Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,821 - 10,830 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Suurimmat lahovauriot tulee jk:n kuvioilla alikasvoskuusiin. Siitä on näyttöä mm. Mtl:n kestokoealoilta. N. 10-80 % alikasvoskuusista ko kohteissa oli lahovikaisia.  Onhan se selvää, että lahovikoja tulee paljon, kun kohteella käydään usein eikä tehdä välillä uudistamista kunnolla.

    Näiden kahden satusedän kiivas todistelu osoittaa vain jk:n heikkoudet , kun mitään tarkempia tietoja ei ole heillä saatavilla.

    Perko

    Tuhon tekijöitä  riittää, hyvä etteivät murjo yli 100% !     on mukamas  hakkuuntavoitteeksi opetettu.   Se olisi jo sankarinarvoinen saavutus kuin oli NL ssa.  Omana havaintona  tiedän muutaman  vahingon jonka  scorpion heitti sellujakeisiin niistä tuho ei jatku.   Niistä menneistä lahotuksista on  tekijät hiljaa  eikä näytä  pääsevän äkkiä eroon.  Onko  siihen jollain neuvoja  ?  laittaa vaikka aukon sivulle, pls!

    Ammatti Raivooja

    Omana havaintona tiedän, että pahimmat tuhot ovat niissä kaikista pienemmissä mistä se sitten paljastuu kaikista myöhiten. Se pieni, lähes huomaamaton naarmu kyljessä riittää että keskusta lahoaa. Se kyljestyy kyllä mutta keskusta ei eheydy. Kyllähän aliskuusista saatta pystyä jopa laskea edellisen harvennusajankohdan kun lahorinkulasta katsoo. Vähiten huolissani minä ehkä olen mitä isompaan puuhuun tulee kylkinaarmu.

    Eikös jatkuvassa kasvatuksessa ajella ristiin rastiin toisnkuin minä kasvatan ojitetun koivunistutus alueen ojan penkoilla kuuset eli niiden päältä tai kyljestä ei ajeta ikinä. Pukkalan mukaan ojituskin on vippaskonsti eikä sitä pitäisi tehdä. Kummasti vaan parantaa soistuneen omteenkin kasvukuntoon ja puskee ojat kuusia, joita on nyt hyödynnetty molemminpäin kuusi-koivu-kuusi-koivu kasvatuksessa.

    mehtäukko

    Vippaskonstilainen lopettaa viimeisenkin uskottavuuden puuntuotannostaan. On päivän selvää, että liiassa vedessä ei kasva mikään kasvi, puu, koti-elukka tai ihminenkään.

    ”..Onhan se selvää, että lahovikoja tulee paljon, kun kohteella käydään usein eikä tehdä välillä uudistamista kunnolla..” on seikka, joka tahallaan unohdetaan vertaillessa. Ja silläpä ed. doktorin kanta liikaveden poisjohtamisesta laittaa  menetelmän vähättelyyn!

    Perko

    Täällä  asiantuntijat hallitsee kaiken arvailuilla  ja vastauksia pukkaa vaikka ei kysyisi mitään.   Yli parinmetrin syvät  jordanit  60-  luvulla   olivat urakointia  eikä vesitaloutta.  Nykyisin ovat  ojat korjaantuneet.

    Ammatti Raivooja

    Kun on nämä kolme kovaa Pukkalan vippaskonstia 1) jalostus 2) ojat ja 3) lannoitus, jotka kiellettyjen listalla niin mitä jatkuva kasvattaja tekee kun huomaa vaikka bootinpuutoksen? Eihän voi olla keksittyä, että JK ei suosi koivua, kun koivu vaatii monesti kunnon ojat kasvaakseen hyvin ja nopeasti.

    mehtäukko

    On syytä esittää harhapoluille hapuileville varottavaksi monipuolisia seikkoja. Perkolaisen horinaan ei uskokaan kukaan.

    60-luvulta on hyvin moni asia muuttunut parempaan. Sen huomaa, jos ei silmät seiso päässä.

    Visakallo

    Ovat nämä meidän jk-nistit ilmeisesti tottuneet aika hitaisiin puunkasvuihin, kun heidän jutuissaan vilisee aina kovin pitkiä ensimmäisen hakkuun ajankohtia, eli 30 vuotta, 40 vuotta, 50 vuotta, 60 vuotta ja 100 vuotta. Kuitenkin heidän hakkuita tehdään 8 vuoden välein! Kokeilkaa totuutta, jos mikään selitys ei tunnu enää oikein uppoavan yleisöön!

    Jovain

    Kovin kiivasta tuntuu olevan todistelu ja hyvinkin aivopieruilla höystettyä. Analyysin puutteesta ei ainakaan jää kiinni. Alikasvoksen lahorinkulasta on tarkistettavissa edellisen harvennuksen ajankohta. Sehän on tietenkin mahdollista, mutta jalostushyötyä täällä ei kukaan ole torjumassa. Tukin osalta hyöty on hidasta, hyvinkin vasta 40-50 vuoden kuluttua. Väitetään kyllä, että olisi jopa ensiharvennuksessa, viimeistään toisessa, mutta varsinaisesti hyöty saadaan vasta kolmannessa, eli päätehakuussa. Sitä vastoin jk:ssa, ensiharvennukseen mennessä tehdään jo kaksi tukkipainotteista hakkuuta.

    Metät kunnossa!

    Voi video näitä uuvatteja.

    No, tuli viesti, että moto aloittaa työt ja tällä erää viimeinen jk-kohde katkaistaan nilkasta poikki. Ei kasva niin ei kasva. Tai kasvaa, mutta ei uudistu, joten kokonaisuus on merkittävästi tappiollista tällä hetkellä (hei, verrattuna jaksolliseen kasvatukseen siis!!!).

    Jos tätä palstaa joku lukee niin näitä jk-apostoleja ei kannata uskoa. Tai jos tulee mieleen, että pitäisi uskoa niin olkaa ystävälliset ja myykää maanne paremmin asioita (luontoa, biologiaa ja taloutta) ymmärtäville…..

     

     

Esillä 10 vastausta, 10,821 - 10,830 (kaikkiaan 12,526)