Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,811 - 10,820 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Ehkä tarkoitettiin tukin tuottamista. Jaksottainen yleensä alkaa tuottamaan tukkia tuossa iässä ja jatkuvassa  tuotetaan kokoajan. Sillä on merkitystä tukkisaannon kannalta.  Täydennysistutus välttämättä ei ole vitsi. Hintansa on myös sillä täydennettävällä taimikolla/nuorella metsällä ja täydennysistutuksella tarkoitetaan yleensä vähäistä toimintaa, ei uuden perustamista.

    mehtäukko

    Horinaa. Jaksollinenhan tuottaa jo tukkia toisessa harvennuksessa. Jk:n uuden taimikon perustaminen ei ole vesakkoheinikkoon vähäistä. Vai sieltäkö tamppaajat joutuvat vetämään henkeä?

    A.Jalkanen

    Jalostushyöty alkaa heti ja leviää myös muualle metsälöön kun siitepölyn tuotanto alkaa. Ei jalostus tiettävästi alenna geneettistä vaihtelua. Saattaa ennemmin lisätä kun eri paikoista tuodaan alkuperiä siemenviljelmälle.

    Kalle Kehveli

    Tuo perinnän muuttuminen on iso asia. Jatkuvassa perintä vain heikkenee ja on lopulta roskametsää.

    Perko

    Aukkohoidosta ens’ harvennus tuottaa runkovikoja,  juurivaurioita  eikä € -tuloja! niistä on  tehty lahotutkimuksia myöhemmin.   On toinen menetelmä  jolla vältetään tuottamaton  maaston ja puiden tarpeeton rusikointi.

    Niillä  jalostetuilla saattaa olla  olosuhteisiin  heikko vastus moneen  fyysisen-  ja rotikaisten sietoon.  Tai sitten on parempi!   Paikallisilla siemenillä on tuhansien vuosien  jalostus etu just’ siihen  maapohjaan. Laajassa 50 vuoden kokeessa   on kannettu metsään puuntaimia eikä ole  myynnissä  kassa yhtään  lisääntynyt enempi huvennut.   Monimuotiset  haitat ovat tulleet lisäksi.  Semmoiset tulokset ovat siitä kokeesta.

    Ps. Sillä vaivalla jolla  aukkoa  viritellään  saa vaikka kantaen vahvaa hirttä vahvasta metsästä  suuret pinot myyntiin!

    Visakallo

    Jk-metsistä korjattavat puut ilmeisesti kannetaan olkapäällä tienvarteen?

    Ammatti Raivooja

    No kyllähä se tuottaa niin paljon, että puut tulee 8 vuoden välein helikopterilla tienlaitaan niinkuin Amerikan metsureissa. Tai oikeasti, vois kuvitella, että 1 ta 2 kertaa olisi parempi kuin 8 vuoden välein ja joka kerta rusikoidaan niillä metsän isoimmilla puilla metsän pienimmät. Kyllähän aliskasvoskuusissa näkyy harvennusvauriot, kylkeen tuleva vaurio tekee keskustaan lahon, onko se tämä ydinpuu sitten mikä sille on sitten herkkää, en tiedä. Mutta aika paljon ”avannut” aliskuusia.

    Visakallo

    ”Laajassa 50 vuoden kokeessa   on kannettu metsään puuntaimia eikä ole  myynnissä  kassa yhtään  lisääntynyt enempi huvennut.” 

    Onhan siitä 50 vuoden kokeesta (todellisuudessa lähempänä 100 vuotta) ollut se hyöty, että meillä on ylipäänsä maassamme sahat ja metsäteollisuus. Saavat jk-isännätkin kalikkansa edes jotenkin kaupaksi.

    Perko

    Teillä on sahat!    Evakko sanoi; ”sinne jäi sahat  ja  myllyt”.  —, ” kofhv’mylly jäi  kyökin hyllylle   saha  porstuun nurkkaan”.

    Ammatti Raivooja

    Mikä se vanha sanonta oli:” kun pelaat pulun kanssa shakkia, se kaataa nappulat, kakkaa pelilaudalle ja lentää tiehensä.”

Esillä 10 vastausta, 10,811 - 10,820 (kaikkiaan 12,526)