Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,991 - 11,000 (kaikkiaan 12,624)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Ammatti Raivooja

    No näinhän se on, keltainen paperi on kierrätyskuitua ja valkoinen ensikuitua. Pukkala kirjoittaa, että koko sellu- ja paperiteollisuus loppuu, mitäs siihen sanot? Ei oo kuule pakkauskartonkia, kirjekuoria tai vessapaperia. Siinä hymy hyytyy jaksolliselta kasvattajalta. Sitten ei ole enää kuin tukin jalostusta. Loogisintahan olisi siis meidän kaikkien siirtyä jatkuvaan kasvatukseen koska näin tulee tapahtumaan kun se lukee arvometsän sivuilla. Ihan niinkuin kaikki muukin hölynpöly.

    mehtäukko

    En suostuisi jk:n 20- 25% ansionalennukseen joidenkin vouhkien tahdosta.Vai onko joku taho jo näyttänyt esimerkkiä?

    Tolopainen

    Sahatukista saanto on n.50% sahatavaraksi, kuituteollisuuteen menee näin ollen paljon tukista puuta jatkossakin. Vaikka paperin tuotanto vähenee kuiduttava teollisuus on kasvanut. Tosin kasvun painopiste on siirtynyt tropiikkiin.

    R.Ranta

    Kaikki ovat varmaan viime aikoina huomanneet, kuinka kysyntä ja tarjonta vaikuttaa hintaan – eikö niin.

    Jaksollisen edustajat hyökkäävät kuin herhiläiset jatkuvan kasvatuksen kannattajien kimppuun. Jatkuvaan kasvatukseen harjoittamiseen on mitä erilaiseimpia syitä, eikä talouudellisetkaan tekijät ole aina todellakaan  poissuljettuja. (esim. korkea korko tai kalliit uudistamiskustannukset tuottoon nähden)

    Uudistushakkuut lisää puun tarjontaa, joka kysynnän ja tarjonnan lainalaisuuden  johdosta pienentää hintaa.

    En ole koskaan ymmärtänyt tätä jaksollisen  kannattajien omaan jalkaan ampumista! Hillitön oikeassa olemisen päteminen näyttää joillakin ajavan ohi oman edun ajamisen.

    Ammatti Raivooja

    Pyramidimarkkinointi seminaareissa heränneet ihmiset ovat ihan samanlaisia kun toistelevat siellä kuultuja asioita ilman osaamista kyseisistä asioista. Ei mitään jatka vaan, ihan sivuhuomautus.

    Esimerkki kysyn R. Rannalta boorilannoituksesta kun tiedetään, että kuusentaimet jäävät lyhyiksi koivun tai männyn aliskasvoksina boorinbuutteesta niin RR ei vastaa minulle Kannattaako puut lannoitteista boorilla vaikka Pukkala pitää lannoituksia vippaskonsteina.

     

     

    A.Jalkanen

    Nythän näyttää olevan yhtä aikaa kova puun tarjonta ja hyvät hinnat. Olisiko parempi että puusta olisi enemmän niukkuutta ja tuotannon volyymi täten pienempi? Ehkä on parempi että on hiukan ylitarjontaa niin teollisuus uskaltaa investoida.

    Jos puun tuotannossa olisi aiempina vuosina pihistelty, ei meillä olisi nykyisen kaltaista metsäklusteria eikä hiilinielua tarjota EU:n pottiin. Ainakin kansantalouden kannalta vaikutti siis sotien jälkeinen puuntuotannon lisääminen MERA-ohjelmineen viisaalta metsäpolitiikalta, mutta voimme toki nähdä vain yhden historian, ei mahdollisia vaihtoehtoisia kehityskulkuja. Nyt kun metsäteollisuuden kasvu on meillä hiipumassa, resursseja vapautuu muuhun ja elinkeinorakenne pääsee monipuolistumaan.

    R.Ranta

    Eikö AJ usko tieteeseen? Et ole talousyieteilijä, vai olenko ymmärtänyt väärin.

    Taloustieteilijä puolestaan sanoo, että puun tuotannon maksimointi lisää puunostajien voittoja,  pienentää metsänomistajien kannattavuutta ja vähentää kansantalouden ylijäämää.

    Suutari ymmärtääkseni ymmärtää paremmin kengistä ja vaatturi vaatteista. Jos pätee taloudella, olisi syytä olla edes jonkinlainen taloustieteilijä.

    Puuki

    Jk:n markkinoijat on ottaneet keppihevosekseen erään laskennallisen teorian   jossa lasketaan jatkuvien kiertoaikojen summafunktiota. Ei se sellaisenaan sovi käytännön metsätalouden kannattavuuden arviointiin.

    Puun määrän maksimoinnista ei ole kysymys tasaikäisen metsän puoleltakaan  kannattavuusvertailuissa.

    Kalle Kehveli

    Ensin on laitettava mato koukkuun ja sen jälkeen vasta kalastettava!

    mehtäukko

    Perkolainen..” Metsähallituksen  vuonna 2020 jatkuvan kasvatuksen osuus uudistusluonteisista hakkuista oli 30 %, vuonna 2021 40 %, v. 2022 48 % ja v. 2023 37 %.  Muutokset johtuu suurista myrskytuhohakkuista (v. 2021 Paula-myrsky).”

    RR…”Uudistushakkuut lisää puun tarjontaa, joka kysynnän ja tarjonnan lainalaisuuden  johdosta pienentää hintaa.En ole koskaan ymmärtänyt tätä jaksollisen  kannattajien omaan jalkaan ampumista! Hillitön oikeassa olemisen päteminen näyttää joillakin ajavan ohi oman edun ajamisen…”

    RR kirjoittaa ”herhiläisistä”. Edellä olevat esimerkit ovat hillitöntä puppua. Sinun huoli ei ole sahoissa,kun risukoita kerrot omistavasi ja jk:lla ei sahoja ruokita. Suunnilleen kaikki ”herhiläiset” ovat ilmoittaneet harjoittavansa jk:sta niillä kuvioilla kuin se on mahdollista. Luontainen,kaksijakoinen ja kaistale kuuluvat repertuaariin.

    ”Taloustieteilijä puolestaan sanoo, että puun tuotannon maksimointi lisää puunostajien voittoja…” Oletkin vielä hillittömän kateellinen tyyppi.

Esillä 10 vastausta, 10,991 - 11,000 (kaikkiaan 12,624)