Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,361 - 11,370 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Jos kenellä on mielenkiintoa edelleen elää 50-70 vuotta vanhoissa muistoissa, koteloituu vaan sinne. Kehitys on edennyt kaikkialla muuallakin kuin metsätaloudessa.

    Kyllä kun aikaisin aamusta käy 4 tankillista hyötyliikkumassa raivaussahaa ulkoiluttaen, voi jo päivystääkin. Tohelo ei tiedä mitään koko metsätaloudesta.

    Timppa

    Niin se vain Jovain on, ettei biologialle voi mitään.  Olen nähnyt sekä virallista tutkimusmetsää että näiden jk-harrastelijoiden metsiä.  Toki vähän omaakin jk-metsää.   Ei ole tarvinnut muuttaa mielipidettä.

    Minä en usko biologisissa asioissa mihinkään.  Teen johtopäätökset puhtaasti havaintojen ja mittausten perusteella.  Jk-uskovat sulkevat silmänsä ja mielensä faktoilta, minkä olen livenä nähnyt.

    Ripen metsä tuntuu muistuttavan kuuluisia Osaran aukeita, joissa puuta oli ennen uudistushakkuuta n 70 m3/ha, mutta kasvu kiihtyi niin, että  puuta olikin jo 200 m3/ha.  Tapahtuisiko uudistamisen jälkeen Ripenkin metsälle noin, ei voi tietenkään kohdetta näkemättä arvioida.  Sen voinee kuitenkin veikata, ettei tilanne parane ilman jonkin tasoista uudistusta.

    Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta todennäköisesti puun hinta nousee voimakkaammin kuin mihin nämä nykyiset kasvatusmallilaskelmat perustuvat.

     

    Visakallo

    Jovain: ”Tarjolla on vain yhtä hyvää ja on kaukana siitä, mitä metsänhoito parhaimmillaan voisi olla.”

    Olen aivan tosissani halunnut tutustua näihin hyviksi mainittuihin jk-metsiin, mutta tähän mennessä huonolla menestyksellä. Miksi niitä halutaan piilotella?

    PS. Tänäänkin oli aikaisin aamusta loistavat raivauskelit. Lämpöä sopivasti +14 astetta. Nyt joutaa jo hyvin päivystämään!

    A.Jalkanen

    Savonlinnan kaupunki rauhoitti ’Huosion kirkkometsän’. Tämä on tietysti kannatettavaa jos metsästä saa korvauksen, kuten tuossa ilmeisesti sai METSO-ohjelmasta. Moni kunta ja seurakunta on tehnyt linjauksen siirtyä jatkuvaan kasvatukseen. Kävin kommentoimassa että vapaa kasvatus olisi parempi vaihtoehto.

    https://www.hs.fi/alueet/art-2000010493580.html

    mehtäukko

    Rauhoittelussa on se hyvä puoli, että teollisuuden puuntarve ei voi nojata noihin epämääräisiin jk-kenttien haraamisiin. Hoidetut jaksolliset parantavat tuotanto-ja  markkinajuoksuaan.

    Timppa

    Kommentti asiasta:

    Kun Kirkosta puhutaan, niin pitää myös kysyä, että muistetaanko Jeesuksen oppi niistä leivisköistä. Metsäkin on eräänlainen leiviskä, jota pitää kasvattaa, ei kätkeä kiven alle tai tuhlata. Hyvä metsätalous vastaa mielestäni parhaiten tuota Jeesuksen oppia.
    Sitten toinen kysymys. Metsä ja metsäteollisuus ovat monien työpaikkoja. Onko Kirkon tarkoitus hävittää ihmisten työpaikkoja museoimalla metsiään?

    Sitten tuo kuntien ja seurakuntien ”höyrähtäminen” poimintahakkuisiin, joita kutsutaan markkinointinimellä jatkuva kasvatus ja joiden uskotaan olevan jotain parempaa kuin aukkojen tekeminen. Näin ei kuitenkaan ole. Biologialle emme voi mitään. Boreaaliset metsämme ovat kehittyneet uudistumaan aukkovaiheen kautta. Kuten Anneli Jalkanen tuossa edellä kirjoitti, niin jatkuvassa kasvatuksessa lehtipuiden uudistuminen heikkenee. Sama koskee myös valoa vaativaa mäntyä. Jatkuvalla kasvatuksella syntyy vain kuusta, jos jotain syntyy. Tämän olen nähnyt Luken koealalla Lapinjärvellä. Usein ei synny mitään ja jos syntyy, niin ne taimet kasvavat tosi huonosti. Oiva esimerkki siitä palvelijasta, joka tuhlasi leiviskänsä taivaan tuuliin.

