Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,831 - 10,840 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    On alalle hyvä ja muille mo:lle varmuutta toimintaan, kun Metät kunnossa! lasauttaa todellisuutta hurmokseen. Alvi Joovainin paikkaansapitämätöntä puuroa kyllä piisaa joka käänteeseen.

    Visakallo

    Jovain voisi jo vähitellen alkaa miettiä jotain uutta aihetta, kun tämä jk alkaa olla kaluttu kokolailla paljaaksi. Perko puolestaan vaihtaa kohta tapansa mukaan nimimerkkiään, mutta saman virren veisuu jatkuu taas.

    Tolopainen

    Nämä jk profeetat pitäisi viedä valheen paljastus kokeeseen, jos eivät suostu peli on selvä. Toiminta pitäisi palauttaa laissa ennen kielletyksi metsän hävitykseksi eli vehkeilyksi valtiovaltaa vastaan.

    mehtäukko

    Kyllä esitetty puppu on osoittautunut heiveröisiksi aivopieruiksi. Ei tartte tärvätä valtion varoja testeihin…

    Jovain

    Se hurmos mehtäukolla taitaa olla siellä tallin takana ja tuottaa melkoisia jytkyjä. Ei tämä keskustelu ole tähän päättymässä ja hitaasti etenee, kun huomio tuntuu olevan näissä vastaväittämissä. Jk tuskin on palautumassa laissa kielletyksi ja totuuden mukaista on sekin, että jk:ta pidettiin laissa kiellettynä.  On aivan posketon väite, että Suomen metsät tullaan hoitamaan keinollisesti uudistaen. Kyllä siihen myös luontaista metsänhoitoa tarvitaan. Ei tule mieleenkään, että hakkaisin tuottavan jk metsän aukeaksi, niin kuin tälläkin hetkellä vaatimus (keskustelussa) tuntuu olevan. Siinä mielessä muutosta menneeseen aikaan ei ole tapahtunut, vaikka tällä hetkellä laki on puolella. Itse asiassa kysymys on metsistä, jotka jo edellisen lain aikana ja metsäviranomaisen vaatimuksesta vaadittiin hakkaamaan aukeaksi. Näin ei kuitenkaan tehty ja hyvä niin.

    mehtäukko

    Etkö pysty jättämään monikymmenvuosien takaiset asiat vatvomatta? Posketon ja hampaaton on väitteesi, että kukaan olisi väittänytkään keinollista uudistamista joka tilanteeseen. Vai trollausko onkin pointtisi?

    Jovain

    Jk oli 50 vuotta sulussa ja ei taida olla vuosikymmenien takaisista asioista kysymys? On tätä päivää ja ei sieltä tunnu löytyvän vaihtoehtoja tarjottavaksi ja nekin, jota tarjoillaan, tulee raadin toimesta torjutuiksi. Kansallinen etu tuntuu olevan se vaihtoehto?

    A.Jalkanen

    Metsälehdessä oli hyvä artikkeli koskien hyvää metsänhoitoa. Lieneekö sattuma, että vuonna 2014 tuli uusi metsälaki ja samana vuonna Tapion metsänhoidon suosituksista poistui sana ”hyvä”. Jyrki Kangas: ”Moni ajattelee edelleen, että hyvä metsänhoito on yleisen edun mukaista metsänhoitoa”.

    Hyvä metsänhoito on kunkin metsänomistajan tavoitteet täyttävää metsänhoitoa. Metsän säilyttäminen metsän näköisenä on ihan hyväksyttävä tavoite, mutta pitää myös ymmärtää mitä se vaikuttaa muihin asioihin mitä metsästä saadaan. Metsäammattilaisten pitää kertoa nämä omistajalle. Siksi tämä ketju (ja keskustelupalsta) on hyvä, että kuka tahansa saa samat tiedot, vaikka ei olisi metsäammattilaista käytössä.

    Jk:n poimintahakkuun lisäksi on muutakin luontaista uudistumista, eli ne eivät ole sama asia. On jaksollisen mallin luontaiset menetelmät (yleisimmin siemenpuu- ja kaistalehakkuu) ja usein koivikon alle syntyvä luontainen kuusen taimikko (kaksijaksoinen metsä).

    Timppa

    Kun ei ole vaihtoehtoja, ei ole.  Biologia sen määrää.  Täytyy olla tosi tyhmä tyyppi, joka yrittää muuttaa luonnonlakeja.

    Olen käynyt katsomassa Suomen parhaiden asiantuntijoiden ohjeiden mukaan kasvatettuja jatkuvan kasvatuksen metsiä.  Häviävät kirkkaasti meikäläisen aukoista kasvatetuille.  Tänäkin vuonnakin on ollut yhtä juhlaa myydä jaksollisen kasvatuksen metsien puuta.  Sitä on ollut paljon ja huippuhintaan.  Ja sama meno jatkuu vuodesta toiseen.

    Meillä aukkojen tekemisessä on kyse omasta edusta.  Jos niitä ei tehtäisi, niin metsätaloutemme loppuisi 60 vuodessa kuten oli jo kerran käydä.  Piti antaa metsien olla 30 vuotta rauhassa ennen kuin niissä oli niin paljon puuta, että kannatti hakata.

    Oman metsätalouden menestymisen sivussa tulee yhteiskunnalliset edut.

    Perko

    ”Siksi tämä ketju (ja keskustelupalsta) on hyvä, että kuka tahansa saa samat tiedot, vaikka ei olisi metsäammattilaista käytössä.”    A J  , tuo on sitä jota ei tänne  sovi selittää.   Kirjastoista saa  hakea  tietoa  ja sitä on hyväopetella hyödyntämään.

    Kansalliseksi eduksi  tehty  suunnitelma  ei ollut edes,  kansallinen eikä metsänomistajain etu.    Sen  oppi on kuitenkin  valunut sulan vahan tavoin  ja täyttänyt  umpeen tilan  muulta,  iskostettu vaikka näkee kannokossa tyhjyyden niin se on  heille seteleitä humiseva metsä.    Taitaa olla  O  Mannisen  faabeli runossa kun kukko kehuu;” On myös palkatonta apuväkeä  ne raataa rehkii kantavat  pitkin mäkeä… jne”  Pesonne  mainitse  plantaasit , väki unohtui!

    Osaako Tolopainen  laskea optimikohdan?  Onko Timpan  metsän  vuosituottavuus kohentunut  kuinka paljon ?

Esillä 10 vastausta, 10,831 - 10,840 (kaikkiaan 12,526)