Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,041 - 11,050 (kaikkiaan 12,624)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla

    RR: ”Miksi ei oikeat lähtöoletukset, eikä kuvaa oikein tulevaa kehitystä?”

    Hyvä kysymys. Onhan näistä vertailuista usein syntynyt varsin aiheellista kritiikkiä. Miksi viimeisin uutisoitu mallinnus kertoi, että jaksollisessa tehdään ensiharvennus 60 vuotiaana, sitä edeltävässä 39 vuotiaana ja Tahvosen sormiharjoituksessa, jonka moni nielaisi koukkuineen, muuten vain jk:n taimettumista ja taimien kasvua asiantuntijat kritisoivat.  Miksi jk-firman osakas saa jatkuvasti palstatilaa mediassa professorin tittelillä. Erkki Lähde kelpaa edelleen metsäradioon asiantuntijaksi ennustamaan avohakkuista johtuvaa mäntyjen surkastumista, vaikka lapsikin kuulee juttujen epäloogisuudet.  Miksi reaalimaailmassa tehty mittauksiin perustuva tulos jk-kuusikon taimen kasvusta 30-50v / 1,3 m näkyy vain näissä keskusteluissa.

    Kysymys lähtöarvoista on enemmän kuin aiheellinen. Siksi siitä olen vuosia puhunut. Helsingin vihreille jää hesarin otsikosta mieleen vain se, että jaksollinen on paha. Tavoite on saavutettu.

    A.Jalkanen

    Gla vastasikin jo RR:lle puolestani. Olen jättänyt mallitushommelit pääosin matemaattisesti lahjakkaammille. Mallit eivät ole osanneet kuvata tarkasti erirakenteismetsän taimettumista ja kasvua. Puut eivät kasva samalla tavalla tasa- ja erirakenteismetsässä. Vertailuissa pitäisi olla realistiset oletukset niissä kaikissa vaihtoehdoissa, joita halutaan verrata.

    Sitten kun ilmiöiden kuvaukset ovat kunnossa, luulisin että talouspuolen perusvertailu on helppo ympätä siihen jatkoksi. Erikseen on sitten hienommat simuloinnit ja systeemit joissa on satunnaisia elementtejä (Tahvonen) tai ulkoisvaikutuksia mukana (Pukkala).

    Petkeles

    Mitä niillä kuvauksilla tekee, kun voi kysyä mökin mummolta?

    Jonkun mielestä jk ei voi toimia, kun omalla takapihalla se meni pieleen. Sitten jaksollinen toimii aina, vaikka naapurilla olisi kaikki taimet menneet myyrän suuhun.

    Visakallo

    Eikö olisi kaikkien kannalta parempi, että jk:n markkinoinnissa tehty totuuden muuntelu nyt tunnustettaisiin, ja kehitettäisiin samalla puhtaasti biologiaan perustuva markkinointi nykyisen tilalle.

    Visakallo

    Eikö Petkeles jk-taimet maistukaan myyrille?

    Visakallo

    – Niin, miten ne voisi maistua, eihän niitä jk-taimia ole!

    Visakallo

    Olenhan minäkin jälkikasvun kanssa istuttanut yhtenä vuotena 15 000 kuusentainta myyrien takia uudestaan, harmitti kovasti, mutta kaikella yrittämisellä on riskinsä, – vai mitä Petkeles?

    mehtäukko

    Mökin mummoon viittaus tarkoittaa sitä, että olennaisin asiassa selviää tietoa suodattamalla. Mummo tuskin tietää vakuuttavaa vastausta, ellei taustansa ole ensin selvitetty. Ei ppa:aa kirjata yhden koe-alan perusteella.

    Visakallo

    Mökin mummo on siinä mielessä hyvä tietolähde, ettei hänen tarvitse laulaa kenkään lauluja, näytellä muuta kuin on, eli voi keskittyä itse asiaan. Yleinen elämänkokemus laittaa monelle nuorelle luonto-tytölle ja -pojalle jauhot suuhun. Yliopiston isosta almanakasta löytyvät ne kunkin vuoden lintuhavainnot tarkasti merkattuna.

    Timppa

    On kyllä hienoa katsella meidän yhteismetsän ”jatkuvaa kasvatusta”.  Ikäluokkia välillä 0-100 vuotta.  Kuvioilla kasvaa paikalle parhaiten sopiva puusto.  Nuoret kuusikot ja koivikot kasvavat uskomatonta vauhtia.  Samoin sekametsät.  Männiköt vähän hitaammin.

Esillä 10 vastausta, 11,041 - 11,050 (kaikkiaan 12,624)