    Varsinaisessa toiminnassaan kirkon pitää keskittyä uskonasioihin. Ne eivät kuitenkaan auta metsänkasvatuksessa, joka perustuu yksinkertaiseen biologiaan. Tältä osin monet seurakunnat ovat alkaneet kuunnella vääriä profeettoja. Eivät puut muuta käyttäytymistään vaikka seurakunnat kuinka toivoisivat.

    Rippe

    Varmastikin on niin, että esimerkiksi männy suosiminen on liittynyt siihen, että männylle on ollut kysyntää. Ilmeisesti myös koivukuidulle on ollut huonosti kysyntää takavuosina. Tuosta omasta, mainitsemastani ”märähköstä männiköstä”: Se kasvaa erinomaisen hyvin, ja vesitasapaino lienee ok. Puiden laatu on silminnähden heikohko. Vahvoja oksia paljon. Tällä voin perustella itselleni, että raapaisen yläharvennuksen ja laatuharvennuksen siihen. Saan siitä varmaan noin 80 mottia per ha.

    Vielä yksi merkittävä asia, mikä pitäisi muistaa koulumetsäopeissa, ja niiden soveltamisessa. Pohjoisessa ei myydä ollenkaan koivutukkia, ja käytännössä kaikki koivikot ovat kosteahkojen paikkojen hieskoivikoita. Koivusta siis kasvatetaan vain kuitua ja nykyään erityisesti energiaa.

    Mielelläni perustaisin rauduskoivikon, mutta hirvien läsnäolo vaikeuttaa asiaa. Eli kun nyt valtion tukipolitiikka esimerkiksi ohjaa tietynlaiseen koivikon raivaustiheyteen, ei se välttämättä ole optimaalinen energiapuun kasvattamiseen. Esim kun minulla on kaksi vierekkäistä 8cm paksua koivua, pitäisi näistä toinen kaataa maahan. Kysymys kuuluu, miksi? Ennemmin odotan muutaman vuoden, ja otan sen energiapuuksi.

    Yllä oleva kuvaus sopii ostamaani kuvioon, mikä on noin 30 -vuotias, täysin hoitamatta jäänyt lehtipuutiheikkö. Olen sen raivannut, mutta jättänyt kaikkia suosituksia tiheämmäksi, ja tietysti aliskasvuiset kuuset jättäen. Tämä toimintatapani ei täyttäisi tarkastajan kriteereitä metsänhoidosta, mutta näin haluan tehdä. Kemeran perässä touhuava metsänomistaja olisi ilmeisesti jättänyt koivuja 2000kpl per ha ja kaadellut pienet kuuset pois.

    Puuki

    Alikasvoskuuset kannattaa sitten totuttaa pikkuhiljaa valoon eikä raapaista kaikkia koivuja kerralla päältä pois, kun on niin tiheää.

    mehtäukko

    Jos pohjoisen ostettava metsä hinnoitellaan sen puuston määrän,laadun ja tuottokyvyn perusteella, metsätaloudenhan sinänsä täytyisi olla yhtä kannattavaa kuin muuallakin?!

    RR on kyllä onnistunut sotkeutumaan kannattamattomaan pisnekseen.

    A.Jalkanen

    Rippe tekee aivan oikein: pitkään hoitamatta olleessa koivikossa ei kannata tehdä liian rajua harvennusta kerralla vaan useassa osassa, ja alikasvos kannattaa toki säästää. Kuten on moneen kertaan keskusteltu, kun noudattaa suurin piirtein metsänhoidon suosituksia, leimikon voi myydä joko kuituna tai energiana tai yhdistelmänä. Erittäin harvoin kannattaa metsä jättää (energiahakkuuta havitellen) liian tiheäksi: jäävät puut saattavat olla sitten huonolatvuksisia ja riukuuntuneita ja tulevat tuotot menetetyt. Mutta jos sellainen kohde on jo valmiina, sitten sen vaihtoehdon voi huomioida.

    Pohjoisessa myös poro on este rauduksen kasvatukselle.

    Timpalla jälleen hyvä teksti. Karuimmilla männyn kasvupaikoilla saattaa jatkuva poimintahakkuu olla vaihtoehto siemenpuuhakkuulle. Nehän ovat luonnostaan valoisia, harvoja ja ohutkunttaisia, joten luontainen uudistuminen voi onnistua.

Esillä 10 vastausta, 11,361 - 11,370 (kaikkiaan 12,621)