Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,861 - 10,870 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Aukontehneet ukot  ovat 120 vuotiaita myydessää pilvenreunalta Pieterille  tai sille toiselle isännälle lämmitys jakeitaan.  Tolopaisen  uran loppu on itsensä kuvaamana.  Putkimies sai kuitenkin nopeasti vian korjatuksi, hän auttaa korjaamalla tiedolla ja taidolla ei turhilla osien myynnillä.   Tolopaise takuutyön jäljiltä riittää vian etsintä seuraviille  pitkään.  Toivottavasti eivät levittäneet maailmalle  tolopaisen susia.

    Puuki

    Kokonaisuutta kannattavuuden suhteen jk-apostolit ei ossaa laskea. Selvä asia lähes kaikille käytännön metsänhoidossa olleiden joukossa.  Höpöukkojen laskukaavoja vain koettavat tuputtaa palstallekin.

    Ammatti Raivooja

    Karmit tehdään nykyisin sormijatketusta et niihin käy mikä tahansa oksapuu. Tasainen Luston paksuus ei liian kapea tai liian paksu on paras. Jk:ssa eikös Lusto ole eka ohut ja sitten räjähtää. Tavallaan tasaisempaa saa jaksollisesta.

    Ihan uteliasuudesta, monta kertaa vuodessa on tullu haettua joulukuusi?

    A.Jalkanen

    Kasvatustiheydellä ja puulajille sopivan kasvupaikan valinnalla (alue ja metsätyyppi) saa luston laatua hallittua. Lisäksi laadun kannalta merkitsevä muuttuja on ainakin oksien määrä ja laatu, joihin vaikuttaa samaan tapaan tiheys ja kasvunopeus sekä lisäksi karsiutuminen.

    Välillä näkee valitusta höttöpuun kasvatuksesta, mutta varsinaisia todisteita asiasta ei esitetä. Sahateollisuuden mukaan laatujakeita syntyy, mutta ne menevät pääosin vientiin, ei kotimaan markkinoille. Siispä jos niitä haluaa omaan rakennukseensa, niitä pitää hakea suoraan sahoilta tai sahauttaa itse.

    Viime aikoina laatuongelmaksi on tunnistettu avohakkuualueiden kuusen taimien liian nopea kasvu ensimmäisinä vuosina, eli ytimen lustot muodostuvat leveämmiksi kuin myöhemmät lustot.

    Visakallo

    Onko tuo kuusentaimien nopea alkukasvu todella laajempikin ongelma? Ainakaan minä en ole kuullut siitä koskaan valitettavan, vaikka olen aukkokasvatettua kuusitukkia myynyt puolentusinalle eri ostajalle.

    MJO

    Metsä  on  jossa  puita   valmiina, ( hum!  ei aukosta 50 vuoteen) on mahdollista  myydä sopivaa, fanerin  ja viilun tarpeet,  pylväspuita,  järeää tukkia tai  karmeiksi sopivia raaka-aineita ja hakea  joulukuusi. 

    Siitä aukon tekemisestä hum!! humahtaa tilille 20000€. Laske siitä sinun mainostamaan korkoakorolle. Siitä riittää rahat joulukuuseenkin koristeineen.

    Visakallo

    suorittavan portaan klo 8.50 kommentti tuolla edellä on sanasta sanaan totta, eikä sisällä lainkaan liioittelua. Lisäksi koivullahan saadaan 120 vuodessa vähintään 6 harvennusta ja 3 päätehakkuuta. Jos jotain voisi tässä maailmassa toivoa, niin jk-puolen siirtymistä vastaavanlaiseen totuudenmukaiseen tiedottamiseen, mutta nykyisiltä henkilöiltä se ei taida enää onnistua, vaan kasvojen on ensin vaihduttava. Olisi nimenomaan jk:n etu, että sen markkinoinnissa siirryttäisiin asiallisuuteen. Nykyinen tyyli kun vastaa lähinnä huonoa sirkusta.

