Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,621 vastausta, 128 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11,191 - 11,200 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Sujuvasti nuo Perkon luvut näkyivät taas muuttuvan. Ennen tuommoista sanottiin valehteluksi. Meikäläisenkin metsätilan kasvu lipsahti taas alle kuuden, kun oikeasti se on 7,06 M3/ha, ja toisen tilan osalta 8,04 M3/ha.

    Mitä ihmeellistä niissä taimikonhoitokuluissa mahtoi Perkon mielestä olla? Mistä se 30 vuotta taas tuli? Siinä vaiheessahan on tehty jo 2. harvennus.

    Jovain

    Jk ei tunnu toimivan henkilötasollakaan. Taisi olla Visa, joka lanseerasi kevytnimimerkin. Voi olla, että sopii hyvin myös hänen omaan toimintaansa, uhoon metsiensä hoidon paremmuudesta. Sitä tietenkin ovatkin, mutta kuusen suojuspuuhakkuut kuuluvat edelleen luokituksessa jaksottaiseen metsänhoitoon. Eivät siinä mielessä ole vertailukelpoisia.

    Visakallo

    Tuo Perkon mainitsema pinta-alavero onkin aika mielenkiintoinen juttu. Eikös se jk-metsiä koskenutkaan? Jaksolliseen metsään kun teki aukon, sai ko. alueen määräajaksi verovapaasi. Esim. minä en maksanut lähellekään täyttä pinta-alaveroa koko sinä aikana kun olin pinta-alaverossa 21 vuotta, eli vuosina 1984-2005.

    Visakallo

    Eihän Jovain kuusen suojuspuuhakkuu voinutkaan muuhun kuulua kuin jaksottaiseen metsänhoitoon, koska jk-oli siihen aikaan kielletty. Kukaan ei ole täällä vieläkään pystynyt kertomaan, millä tavalla suojuspuuhakkuu erosi nykyisestä jk-hakkuusta. Jospa aloitettaisiin kuitenkin siitä.

    Jovain

    Hyvä kysymys. Jo ennen jk sulkua kuusen suojuspuuhakkuut kuuluivat jaksottaiseen metsänhoitoon. Toisaalta siihen aikaan metsänhoitoa ei vielä eriytetty, vaan metsää käsiteltiin sen mukaan mitä vastaan tuli. Metsänhoidon eriyttäminen toteutui vasta sen jälkeen, kun hoitomuotona jatkuva kasvatus asetettiin sulkuun.

    A.Jalkanen

    Jos termejä käytetään oikein, suojuspuuhakkuu on ikään kuin tiheä siemenpuusto, ei jk-metsä. Visakallon suojuspuusto oli siis lähinnä nykyistä jk:ta. (Vrt. Tapion metsänhoidon suositukset.)

    Timppa

    Jos termejä käytetään oikein, suojuspuuhakkuu on ikään kuin tiheä siemenpuusto, ei jk-metsä. Visakallon suojuspuusto oli siis lähinnä nykyistä jk:ta

    Ei ole.  Suojuspuuhakkuussa jätetään parhaat puut siementämään ja kun taimikko on syntynyt, niin suojuspuut hakataan pois.  Tämän jälkeen metsälö kasvatetaan tasaikäisenä päätehakkuuseen  peraten ja harventaen.   Jatkuvassa kasvatuksessa hakataan parhaat puut pois ja kuvio jätetään ns Herran haltuun kunnes joskus taas poistetaan parhaat puut.

    Taas kerran.  Harsintajulkilausuma tuomitsi kaikentyyppiset harsintahakkuut metsiä hävittävinä.  Tunsi kaksi uudistamistapaa, siemenpuuhakkuu karuille maille ja suojuspuuhakkuu reheville maille.

    mettämiäs

    Taas Annelilta täysin uskomaton kommentti, mutta ehkä tuollaisiakin kirjoittajia tarvitaan…

    A.Jalkanen

    Niin mikä kohta ei ole uskottava Timppa ja mettämiäs? Visakallo on aiemmin kuvannut suojuspuu-metsänsä ja kehotin vertaamaan metsänhoidon suositusten jk-kuviin. Visakallo vahvisti että juuri tuollaista se oli.

    Timppa

    Sitten  Visa mukaan ei ole tehnyt suojuspuuhakkuuta, joka on Harsintajulkilausuman  mukaan tällainen:

    Suojuspuuhakkauksella tarkoitetaan tällöin lähinnä kuusikon uudistushakkausmenetelmää, jossa taimikko hankitaan emämetsikön alle ja jossa emämetsikköä ainakin uudistamisen ensivaiheissa käsitellään pienempää puustoa poistamalla, kunnes taimisto on ensi vaiheistaan selviytynyt….

    Näiden uudistushakkuumenetelmien onnistumisen  edellytyksenä  on, että metsikköä on aikaisemmin harvennus- ja väljennyshakkauksilla oikein, siis metsän elinvoimaisinta ja teknillisesti arvokkainta peruspuustoa jatkuvasti kasvattamalla.

Esillä 10 vastausta, 11,191 - 11,200 (kaikkiaan 12,621)