Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,461 - 11,470 (kaikkiaan 12,622)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja

    Aikamoinen suo sitten määritellä vielä mitkä heinät ja kasvit on sellasia, jotka estää taimettumisen. Yks kamalimmista kasveista on taigasananjalka ku meinaa hävitä reilusti taimia vaikka miten istutettu ja muokattu. Jos se iskee JK metsää niin voi unohtaa, että siellä 100 vuoteen kasvaa yhtään taimea.

    Nuakka

    Tuolla mainitsemallani kuviolla pitää toki myöntää, että 10 v aikana on ollut jo kolme tukkivoittoista hakkuuta, kerran puut oli jopa valittu ja kaadettu valmiiksi tuulen toimesta. Valitettavasti kaikki tehty alimman hintatason (poiminnan) kauppoina. Ja nyt jäljellä ehkä 5-10 siemenkuusta/ha hulmuavassa heinäpellossa. Nyt saakin tampata jo tosissaan jos joku tuosta vielä tuottavan metsän tekee, alaa kuitenkin 10-15 ha.

    Jovain

    Eräänlainen hybridimalli, jossa hoitomuodot täydentävät toisiaan, voisi olla hyvä. Kynnysarvon rajakohdan havaitsee, seuraamalla aluskasvillisuuden kehitystä metsässä. Se on havaittavissa ja on tietenkin myös määriteltävissä.

    Ammatti Raivooja

    En usko, että JK ihmisellä eikä kenelläkään ole niin suurta kokemusperäistä tietoa, että mitkä kasvit estävät taimettumisen ja löysivät hanskat tiskiin, että ei tuu mitään ku täällä on tätä. Kun eivät myönnä ylipäätään heinien merkitystä uudistumiselle tai minkään kasvin. Jaksollisessa murheet on murto osa kun ojitusmätästyksellä laitetaan isoa ta pientä paakkua ja 2 vuotiaat kuusentaimet ni aina on metsä.

    Visakallo

    Vaikka oikean kynnysarvon onnistuisi jk-metsässään löytämäänkin, voi senkin jälkeen olla ongelmia edessä. Jo muutama tuulenkaato ja pystyyn kuollut puu voi siirtää kynnysarvon pois paikaltaan.

    Jovain

    Ei se ole mistään kasvista, vaan aluskasvillisuuden määrästä ja valoilmastosta. Metsän peitteisyys määrittelee sen rajakohdan ja sama tilanne on jaksottaisessa metsänhoidossa. Mitä enemmän metsän peittoa avataan, sitä tehokkaammin aluskasvillisuus ottaa vallan.

    Ammatti Raivooja

    Tuossa lukijan koivikossa on pituuteen nähden täydet koivut. Koska aurinko paistaa meillä matalalta, valo pääsee helpommin maahan kun puut ovat pitkiä. Siinähän näkyy, että on paljon heinää ja saniaisia ja sinne ei enää mitään tule. Kuuset ovat syntyneet ojin ja aikana kun siellä oli tiheä taimisto mikä on raivattu pois. Eli tavallaan kun on paljon pitkiä puita ja vähän lyhyitä niin ei auta.

    Kyllä se maanmuokkauskin sinne jatkuvaan kasvatukseen tulee, ei pyörää voi keksiä uudelleen.

    Jovain

    Tuskin tarvitsee pyörää keksiä. Aluskasvillisuus on pääasiassa valokasvillisuutta, eli mitä enemmän avataan, sitä suuremman vallan kasvillisuus ottaa. On myös puolivarjopuita ja kasveja, kuten kuusi, joka viihtyy varjossa. Jopa kärsii suorasta auringon paahteesta. Valopuiden osalta on mentävä niille kuuluville biotyypeille tai uudistettava avovaiheen kautta. Myös sitä kautta pääsee helposti monikerrosmetsiin.

    mehtäukko

    ”..mitä enemmän avataan, sitä suuremman vallan kasvillisuus ottaa..” Tämähän aivan selvä asia, mutta jaksollisessa se on aivan eri tavalla hallittavissa, kun tiedetään sen käyttäytyminen ja toimitaan sen mukaan: on pikainen muokkaus ja joko istutus tai kylvö ennen heinikoita.

    Jk-heinänviljelyssä teoriassa pyritään uudistamaan alaa luullen ppa:n pudotuksen tuovan tuloksen. Odottelu ja toivottelu tuhoaa mahdollisuudet.

    Puuki

    Siinä tulee raja vastaan, kun pitäisi samaan aikaan kasvattaa riittävästi puita/ha ettei menisi liian vajaatuottoiseksi ja harsia niin harvaksi, että taimettuminen pääsee alkuun.  Jos pitää riittävän tiheänä, ei taimettumista tapahdu. Harvassa kasvaa puuta liian vähän ja tuulituhot lisää vajaatuottoisuutta.

Esillä 10 vastausta, 11,461 - 11,470 (kaikkiaan 12,622)