Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,351 - 11,360 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Scientist

    En huomannut suojelualuetta erikseen. Sekametsiä oli yleensä. Ei näkynyt nuoria istutuskuusikoita kuten meillä. Kuolleita kuusia näkyi kyllä paikoitellen. Täällä metsissä myös tammea ja muitans jaloja lehtipuita. Ehkä itä Virossa metsät enemmän samankaltaisia kuin Suomessa.

    Scientist

    Huvittavaa oli että kaikki joet oli merkitty tarkkaan  vaikka suomalaisittain ne olivat lähinnä ojia.

    Visakallo

    Viron jokien valua-alueet ovat pieniä, joten niissä on vettä runsaammin vain lumien sulamisaikoihin keväällä. Tulva-aikaa sanotaankin Viron viidenneksi vuodenajaksi.

    A.Jalkanen

    Perkolle huomioita. Metsäntutkijat ovat yleensä sitä mieltä, että kasvu on jk:ssa keskimäärin alempi. Se on aivan loogista koska jaksollisessa käytetään jalostettua siementä ja maanmuokkausta. Jk-metsän ei tarvitse olla edes erirakenteinen, riittää että se on avohakkuista vapaa pysyvästi peitteinen. Valopuille tulee kuitenkin kasvuongelmia, jos latvuspeittoa on liikaa.

    Timppa

    Minun havaintojen mukaan jatkuvassa uusien taimien syntyminen ja niiden kasvu on selvästi heikompaa.  Joskus taimia syntyy, mutta silloin taas metsä on niin harvaa, että kasvu on pientä ja sitä uhkaa uhkaa kuivuminen ja myrskyt.

    Kun verrataan esimerkiksi  jatkuvan kasvatuksen 10-vuotiaita taimia jaksollisen samanikäisiin, niin nähdään ero.  Jatkuvassa alle 1 metri, jaksollisessa jopa 4 metriä.

    Jalostushyöty tuo tietysti lisää.  Ratkaisevaa on kuitenkin kunnon mätästys, oikea tiheys ja oikea-aikaiset perkaukset ja harvennukset.

    Rippe

    Pitkä on ketju, noin 10 000 viestiä!

    Olen tuore metsänomistaja, ja tietyltä osin kallellaan jk -malliin. Kuitenkin, asiassa on hirveän monta puolta, joten yksiselitteinen se ei ole. Esimerkiksi:

    – Pohjoiseen tultaessa, pienenee metsän tuotto. Tällöin uudistamiskulujen osuus kasvaa suureksi, mikä ainakin tietyillä kuvioilla kääntää vaakaa jk:n suuntaan. Minulla on pari kuviota, jotka ovat hakkuukypsässä iässä. Maaperä on kuitnkin kehnoa, soistuvaa. Puuta hehtaarilla noin 80 kiintoa. Aikasemmalla hintatasolla olisi ehkä keskihinta ollut noin 20€ per motti. Tämänpä vuoksi kuvio on jäänyt edelliseltä omistajalta hakkaamatta, sillä nettotulos avohakkuusta oli ollut 0. Nyt vois jotain energiaa sieltä hakea.

    – Energiapuun hinnannousu muuttaa tilannetta varmaan jaksollisen hyväksi. Erityisesti siten, että ensiharvennuksissa voitaisiin pyrkiä vain lehtipuista saatavaan energiapuuhun. Tällöin voitaisiin uudistaminen tehdä merkittävästi pienemmällä taimimäärällä, ja siten myös pienemmällä kululla. Tietenkään tämänhetkistä energiapuun hintaa ei ole voinut ennustaa muutama vuosi takaperi, eikä sen pysyvyydestä ole takeita.

    – Ongelmaksi jk:ssä näen, että huonoja puita suositaan. Tällöin tehdään käänteistä jalostusta.

