Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,271 - 11,280 (kaikkiaan 12,622)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Kylvää apilaa aukkoihin   jospa se   hillitsisi  niitä vatukoita hetken samalla lisäisi typpeä.  Siitä pääsisi  eri-ikäismetsän alkuun.

    Ammatti Raivooja

    Eikös ne vatut kasva havujen typellä hurjana, samoinkuin horsmat ja rönsykasveina tekevät sen paremmin kun muut kun saavat rönsyt parin metrin päähän maan sisällä. Tai ei ihan avaudu miksi apinoiden typpi jotenkin auttaisi vattujen hillitsemisessä. Paras tapa hillitä vattua on myydä havut, ainii paitsi eihän sellasta ollut JK:ssa. Vattu ja horsma ovat kasveja mitkä oikeen riehaantuu typestä.

    90-luvulla tehtiin uudistusta niin kun havuja ei kerätty ojitusmätästyksestä heiteltiin paakut havujen päälle, sit siihen kasvo älytön vatukko, mut onneksi ne paukut otti myös koivua, koivut syrjäytti vatut, ne reikäperattiin vesurilla ja kerran raivattiin. Istutus kun tehtiin syksyllä niin ne kuivanu ja painuivat talvella.

    A.Jalkanen

    Eräs metsänomistaja kertoo Facebookissa saavansa parhaat männyntaimikot niin että ensin kulotetaan ja perään konekylvö. Tuossa on kaksi etua: tähteet eivät häiritse kylvöä ja heinittyminen vähenee kun typpeä on vähemmän. Sitä en tiedä tuleeko kulotuksen typpihävikistä kasvutappiota vai korvaako tuhkalannoitus tuon vaikutuksen. (Anteeksi väärä ketju.)

    Perko

    Vallan tuntematon tapa anteeksi  pyydellä.   On viidakon laki kuin Fantom sarjakuvassa.   Haiskahtaa, jotta jotain pientä ongelmaa on  edelleen  aukkojen virittelyssä  saada ne oikein  huippu iskuun ja  vaatii vähäistä askarettakin.  Helpottanut  kun on jo parikymmentä vuotta  viimeisestä  myrskyn aukoista.   Esimerkillisessä   Visan kohteessa 11 vuotisessa ei ollut  vielä mitään mutta 20 kohalla  jo   isäntä reilusti harventaa.

    –Yli 10 % tuottavuus  jk metsästä ei vaadi  yhteismetsiin liittymistä,  sitä voi toteuttaa aivan omilla entisillä hakamaillakin.

    Ammatti Raivooja

    Katoin tuollaista 98 ojitusmätästykseen havujen päälle istutettuun, vuonna 2020 siinä on ollut runkoluku 1582kpl, kasvu vuodessa 10m3 ja puuston tilavuus 158m3. Sillee alkaa viritykset olla kohdillaan, mä vähän myös olisin huolissaan, että onko puulajivalinta osunut kohdillaan jos ensiharvennusta kuusikkoon suunnittelee vasta 40 vuotiaana.

    Kokotilan keskimääräinen vuosikasvu 10m3/ha. Tosiaan 50 vuotta istutettu joka kuvio.

    Visakallo

    ”Esimerkillisessä   Visan kohteessa 11 vuotisessa ei ollut  vielä mitään mutta 20 kohalla  jo   isäntä reilusti harventaa.”

    Taas tuli Perkolta täyttä valetta. Ei ole Perko ainakaan minun metsiäni katsonut.

    mehtäukko

    Kulotushan olisi hyvä menettely, mutta työläs ja riskinen. Tulipasilli korjaa maan happamuutta ja ilmavuutta kun kuntta palaa. Jk:ssa varmaan käytetty menetelmä?

    suorittava porras

    Perko kertoo varsin seikkaperäisesti ,mitä jk-finaalin jälkeen seuraa. Ei sieltä harveikkoon tehdyn aukon heinikossa mikään tahdo menestyä. Jaksottaisen uudistusaloilta puolestaan korjataan jo kaksikymppisenä satoa. Toista neikymppisenä ja viisvitosena laitetaan loput rahoiksi ja uutta kierrosta alulle.

    Täällä on ihmetelty väitteitä ,että ennen 40 vuotta aukon uudistamisesta ei mukamas ole saatu aikaiseksi edes kunnon taimikkoa. Tämä”tieto” on peräisin venäläisistä oppikirjoista. Valitettavasti tuo tieto perustuu siihen ,että metsät jätetään itänaapurissa kokonaan uudistamatta. Uudistuminen tapahtuu kunnolla vasta vuosia paikalle osuneen metsäpalon jälkeen. Tätä sitten yritetään väenvängälä lukea jaksottaisen menetelmän ominaisuudeksi.

    Tolopainen

    Jk harrastelijat eivät hallitse edes perusasioita, kun metsä hakataan liian harvaksi se heinittyy, siitä vanhat miehet jo varoittivat aikoinaan. Ennenkuin uusavuttomat olivat alkaneet jk:n kanssa vehkeilyn.

    Visakallo

    Kun aikoinaan jk:ta harrastin, vanha jk-konkari opasti juuri siitä, ettei missään nimessä pidä hakata liian harvaksi. Ongelmat tulivatkin siinä vaiheessa, kun tuli tuulenkaatoja, ja puita kuoli pystyyn. Tämän jälkeen heinä ja vesaikko valtasi maapohjan.

Esillä 10 vastausta, 11,271 - 11,280 (kaikkiaan 12,622)