Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,131 - 11,140 (kaikkiaan 12,622)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja

    Eli katoin Googlesta kun en enempää jaksa niin UPM osake on maksanu vuonna 2000 20e/kpl eli ku olisi käyttäny 600e nettorahaa eli sen mitä istutus taimet ja muokkaus olisi tuolloin maksan, olisi saanu 30 3 osaketta. Nyt upm osake on 34e. Eli rahaa olis 1020e +osingot olisiko 1e per vuosi? Eli +720€. Jos sulla kävisi yhtä satumainen munkki ja upm nousisi yhtä kovaa seuraavat 24 vuotta niin rahaa olisi osakkeissa 1734e +taas osingot 720e eli osakkeet 1734e +osinkotulot 1440e yhteensä 3174e kun taas jos olisit ostanut kuusentaimet olisi 400 kuution metsä. Ja tietysti tuohon edelliseen olisi päälle laittaa pihlaja-leppä-hieskoivu-muutamakuusenkäkkärä metsä. Noh, en tiiä, onko uudistustahojen käyttö UPMmän osakkeeseen järkevää.

    mehtäukko

    No nyt on RR:n yksinkertaisuus huipussaan. ”Lavettimies on ihan metsässä, kun hän metsää katselemalla…”

    Onkai sitä ympärilleen ja eteensä katsottava, jos meinata työtä tehdä? Näkemän ja tiedon perusteella tehdään päätöksiä korjuutyössä koko ajan. Ja sitten …”Joudumme AR valitettavasti tekemään päätöksia kulloinkin olemassaolevan tiedon varassa ja olosuhteet vaihtelevat…” Kysynkin, mistä näitä ristiriitaista ulosantia pukkaavia tyyppejä oikein sikiää?

    Esiintymisesi perusteella voin todeta varmasti, että leipä jäisi sinulta siinä roolissa tienaamatta ja tolskaisit pilalle sen naapurin metsän.

    Gla

    RR: ”Kommentoin Gla vain lähinnä lavettimiehelle, kun hän on ollut niin tavattoman huolissaan kurjasta tilanteestani, ettei hän suotta menetä yöuniaan moisen murehtimisen vuoksi.”

    Olen lukenut tätä keskustelua vain satunnaisesti, joten lavettimiesjuttu on mennyt ohi.

    ”Lavettimies on ihan metsässä, kun hän metsää katselemalla uskoo ratkaisseensa kannattavuuskysymykset.”

    Ellei näppituntuma riitä, suunnitelma hoitoketjusta tehdään excelissä. Sen jälkeen tietysti katsellaan metsää. Eli ymmärrän mitä tarkoitat, vaikka moni muu ei, kun katsovat asiaa liian läheltä. Ulkopuolinen konsultti ei tietenkään voi arvioida hoitoketjua metsää katsomalla, kun ei tiedä tavoitteita.

    Mutta otsikkoon, sinä et ole jk:lla onnistunut. 100% jaksolliseen menetelmään olet päätynyt. Eikö se ole ristiriitaista puheidesi kanssa? Et hae kannattavuutta niitä kustannuksia leikkaamalla, joihin jk-laskelmissa kannattavuus perustuu.

    MJO

    Miksei sijoita vaikka 10000€ umppiin uudistamiskulujen sijaan? Silti jää käyttöön enemmän kuin jk-hakkuusta. En vain keksi syytä miksi sijoittaa metsäyhtiöden osakkeisiin, jotka ovat jumineet jo 20 vuotta.

    Perko

    Ehkä siksi kun ajatus päättyy aukonreunaan!  Häiriköiltä  puuttuu pysyvän puuston tiedot metsästä  jossa on jatkuvakasvatus.

     

    A.Jalkanen

    Intän edelleen samaa: epäilemättä aiemmin on painotettu metsäpolitiikassa puuntuotannon määrää, mutta mielestäni nykyään ei painoteta liikaa, vaan paletti on monipuolisempi. Ilmastopolitiikka hiilinieluvajeineen puoltaa että huolehditaan edelleen myös määrästä. Turvemaiden päästöjen hillintä puoltaa lisää jatkuvaa kasvatusta. Myös metsänomistajan talous puoltaa että sitä kannattaa käyttää jos edellytykset on. Kannattava metsätalous käyttää hyväksi luontaiset vaihtoehdot. Määrä ja laatu edellyttävät hyvää metsänhoitoa. Onko jatkuva kasvatus hyvää metsänhoitoa, se riippuu tavoitteista, tilanteesta ja toteutuksesta.

    Ilmoittautuminen huomisaamun webinaariin auki vielä tänään kello 12 saakka!

    https://tapio.fi/tapahtumat/kestava-ja-kannattava-metsatalous-metsanhoidon-suositusten-ajankohtaiswebinaari/

    mehtäukko

    ” …Onko jk hyvää metsänhoitoa…”

    Missä on sitä puoltavat faktat? Harvalla mahtaa olla puistoja ja retkeily-alueita, joista  metsätalous roikkuu?

    A.Jalkanen

    Aika monella on ojitettua korpea, ja sinne voi jk:ta sovitella tilanteen salliessa.

    PEFC-sertifikaatin mukaisia vesistöjen suojakaistoja voi poimintahakata säästäen monipuolisen puuston rakenteen ja lajiston. Metsälakikohteiden tarvitsema suojakaista pitää jättää pääosin hakkuiden ulkopuolelle. Tämä ero on hiukan hankalaa soveltaa, mutta toimijat on koulutettu asiaan.

    Puuki

    Ajattelin tehdä jossain vaiheessa polttopuuhakkuun leveälle vesistön suojakaistalle. Koivuja on niin sakeassa että kaikki ei sovi kasvamaan. Jää sinne kuitenkin enemmän koivuja/ha kuin jk:n metsissä yleensä kasvaa.

    Perko

    Asiantuntija antama ohje.:&:    ” Myy  tai käytä itse puita luodaksesi tilaa uudelle kasvulle ja lisätäksesi valon määrää alueella. Varmista, että jäävässä puustossa on riittävästi tuottavuuden kokoisia puita. Muuta tarvittaessa taimitiheyttä ja valitse, jättäen  paikkaan  sopivat  oikeat taimet ja puut kasvamaan.  Huomioi myös ympäristön monimuotoisuus, tarjoa linnuille kolopuita ja säilytä, ellei ole lisää puulajeja alueen luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. ”   On ollut helppoo kuin heinänteko !

Esillä 10 vastausta, 11,131 - 11,140 (kaikkiaan 12,622)