    – Itselläni on paljon reheviä, jopa märkiä kuvioita jotka ovat aikaisemmin uudistettu männylle. Nyt alkavat olla ensiharvennusiässä, ja alla on paljon virkeitä kuusia. Tällöin on mielestäni selvää, että jatkuvaa kasvatusta voi hyödyntää, ja muuttaa mäntymetsää vähitellen kuusikoksi. Tämä ei tietenkään sovi karuille mäntykankaille. Sisäistä korkoa kun laskeskelee, niin tulee houkuttelevaksi tehdä näille kuvioille mahdollisimman raju ensiharvennus. Ei jaksais odottaa 40 vuotta päätehakkuun kovia tuloja, vaan mieluummin maksimoida ensiharvennuksen tulo, ja ostaa sillä vaikka lisää metsää. Toisaalta, ajatus kuusittamisen vauhdittamisesta pienellä määrällä jalostettuja taimia kiehtoo kyllä.

    – Välillä tuntuu, että perinteinen alaharvennusmalli ei oikein huomioi sisäistä korkotekijää, jolloin tietysti tukkipuita kannattaa kasvatella 100 vuotiaiksi, ja harvennuksissa ottaa pois halpaa kuitua. Täällä saa hehtaarin metsämaata noin 1500€:lla, joka kasvaa reilut 3 mottia per ha. Näistä voisi saada sisäiseksi koroksi noin 6%, mikä johtaa sellaiseen laskelmaan, että tukkipuun kasvattaminen ei ole se kannattavin juttu.

    – Karut mäntykankaat ja toisaalta vanhat kuusikot ovat aika hankalia jk:ssa, nähdäkseni. Tällöin ei mielestäni kannata olla liian jäykkä ajattelussaan, vaan voisi suosia jonkinlaisia hybridimalleja.

     

    Luonteeni mukaisesti olen aika kriittinen metsäntutkimuksen antamiin neuvoihin ”oikeasta metsänkasvatuksesta”. Historiallisesti on tehty monenlaisia hölmöyksiä, joten uskottavuus näissä kirjaopeissa on vähän kärsinyt.

     

    t: Rippe

    mehtäukko

    Lyhyesti, en käännytä ketään. Mielipiteeni on, että mikä tahansa ala voi kannattaa oikein toimenpitein, mutta on oltava tietoinen riskeistä ja rajoitteista. On myös niin, että liian vaatimaton lähtötilanne ei voi olla kuin harrastus jos määrä ja laatu ovat ja pysyvät pieninä.

    Oma tie on ollut ”hybridimalli” jaksollisen perusteella, sillä kyllä se on selkein, varmin ja tuottavin menettely. Tuon 10 tuhannen viestin seassa on joitain mielipiteitä, joita en pikkukummassa muuta perusteiden puuttuessa.

    ”… jopa märkiä kuvioita jotka ovat aikaisemmin uudistettu männylle. Nyt alkavat olla ensiharvennusiässä, ja alla on paljon virkeitä kuusia…”         Näkemättä paikkaa voisi päätellä, että mikäli maa on muuten ravinnetasapainossa, liika vesi täytyisi saada pois.Kuuset lahoavat. Tekisin eh-urat tarvittavilta osin ojitusta huomioiden.

     

    Visakallo

    Sen verran tarkentaisin Rippelle, että ne ”oikean metsänkasvatuksen” hölmöydet ovat yleensä olleet puumarkkinoista johtuvia, kun jonkun puulajin kysyntä on ollut pidempään voimakasta ja jonkun taas heikkoa, ja tämä on johtanut sen kysytyn puulajin suosimiseen. Puhtaasti biologisin perustein tehtyjä hölmöyksiä on ajan saatossa tehty paljon vähemmän. Tosin jk-linja on valitettavasti menossa nyt siihen suuntaan.

    KeMeRat

    Juu Rippelle tiedoksi, että ei täällä ole yhtään liian karua suota ojitettu. Ei ole myöskään istutettu niille starttilannoituksen kanssa mäntyjä 🙂 Eikä ole koivuja vedetty katepillarilla nurin ikinä missään 🙂

    Jovain

    Nykymuotoisen jaksottaisen ja klusterin puolustajat ovat päivystämässä täällä ja iskevät heti. Tarjolla on vain yhtä hyvää ja on kaukana siitä, mitä metsänhoito parhaimmillaan voisi olla.

Esillä 10 vastausta, 11,351 - 11,360 (kaikkiaan 12,621)