Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,341 - 11,350 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Seuraavaksi on pohdinnassa muutama umpeen kasvatetun kuusikon muutosohjelma jk tuottoon, ettei sitä 30 vuotista talvea tulisi . Rahatonta kaamosta on mahdollista lyhentää reilusti kun oikein ennakoi tilanteen. Juttu pitää simuloida ja etsiä siihen valmiita havaintokohtia joiden tiedoilla senkin menettelyn voi varmentaa. Varsin monen otaksun pohtivan samaa.

    Konnevedellä yrittivät tuollaista.  Miten kävi?  Ota Perko selvää.  Rahaa tuli rutosti, kun pitikin hakata 80 ha aukoksi.

    Perko

    En tunne  päästösysteemiä enkä noita laitoksia. Tuttuni on Nesteellä, joskus kertoo  miten prosessi toimii ja  hiilivetyketjuja pilkotaan ja liitellään. Monta kertaa siitä päältä olen laitosta katsellut , ja siellä näyttää  aika sekavalle  putkistojen ja pyttyjen helvetille.  Rautaruukista  en tiijä mittää. Taisivat olla UKK  himon  ja ystävyyden  vahvistuksia molemmat.    Suomella  niitä omia öljypumppuja ei montaa ole  niin ostetun varassa  on tislaus.   Jonain hätävarana  onhan sille perusteita.

    Metsä-laporatorissani  on  Astan ja Veeran  runtelemia kohtia ja on naapureillakin  joita aion  tutkiskella miten  nuo  umpeutuneet erilaisilla harvuuksilla  toimii.   Kävin yhtä eilen katsomassa niin  siinä on  mahdollista  tuottoa jatkaa, eikä  myyntiaika venyisi  yli 15 vuoden juurikaan ja samalla 7-9 m3 kasvu säilyisi  jatkuvana.   Semmoiset  virsut meinasin tehhä. On sitten seuraavalle  vahvaa puuta myydä.

    Visakallo

    Mitä hemmetin järkeä on edes yrittää muuttaa umpeen kasvatettu kuusikko jk-kohteeksi? Tavallinen harventaminenkin on monesti sellaiseen jo suuri riski.

    Perko

    Hyvä kun on ” asiantutijat” heti auttamassa. Kuin Uuno Turhapuro  myös varmisti asian:  ”  mutta ajoi silti Turenkissa ojaan”

    Perustelu, että  kaikkialla  tulee tapahtumaan kuin  Konnevedellä ,  Joutsenossa 1972   , Immolan kankaalla ja 2010  Veera riehui yli maan.

    — ” Ensi kertaa ihmiskunnan historiassa muutos on niin nopeaa, että sen minkä nuorena oppii, se vanhana estää onnistumista.”   Tero J. Kauppinen

    Olisiko  vielä muita vaihtoehtoja ?     Kenellä on oma  toteutus  onnistuneesta aukosta joka on jäänyt tuotto päälle niin sehän olisi mainio.

    Scientist

    Olen Virossa nyt ja katselin tienvarren metsiköitä matkalla Pärnuun. Täällä näytetään harrastettavan sellaista metsänhoitoa, että hakataan aukko ja annetaan  sitten luonnon hoitaa asia. Kyse ei liene mistään pienaukkohakkuista, sillä aukot sen verran suuria. Kyllähän metsä siihen lopulta tulee pusikon jälkeen. Ei näy nuoria istutusmetsiä juurikaan.

    Perko

    Huomasitko Scientist, että siinä Via Baltian varrella on valtion  suojeltuja kohtia,  onko niistä myös putsattu?

    Visakallo

    Kyllähän Virossakin metsiä paljon istutetaan ja hoidetaan samaan tapaan kuin meilläkin. Maapohja ja aikaisempi puusto vaikuttavat uudistamiseen. Keski-Viron taimikot ja nuoret metsät ovat nyt aivan samantapaisia kuin meilläkin. Oman haasteensa ovat aiheuttaneet neuvostoajalta periytyneet vanhat sekalehtipuu -metsät. Siinä onkin aukon uudistajalla naurussaan pitelemistä! Juuri siinä Pärnuntien varressa näitä kohteita on kieltämättä riittänyt.

    Ammatti Raivooja

    Virolainen haapa ja tervaleppähän hallitsee saunamateriaalimarkkinoita, laude- ja paneelipuut on kaikki Virosta. Varmaan se voi olla ihan kannattavaakin antaa vaan olla jos harventamatta saadaan max määrä ja tiheässä karsiutuvat. Tervaleppähän vaatii jonkun trimmaamista heti jos sitä istuttaa. Erikoiskaupassa tervaleppätuppilankku maksaa kuitenkin 1800e/m3. Ihmettelenkin ehkä vähän ihmisten intoa tammikokeiluihin kun tervaleppä kasvaisi hyvin ja tuhoeläimettömästi myös meillä.

    Perko

    Tervaleppä kasvaa hyvin  myös meillä.    Pitämällä ohjeena vain ”6 viisasta -48″ niin Tero J. Kauppisen viisaus  on  todistettu.    Mitä on ne ohjeet  haavalle ja lepälle?   -70  luvulla   oli ohjeita  haavalle  ” taskuttaa”  ja  täyttää lovet myrkyllä!

    PS   10:16  Mitkä  puut sopisi  kasvamaan kimpassa  tervalepän kanssa että ne hyötyisi  toisistaan?      A, J.    jos  viitsisit  selata  onko  tutkimuksia  vaikka haitoista  niin sekin  on tieto.  Tammen  kanssa  tuotto pitkällä ajalla  ehkä toimisi ja   lannoitukset  olisi luomua.

    Ammatti Raivooja

    Tervalepän taimia on myös helppo kasvattaa itse. Siemenet ei maksa koivun siementen tapaan juuri mitään ja kasvavat nopeasti ja itävät hyvin. Uskaltaisi jopa ehkä kokeilla suoraan isoon  mättääsen kylvöä. Minä kasvatin taimet ja istutin niitä koivujen sekaan, pitää katsoa mitä niistä tulee, niiden karsiminen on kyllä jääny ajan puutteesta.

    PS kyllähän se kuusi kasvaa hyvin luontaisesti leppien alla puolivarjossa ja sitten 30-40 vuotta kun lepät lahoaa, ottavat tilan.

     

Esillä 10 vastausta, 11,341 - 11,350 (kaikkiaan 12,621)