Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,621 vastausta, 128 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 6 tuntia sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11,161 - 11,170 (kaikkiaan 12,621)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Ei jk heikennä perimää, mikäli ei tehdä suuntaavaa valintaa eli esimerkiksi jätetä kasvultaan tai laadultaan huonoja siemenpuita. Lisäksi metsäaluetasolla tuulipölytys sekoittaa geenejä. Kaikkein varmin perimän kannalta siis ehkä olisi menettely, jossa jalostettua materiaalia käytetään aina ainakin osalla metsätilan metsiköistä. Minäkin uskon että jalostus lisää vaihtelua, ei vähennä, koska siemenviljelmille tuodaan hyviä alkuperiä eri puolilta käyttöaluetta.

    Eikö Perkolle ole tuttu käsite ’mennä pasmat sekaisin’? Onhan se nyt ihan eri asia laskea uudistamiskuluiksi 2000 euroa tai alle tuhat euroa.

    Perko

    On selvää molemmat.   Kysyin mikä se  pasma on alunalkaen?   Kyllä saa selittää paljoko menee niin on ne menoa kuitenkin  eikä takaisin tule!

    R.Ranta

    Pahoittelut Gla, jos mielestäsi olen kirjoittanut väärään ketjuun. No siksi, että näen tälleisen väännön aivan turhaksi monestakin aiemminkin kertomastani syystä.

    Miksi ihmeessä meidän pitäisi tietää, miten metsää kasvatetaan tästä ikuisuuteen. Hyvä kun yhden kiertoajan ehdimme elämämme aikana nähdä. Seuraavasta omistajasta ja hänen näkemyksestään meillä ei välttämättä ole hajuakaan, eikä siitäkään mikä on edes sallittua. Eli tämä sinun ikuisuusajattelu on enemmän kuin teoreettista ja lähinnä hubvittavaa.

    Kuten Pukkala tuolla keromassani esityksessä totesi, että metsänomistyajan ei välttämättä tarvitse edes tietää kumastako on kysymys. Kuunnelkaa se Pukkalan esitys – suosittelen lämpimäsi, edustatte sitten mitä hyvänsä metsänhoidon tapaa. Toimitaan vain niin, mikä näyttää järkevimmältä siinä tilanteessa, pienialaisestikin vaihdellen. Se on kaiketi lähes jokaiselle selvää, että päätehakkuuikäisen tasaisen tukkimetsän tilanteessa avohakuu on käytännössä ainut järkevä vaihtoehto ja hyvällä paikalla kunnollinen panostaminen on tietysti perusteltuakin.

    Minä en ole minkäänlainen  malliesimerkki ns. ”hyvästä metsänhoidosta”. Ei sinne päinkään. Hehtaarikohtainen aikani on aivan liian vähäinen ja puut pääsevät kasvutilaa ryöstäen valtaamaan metsäni, enkä ole kyennyt neljää raivaussahaani opettamaan itsenäisesti lähtemään raivuulle.

    Gla

    ”Miksi ihmeessä meidän pitäisi tietää, miten metsää kasvatetaan tästä ikuisuuteen. Hyvä kun yhden kiertoajan ehdimme elämämme aikana nähdä.”

    Ei tarvitsekaan. Mutta jk-markkinointiin ei kuulu hyppy jaksolliseen. Sen mukaan metsää kasvatetaan jatkuvasti peitteisenä. Jos ei kasvateta, silloin ei puhuta jk:sta tai jk ei olekaan sitä mitä kansalle ja päättäjille markkinoidaan.

    Edelleen olen samaa mieltä siitä, että toimitaan parhaaksi katsottavalla tavalla. Silloin ei pakista pidä jättää mitään työkaluja pois, vaikka joillain jk-voimilla on halu kieltää jaksollinen kasvatus tai ainakin sallia se vain poikkeustapauksissa. Ellei perusteetonta markkinointia saada kuriin, on riskinä pelisääntöjen muutos. Jo nyt osa kunnista ja seurakunnista on hairahtunut jk-metsänhoitoon. Jaksolliseen palaaminen metsien rapistumisen jälkeen on kivinen tie.

    mehtäukko

    RR,,,”Miksi ihmeessä meidän pitäisi tietää, miten metsää kasvatetaan tästä ikuisuuteen. Hyvä kun yhden kiertoajan ehdimme elämämme aikana nähdä.”

    Muistanko väärin, että itse RR penäsi taannoin 60 vuoden horisontteja? Hän ei ole sitä idelogiaansa muuttanut, mutta tuo teksti on jo keskimäärin kahden omistavan sukupolven aika mo:na.

    Tolopainen

    Niin missä se jk piileskelee. Se on kuin Havukka-ahon tulipasilli. Ei sitä näe, mutta kun tekee yläharvennuksen kuviolla se on siinä ja pysyy vähän aikaa.

    Jovain

    Aika hyvä ohje on noudattaa ”mitä hyvänsä hoitotapaa”. Tehdään sitä mitä vastaan tulee ja tuntuu järkevältä siinä tilanteessa. Näin toimittiin vielä ennen metsänhoidon eriyttämistä. Se oli hyvä tapa ja sopii vielä tänäkin päivänä. Edellyttää kyllä tämän päivän toimijalta hyvää metsänhoidon tuntemusta. Jos on omaksunut tai opetettu tekemään vain yhtä tapaa metsänhoitoa (jaksottainen), eihän siitä mitään tule.

    mehtäukko

    ”..(jaksottainen), eihän siitä mitään tule..”

    Voiko tuon taas kerran lahjakkaammin valehdella.

    Tulipasillin konkreettinen uhri.

    Jovain

    Ei täällä mitään ole valehdeltu. Metsänhoidossa ennen aikaan oli enemmän asennetta ja ryhtiä. Ei niinkään enää tämän päivän metsänhoidossa. Esim. siemenpuiksi valittiin aina metsän parhaita puita, jotka tuottavat siementä ja tuottavat metsän parasta siementä. Tänä päivänä riittää metsän alempiarvoinen puusto ja jopa kuitupuita käytetään siemenpuiksi. Koskaan, niin väitän, eivät tuota siementä? Samoja periaatteita noudatettiin myös metsänhoidossa. Myös peitteisessä metsänhoidossa, valittiin aina metsän parasta puustoa kasvatettavaksi. Toteutuu tämä metsän ihme, kun metsä täyttyy, puustoa riittää myytäväksi.

    Visakallo

    Jovain: ”Ei täällä mitään ole valehdeltu.”

    Nyt on kyllä kahta eri tietoa liikkeellä. Perko on ainakin väittänyt minun valehdelleen koko ajan.

Esillä 10 vastausta, 11,161 - 11,170 (kaikkiaan 12,621)