Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,551 - 11,560 (kaikkiaan 12,624)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja

    Me ei osattu laskea kun ei ymmärretty, että 40 vuotiaaseen männikköön kannattaa tehdä aukkohakkuu ja sijoittaa rahat muualle. Vieläkään me ei osata Rannan mielestä laskea kun 40-männikköön tai minkä ikäiseen tahansa ei kannata tehdä aukkohakkuuta. Kirjoittiko joku muuten, että rahalla metsätalouden ulkopuolella ei ole merkitystä kun taas Rannalle sillä on kaikki merkitys? Yhtä mieltä ollaan kuitenkin, että maanmuokkaus ja kylvö/istutus on investointi, jolla saadaan jotain kasvamaan kun JK:ssa ei niin oikee tule niitä taimia. Ja kun ei oikeen tule, niin ei sorruta korulauseisiin, että ainakaan paremmassa kunnossa ei olla metsiä jättämässä.

    mehtäukko

    RR…”Jos 0n kaksi saman laisen aukon omistajaa, joista toinen on juuri hakannut tukkipuuston aukostaan ja toinen on ostanut sen, niin kummassakin tapauksessa  uudistamisen kannattavuus on juuri samanlainen – niin teoriassa kuin käytännössäkin…”   On ja ei.

    Jos ensin mainittu on aktiivinen mo, hän tietysti laittaa ne prosentit uudistukseen, ja tekee tietyn ajan kuluttua seuraavallekin päätehakkuukuviolle saman. Harvennukset ym. siinä ohessa. Näin metsätila tuottaa ja uudistuu tuottamaan kuvio toisen jälkeen.

    Toisen aukon omistajan on täytynyt hinnoitella ostoksensa oikein. Siten hän pääsee samalle viivalle motivaatiotasolla. Mutta mikä järki oli ostaissakaan, jos ei sitä uudista?

    Visakallo

    Metsänomistus on viimekädessä lähes aina oma valinta, joten jokainen tekee metsänsä kanssa kuten parhaaksi näkee. Toisen tekemien ratkaisujen moittiminen onkin hieman eri juttu.

    R.Ranta

    Timppa hyvä, älykäs kauppias hankkii myytäväksi sellaista tavaraa, jonka myyntikate on riittävä.  Vieläpä, jos kauppias on jo eläkeläinen, eikä jatkajan verotussyistä kannata enää jatkaa kauppan pitoa, niin ei kauppiaan ole mitään mieltä täyttää varastoaan tavaralla, jonka kate on huono ellei jopa olematon ja myyntiaika on kymmeniä vuosia ja josta kauppias koko kaupan myymällä ei saa edes tavaran ostohintaa.

    Minäkin olen investoinut metsiin seitsemännumeroisen euromäärän, enkä millään tavalla väheksy metsiin investointeja – päinvastoin nostan korkealle jokaiselle hattua innostuksesta metsänhoitoon – jopa vähän itsellenikin. Nytkin on tarkoitus lähteä tyttärenpoikanai kanssa Lappiin pariksi viikoksi raivaussahojen kanssa. Mikä etuoikeus ja nautinto katsella myöhemmin itse tehtyä taimikonhoitoa jne. Jopa yläharvennuksia olen ollut, toki vuosia sitten, manuhaakkuuna metsurikaverini kanssa tekemässä. Silloin, kun sen tekeminen oli melkeinpäkiellettyä, eikä motomiehistä siihen silloin vielä ollut ja Lapissa oli hyvin paljon kakkos-nelos metsiä.

    Olen vain yrittänyt tuoda esiin sitä, miten asiat ovat metsäekonomian näkökulmasta. Kannattavuuden laskentaan ei ole monia erilaisia oikeita tapoja, jotka vieläpä johtaisivat erilaisiin johtopäätöksiin. Nettonykyarvoa taloudellisessa mielessä tavoitellaan ja vaihtoehtoja laskentaan ei ole.

