetään ( 150 m3)  70 m3 myyntiä 10- 15  vuotta  eli 13 v  ja  sitä  loppua vielä  siemen/ varjopuina kasvamassa   12 v.  Puukilta lipsahti  tahallinen virhe  25  v  koko jättöpuustolle . Ne eivät ole  tappiona vaan päinvastoin  korjaavat sen  tasaikäisen tuottavuutta  alle 2% sta nyt yli 5% n  !  Niistä ei tarvitse maksaa korkoa, ne tekee rahaa. Kaksipiippuinen juttu myös siinä.  Kuviteltu  tapaus on muutoksesta jossa   tasaikäisestä  pyritään jatkuvasti tuottavaan  jk  systeemiin ettei syntyisi sitä rahatonta jääkautta 50- 70 vuodeksi.

    mehtäukko

    Jojovain..” hoidettunakaan merkittävää tuottoa ei tule vuosikymmeniin..”

    Ompahan potaskaa ja jääkausi on samaa sarjaa. Eikö sonninkasvattaja ostaessaan vasikan laske tuotokseen vuosittaisen lihomisen ja maalissa korjataan sato? Pylvään hinta tukkiin on 1/3 parempi ja kasvatusaika n. sama. Kuinka sitä on jk- hatelikosta otettavissa?

    Visakallo

    ”ettei syntyisi sitä rahatonta jääkautta 50- 70 vuodeksi.”

    Kuvaavaa Perkon toiminalle on se, että lähes joka kirjoitus sisältää vähintään yhden valeen.

    Nykymenetelmillä hoidettu jaksollinen metsähän on puulajista riippuen jo toisella kierroksella 50-70 vuotta ensimmäisen uudistamisen jälkeen.

    Jovain

    Valitettavasti maapohjan tuottamaton aika (raati) jyrkästi kiistetään, vaikka se antaa edun vaihtoehtoiselle hoitotavalle. Puhutaan vastoin parempaa tietoa, jk ei ole myöskään avohakkuuta, sellaisenakin pidetään. Vaan perustuu jatkuvalle puun tuottamiselle. Jk:ssa päähuomio ei ole synnytettävissä taimistoissa, näivetyiset raivataan jk:ssakin. Virhe tehdäänkin usein, kun hakataan liian harvaksi, vajaatuottoiseksi, että saataisiin niitä taimistoja aikaiseksi. Sanotaan, että käskystä ei kukkokaan laula. Samaan tapaan toimii myös luonto, käskyttämällä ei taimistoja synny. Luonto kasvattaa taimistoja, minne kasvattaa ja siinä mielessä jk metsänhoidossa on syytä mennä luonnon vaihtoehdot edellä, jos aikoo tuloksiin päästä. Keinollisesti tuotettu taimikko on hyvä vaihtoehto sekin, jatkuvalle kasvatukselle.

    Tolopainen

    Onko Joovain huolestunut nyt omien metsiensä tuotoista vai jonkun muun. Minulle on aivan samantekevää miten naapuri hoitaa metsiään.

Esillä 10 vastausta, 11,671 - 11,680 (kaikkiaan 12,621)