Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 12,819)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Puuki pohtii   eri-ikäismetsän ym Jk:n siirtymän ongelmia haitat : hyödyt.  Ongelmissa piilee se inno-avain. Ratkaisemalla jonkin on mahdollista ratketa samalla muitakin.  Visakallon suhdeluvulla  on ensten raivattava oma ajatus ja tieto mitä tavoitellaan. Puukille  on pitkä tie eessä.

    Hannikaisen opeilla ei ollut kyse talonpoikien tai paimenten toimeentulosta. Hän ei tuntenut WC:tä  eikä nurmiheinätuppoa parempaa osannut uneksia.  Metsä juttuun liittyen hienoa hänen isältään: ”Maan korvessa kulkevi lapsosentie …..”!

    Puuki

    Vaihtaminen tasaikäisestä jk:n metsään olisi se hitain ja kallein kohta varsinkin varttuneessa metsässä.   Mieti Perko ihan ite miten pitkä tie on sulla opiskella metsäpuolta sen verran että saat fiksaatiosi korjattua joskus.  Minä olen opetellut sen polun jo aikoja sitten.

    Tiedätkö miten paljon esim. kuusen kasvu paranee luont. taimiin  verrattuna ,  kun  lehtomainen  kangasmaa laikkumätästetään, käytetään jalostettuja taimia ja alkuperäsiirto on n. 200 km pohjoisemmaksi ?    Tai miten savikolla saadaan pysymään kuuset pystyssä, jos metsä harvennetaan hyvin harvaksi kuten jk:n harsinnassa on usein pakko tehdä ?  Tai miten estetään pienaukkojen heinän kasvu rehevällä maalla jotta  luont. taimettuminen olisi mahdollista ?

    Timppa

    Oletko Perko lukenut sen Hannikaisen Metsänhoito-opin?   Oletko metsäasioissa viisaampi?   Ei ole tilanne muuttunut metsissä miksikään.  Samat luonnonlait, jotka pätivät silloin, pätevät nytkin.

    Perko

    No pitää korjata edellistä.  Varmasti  Puukin omiin juttuihin ole  ongelma vaan opastaa miulle  ja muut ymmärtämään optimi tapa!  Ihan  hienoa kun vertailet ja lasket.  Miun  laskussa kohtuullisen  tuoton harvuus on 3,5m välit eri-ikäisellemetsälle  semmoiset 700 -900 /ha jakaumalla 3cm – 22cm. Kokeiluissa on muitakin myrskyn jälkiä.

    Laskin äsken , että katolla on lunta liikaa ja pitää eliminoida alas. Kuullaan!

     

     

    Perko

    Timpalle vastaan, olen lukenut.  Siitä viisaudesta  en tiedä onko ollut kummallakaan. Miulta puuttui tarpeettomana metsäasiat liian kauan kun hallinto johti ja valvoi teollisuuden ohjeilla eikä omalle ajattelulle olis ollut rankaisematta mahdollisuuttakaan.   Luonnonlakia en tunne mutta luonnon olosuhteet ovat melko samat, hieman tuntuu, että on sää lämmennyt -50 luvulta.  Yksityismetsien hallinnossa on suuri muutos  Hannikaisen aikaan. Metsä lakia on muuteltu ainakin kolmeen kertaan.

    Lieksan metsämuseossa kun käyt katsomassa Virsuvaaran tupaa niin saat käsityksen  Hannikaisen aikaisen metsän tavoitteista. Ykkösenä on  saada seinähirsiä ja salin lankkulattioita.  Exrana rakennusinsinöörille viimein selvinnee kuinka homeongelmat vältetään eikä 30 v jälkeen tarvii  taloja purkaa. Sekin on  jonkin sortin viisautta.

    Metsuri motokuski

    Eikös myö olla jo päästy ohi siitä virsu ja pieksu ajasta. Vähän niitä hirsitupia enää rakennellaan muuhun kuin mökki käyttöön. Jos noita aikoja ihannoin niin onhan tämä nyky metsänhoito ihan sieltä jostain.

    Timppa

    Tietysti silloin oli pääasiallisena tavoitteena se tukkipuun kasvatus, kun muulle ei usein ollut kysyntää ja hoitomet sen ajan metsissä logistisista syistä käytännössä mahdottomia.

    Toisaalta Hannikainen suoritteli lohkohakkuuta, siis jaksollista kasvatusta, seuduille, joilla myös pienimittakaavaisella puulla oli kysyntää.

    Itse asun 49,5 vuotta vanhassa itse rakennuttamassani omakotitalossa.  Vielä ei ole tullut homeongelmia.  Ikävä kyllä täällä päin puretaan kunnollisiakin taloja.  Esimerkiksi naapuritontilta purettiin vähän nuorempi talo, koska tontille haluttiin rakentaa kolme uutta asuntoa.  Täällä tonttien hinnat ovat järjettömiä.

    Rakentamisesta vielä.  Meidän talon rakentaminen alkoi louhintatöillä huhtikuussa ja muutettiin valmiiseen taloon seuraavassa elokuussa.  Taloon tuli silloin myös uima-allas, joka otettiin muuhun käyttöön, kun lapset muuttivat pois kotoa.  Tuota naapuritontille rakennettavaa kolmen asunnon systeemiä on rakennettu jo puolitoista vuotta eikä näytä vieläkään läheskään valmiilta.  En ymmärrä nykyajan systeemejä.

    Kesää vietetään n 150-vuotiaassa hirsitalossa.  Hyvin sekin on kestänyt.  Tosin aikanaan piiat olivat tuvan lattiaa pestessään sutineet vedet yhteen seinänrakoon, minkä seurauksena alimmat hirret olivat vähän lahonneet ja painuneet.  Eipä siitä pahemmin haittaa ollut.  Tuvan lattia uusittiin ja suoristettiin.  Sama tehtiin peltikatolle, jonka edellinen pärekaton tilalle tehty versio kesti n 85 vuotta.  Julkisivuverhoilu saattaa olla 1800-luvulta.  Hyvin on kestänyt, kun on muistettu maalata.  Ihmeesti tuollaisen talon sisätilatkin pysyvät kunnossa vaikkei talvisin ole lämmitystä kuin keittiöissä ja vessoissa.

     

    Jätkä

    Tiirailen telkkarista Rovaniemellä ajettavaa Ruotsin-rallia. Paljon on kuvaa otettu Dronella tai hulikukkerilla.

    Jos pikataipaleilla näkyvät vierimetsät edustavat näytettä Pohjois-Suomen pystyvarastoista, niin sanonpahan vaan, ettei Kemin tehtaan rakentamisen kanssa kannata kiirehtiä. Myös Pohjois-Suomen koneurakoitsijat voisivat pistää kalustonsa myyntiin. Metsät on hakattu jo ja jätepuustot ovat jäljellä, nekin niin harvoja, ettei kannattaisi edes jättää kasvamaan, vaan uusiksi koko revohka.

    Jatkuvaa kasvatusta voisi tietenkin kuvitella tehdyn, mutta peitteisyys on kyllä tosi HARVA.

    rööri roope

    Rallin eka ja toka piktaival valtion maalla sotilaitten harjoitusalueella.

    Jätkäpätkä

    Vihjaan välistä että kyllä jos metsää pitää alkaa etsiä televisiosta tai tieltä käsin, niin sopivia taistelukumppaneita kannattaa mennä etsimään aivan sisimmän Helsingin vihreistä. Myöskään ilmakuviin ei ole luottamista.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 12,819)