Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 11,011 - 11,020 (kaikkiaan 12,624)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Perko on kyllä innokas esittämään jk:n kannattavuutta, ja vastaavasti jaksollisen kasvatuksen tappioita puoltavia väitteitä, mutta kun pyytää hieman selvennystä, niin Perko kehottaa  lukemaan kirjan jonka olen jo lukenut. Esittämäni jaksollisten kohteiden koko kiertoajan mittaustodistuksiin perustuvat luvut Perko sivuuttaa hyvin  sujuvasti, väittäen tappioita tulleen rajusti, mutta laskelmiaan näistä ei ole kuulunut vieläkään. Kyllähän sitä paljon vähemmästäkin on menetetty uskottavuus. Ihmetyttää lähinnä se, mikä panee ihmisen tekemään sellaista itselleen? Mitä on saanut lukea tunnetuista eri aikakausien kansan hauskuttajista, niin heidän oma elämänsä ei kovin hauskaa ole aina ollutkaan. Onko Perkollakin olemassa elämässään tummempi puoli?

    Jovain

    Höpö höpö Visa, on syytä uskoa myös tutkimuksen tuloksiin!

    A.Jalkanen

    Kannattaa muistaa että tutkimuksissa on aina puutteita ja tieteellinen ”totuus” ei ole pysyvä vaan muuttuva. Tärkeää tietoa on myös oma ja muiden kokemusperäinen tieto.

    mehtäukko

    Ja Joovainko olet toistellut ”tutkimustuloksia?” Potaskaa olemme lukeneet.

    Jovain

    Uskon mieluummin tutkimuksen tuloksiin ja omiin tuloksiin, kuin väittämiin täällä.

    Tolopainen

    No hyvä Jovain, mikä on jk metsässä hakkuun keskimääräinen tukkiprosentti.

    Visakallo

    Keskustelu loppui kuin seinään, kun Topainen teki aivan asiallisen kysymyksen Jovainille.

    mehtäukko

    Pakojänis ei taakseen vilkuile …

    Perko

    Keskimääräinen koko vaihtelee tilanteesta riippuen, mutta yleensä jatkuvan kasvatuksen metsästä myytävien puiden keskikoko on noin 26-45 senttimetriä halkaisijaltaan . Tämä voi kuitenkin vaihdella alueen metsätyypin, puiden iän ja kasvupaikan mukaan. Keskimääräinen koko voi myös vaihdella metsänomistajan tavoitteiden ja harvennusmenetelmän mukaan. Selvää käskyä on  off menettelyä ei ole, DDR aukot  ovat menneisyyttä!

    Gla

    Puuntuotannon maksimoinnista on puhuttu ennenkin eli mitä se on. Itse en koe, että normaali hyvin hoidettu jaksollinen metsä (nopea uudistaminen, raivaukset ja harvennukset ajoissa jne.) olisi maksimointia. Mutta jos se sitä on, mikä on vaihtoehto, jonka täytyy olla taloudellisesti kannattavampaa? Jääkö siinä raivaukset rästiin ja metsä kunnostetaan tukirahan turvin energiakorjuuna? Tai uudistaminen tehdään menetelmillä, jossa ainakin täällä on mt- ja sitä rehevämmillä paikoilla tuloksena aukkoinen, epätasainen ja silti raivausta vaativa hitaasti kasvava, vähäarvoiseen (puulaji/laatu) puuhun painottuva kuvio. Tällainen vaatii paljon työtä, jotta sen saa koneellista korjuuta kiinnostavaan kuntoon. Kallis uudistaminen kompensoituu siis muissa kasvatusvaiheissa. Toki laskelmia varten tehdyissä malleissa voi rakentaa ideaalimaailman, jossa puuston kehitys ei vastaa todellisuutta.

    Itsellä on ihan tarpeeksi kuvioita, joita raivaamalla ja pienimuotoisilla polttopuuhakkuilla olen kunnostanut. Paikkansa niillekin, mutta metsätalouteen ne liittyy vain opetusmielessä.

    Edelleen kannattaa muistaa sekin, että jk-markkinointi ei perustu jatkuvaan kasvatukseen, vaan ideaalitilanteesta aloitettuun, enintään muutaman harvennuksen kestävään jaksoon. Tämän jälkeen puuston uudistuminen ja kasvu alkaa heikentyä. Reima toki voi sanoa, että tehtään mikä parasta sillä hetkellä on. Tämä on totta, mutta silloin ei puhuta jatkuvasta kasvatuksesta. Puhutaan poimintahakkuista ja ne voivat olla joskus ok. Kukaan tuskin tätä kiistää muualla kuin Reiman mielikuvituksessa.

Esillä 10 vastausta, 11,011 - 11,020 (kaikkiaan 12,624)