    Perko

    A J   hallitsee puun soveltuvuudet kun on opiskellut  ne.  Miulle selitti kerran ostaja  heille sopivia aihioita mitä niistä tulee.  Olivat aloittaneet  karmien tuotannon ja viennin Eurooppaan. Kaupat syntyi.

    Saksalainen ostaja  läheltä Düsseldorfia  havainnollisti näytteillä  millaista puuta listat ja paneelit tulee olla jotta ne ovat  myyntikelpoisia.  Muutamia rekallisia  lähti Saksaan ja Japaniin listoja ja sisustus juttuja  lisäämään fiilinkiä siellä. Kyselin joskus onko homma hoidossa,  mo- myyjät  vastasi, oli  Lapissa  rinteellä  laskettelemassa,  ” ole  huoletta hyvin luistaa”!  Mie annoin tiedon lehdistölle.

    Puukin asiassa on perää siinä, ettei ole olemassa metsä-apostoleita  eikä ollut aiemminkaan.  Muitta huijareita  ja  lieroja moneen lähtöön käyttämää ihmisten pakonalaista tilaa hyödyksi.  Suurin kansan ” köytyminen” ; ne ”suuret ikäluokat” jätettiin kouluttamatta lähes kokonaan.  Metsäkoulutus huipentui propsin mättämiseen ja kantamiseen kourakasoille.

    —   Myönnän etten osannut  16 vuotiaana  differentiaali-  ja  sen derivaattaa laskea.   Opiskelin ja osan  sen vieläkin.   Helpoimmillakin murtoluku päättelyillä selvää puittenluvusta  ja tuottavuuden kiihtymisestä  se ei  kuitenkaan aukosta vilkasta. Katsomalla valmiista taulukosta  niin se hoituu, niitähän on.   Mutta, mutta jos  näkee aukossa kannokon keskellä metsän humisevan, ei tarvitse enää  minkäänlaisia laskukaavoja ja taulukoita.  Juolukan ja suopursun  lemu on  huumannut  ajatuksen tuonut fiilingin.

    A.Jalkanen

    Kun Visakallo tukkikuusikkosi on perustettu, ei ole ollut käytössä mätästys, eli eivät ole kasvaneet yhtä nopeasti alussa kuin nykyiset uudistusalat.

    Lustoprofiilit ovat erilaiset jaksollisen ja jatkuvan mallin puissa, mutta riippuu käyttökohteesta kumpi on parempi, näin ainakin itse arvelisin.

    ”alikasvoksesta liikkeelle lähtevän kasvutavan takia eri-ikäiskuusikoiden puiden lustoprofiili on puun tyviosassa erilainen kuin tasaikäismetsien puiden. Tasaikäismetsien puissa lustot ovat leveimmillään puun ytimessä ja kapenevat tasaisesti pintaa kohti. Eri-ikäismetsien puissa ytimen lähellä on yleensä ohuiden lustojen vyöhyke, jossa muutaman sentin matkalla voi olla jopa kymmeniä vuosilustoja”

    Riikka Piispanen, Jiri Pyörälä, Sauli Valkonen. (2023). Puuaineen ominaisuudet ja puun laatu eri-ikäiskuusikoissa – tutkimusten yhteenveto. Metsätieteen aikakauskirja vuosikerta 2023 artikkeli 23005.

    https://doi.org/10.14214/ma.23005

     

    Visakallo

    Sitähän minä nyt peräänkin, että onko tämä taimivaiheen nopea kasvu laajempikin ongelma, kun ei siitä kuitenkaan ole kokemusta? Mätästyksiä on muistaakseni tehty kolmisenkymmentä vuotta, eli ensimmäisiä kuusikoiden 2. harvennuksia on vasta tulossa hakkuuseen.

Esillä 10 vastausta, 10,861 - 10,870 (kaikkiaan 12,526)