    Taloudellisessa mielessä minun kannatta tehdä vain sellaisia investointeja metsiini, jotka saan sieltä katsomallani vähimmäiskorolla takaisin. Se tietysti tarkoittaa sitä, että hyvällä kasvupaikalla kannattava investointi voi olla moninkertainen huonoihin olosuhteisiin verrattuna. Siihen olen yrittänyt ottaa kantaa ja rusinoista toki pidän maksalaatikossakin.

    Nyt kun osa on huomannut, että ei niillä tukkimetsän tuloilla aikuisten oikeasti voida kattaa kannattamattomia tulevia investointeja, niin muka bonukset ratkaisevat ongelman. Minulla on kymmenkertainen määrä bonuksille käyttöä muutenkin. Se on metsäteollisuuden näkökulmasta tietysti hyvin perusteltua yrittää saada metsänomistajat investoimaan metsiinsä mahdollisimman paljon. Niinkuin UPM:n Jussi Pesonen totesi, että metsäteollisuuden näkökulmasta tämä on raaka-ainepeli. Peli, jossa Mustapekka on usein jäänyt metsänomistaja kouraan.

    Tarkoitus oli jo osaltani jäädä tauolle, mutta tämä tuli nyt vielä kirjoitettua näin sadepäivänä. Tolopaisella oli tuolla edellä jossakin itsellenikin hyvin sopiva kommentti, että en anna metsieni orjuuttaa itseäni.

    Jovain

    AJ: ”Tuplat – kuutiometrejä vai prosentteja”. Kuutioina ja euroina – molemmat ovat mahdollisia ja vapaan kasvatuksen kehykseen mennään. Tutkimuksen tuloksiin ja laskelmiin on syytä uskoa. Menen vähän pidemmälle, jos on hoidettu kasvussa oleva jk metsä, samoilla puustopääomilla mennään, kuin jaksottaisen kasvatusvaiheen metsissä.

    Puuki

    EDIT

    Mihin tutkimuksiin Jojovain viittaa ?

    Miksi ei saa arvostella NNA:a keppihevosena käyttöä ?

    Timppa

    Tulihan se sieltä.  Jos ei aio jatkaa metsätaloutta, niin metsät voi jättää omilleen.  Kukin tyylillään.  Vanhat teot eivät merkitse vain uudet.

    Kuinhan oikein nuo laskelmat muutenkaan ovat?  Osataanko arvata puunhinnan kehitys?  Ainakin meillä metsätaloudessa on joukko kiinteitä kuluja.  Mitä suurempi suurempi tulovirta on, niin sitä pienempi kiinteiden kulujen osuus on.  Jos metsät kasvavat huonosti, metsänomistajalle ei jää mitään.  Yksikköhinnatkin paranevat, kun myytävää on enemmän.  Käytetään eri hakkuutavoille aitoja markkinahintoja?  Entä miten hinnoitellaan latvusmassa?  Paljonko arvioidaan tarvittavan hoitotöihin.  Entä, jos jatkuvan kasvatuksen metsä ei taimetu, mistä olen kertonut esimerkin.  Laskelmilla voi esittää aivan mitä tahansa, kun valitsee sopivat muuttujat.

    Minusta tuntuu, että Tahvosen tarkoitus on osoittaa, ettei metsänviljelys kannata.

    jos on hoidettu kasvussa oleva jk metsä, samoilla puustopääomilla mennään, kuin jaksottaisen kasvatusvaiheen metsissä.

    Näin varmaan onkin.  Jaksollisen metsä kasvaa 50 % enemmän ja ilman lisäpanostusta, koska aukkojen puista maksetaan niin hyvin ja kuusikkojen latvusmassa on arvotavaraa.   Täytyy kyllä olla tosi oppinut, jos jaksollisen saa kannattamattomaksi.

    A.Jalkanen

    Mikä on se kynnysarvo eli metsän tiheys tai tilavuus, jossa harvuudessa Jovainin metsään syntyy taimia mutta ei heinity?  Paljonko on silloin puustopääomaa?

    Visakallo

    Tuohon kysymykseen et A.J. valitettavasti tule saamaan kunnon vastausta ainakaan Jovainilta ja Perkolta.

    Petkeles
Esillä 10 vastausta, 11,551 - 11,560 (kaikkiaan 12,624)