Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,451 - 11,460 (kaikkiaan 12,622)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Älä Perko ala taas näperrellä tuon 50 – 70 vuoden kanssa. Pyöristä tamppaajan tiliväli suoraan sataan vuoteen!

    Perko

    M-ukon metsätiedonlähde (ainoa) onkin  Disneyn  luomus.  Mainio  juttu  erityiseen  Karhukopla  on hyvinkin sattuva  kolmen  konserniin.

    Nuakka

    Avasin juuri laskun 2-v kuusentaimista 2,5 hehtaarille, 100€ jäi bonusten jälkeen maksettavaa. Kuvio oli aukkona 9kk, eli taimet olivat jo kasvaneet ennen meille tuloaan hyvän tovin, ja taimettuminen oli tapahtunut optimaalisissa oloissa laatusiemenestä jo kauan ennen hakkuupäätöstä. Kuusitukki tuotti +82€, havut, lepät, haavat niin paljon että muokkauksen,argrowin, istutuksen ja tulevien raivausten hinta on jo katettu. Mieli avoinna seuraan miten lähinaapureiden jk- vaurastuminen etenee. Toinen, josta lähetin kuviakin, on tuottanut lisää heinää ja toki vielä viimeisen kuusihakkuun kuivuneiden jättöpuiden poistona. Harvoin saa aukon pysymään noinkin kauan ruohoarona, ei edes koivua kasva! Toinen, tuoreempi tapaus myös hyvässä heinittymisen alussa ilman taimettumista. Itse teetin myös n.4ha poimintahakkuuta(kauppa tehtiin suojuspuuhakkuun nimellä ettei tarvinnut käyttää alinta,poimintahakkuun taulukkoa), syynä kuvion käyttötarkoituksen muutos kaupalliseen matkailuun. Keväällä, 1,5 v hakkuun jälkeen keräsin tuulenkaatoina ne kaikki välikoon puut joista joku olisi kuvitellut saavansa sen seuraavan hakkuun jälkeisen hakkuun tukkikaupan. Eli, prosenteista en niin välitä mutta jos metsässä ei kasva puita on homma pielessä.

    Metät kunnossa!

    Kyllä se perkon suoritus jo edellisellä sivulla häneltä itseltään tuli. 8-10 mottia tukkia voi myydä 8-15 vuoden välein / ha. Sen kyllä uskon – totta joka sana. Kasvua siis keskimäärin vajaa kuutio vuodessa kun puhutaan pitkästä aikajänteestä jk-metsätaloudessa👍

    Perko

    Korjaan  oman  atk virheen , tietysti  pitää olla  ; 8 – 10 m^3 tukkipuun vuosi kasvulla.   Kiitokset !   Tuohan on törkeä virhe jota ei voisi mitenkään korjaamatta ymmärtää !!

    Nuakka; ”Harvoin saa aukon pysymään ”, miksi  sitä selität  jk juttuna?

    suorittava porras

    Trollilla niin kova vauhti ,että sotkeutuu omiin ajatuksiinsa… Perkolta ilmestynyt puppua ihan kiitettävästi.

    Nuakka

    Se on Nuakka,pliis. Siksi se heinäaro on jk jutussa koska se on jk-metsää. Voin toki siirtää sen aukkoketjuun esimerkkinä jk-aukosta. Ihmetystä herättää, ettei tuolla arolla tosiaan kasva muuta kuin heinää, horsmaa ja vadelmaa. Ilmeisesti ennen kaatumistaan/kuivumistaan jätemetsä(Arvo Kettusen termi) varjosti vielä sen verran ettei edes lehtipuu lähtenyt kasvuun ennen heinittymistä.

    Perko

    Ei tuon   luulis oleva vaikeaa,  mutta jos ei erota puuta kasvava metsää aukosta niin minkä teet.

    Ammatti Raivooja

    Ite kun on tottunut, että joka neliö on muokattu niin joka neliöllä kasvaa puu. Ei tollaista heinää kasvavaa aluetta vois katsoa vuottakaan. Sillee et vaikka ei tekis mitään muuta kuin maanmuokkauksen niin saa riittävän hyvän metsän yleensä kuluihin nähden. Mutta sitten kun et tee, niin käy niinkuin muokkaamattomassa pienialaisessa aukossa(en mitannut kokoa), että se uudistuu puolet pihlajalla. Se pystyy uudistumaan hyvin muokkaamattomaan heinikköön ja myös varjossa.

    Jokaiselta kuuselle muokatulta alueelta kuitenkin poistetetaan 10000-20000 taimea, jotka on tasaisesti syntynyt. Niin paljon se maanmuokkaus meinaa. Maanomistajan ensimmäinen tili on väkisin 20 vuoden huitteilla kun vaikka et olisi tehnyt mitään muuta kuin muokannut ja istuttanut ja jättäny raivaukset tekemättä niin silloin jo mennään hakkaamaan useampi kymmenen kuutio ja maanomistajalla ensimmäinen tilipäivä. Pelkkään muokkaukseenkin voisi melkein luottaa koivikon suhteen sillä tiheässä NMK kohteissa ei ole hirvituhoja, uskallan jopa sanoa.

    Tää on ihan helppo JK:ssa kun metsä pidetään tarpeeksi varjoisena, että se heinity mutta samalla huolehditaan, että se on tarpeeksi valoisa valopuille, että taimia syntyy. Helppoa ku heinän teko.

    A.Jalkanen

    Tuo on se kynnysarvo josta Jovainkin on kirjoittanut. Missä se sijaitsee eri metsätyypeillä ja eri kokoisissa puustoissa? Voisiko sen määrittää valokuvaajien käyttämällä valotusmittarilla? Hyödyllinen tieto jk-kasvattajille.

Esillä 10 vastausta, 11,451 - 11,460 (kaikkiaan 12,622)