Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,791 - 10,800 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Miksi Perko ajattelet aina niin pienesti?

    mehtäukko

    Perkolainen on itse keinojen huvetessa esittänyt jk- kiertoalaista kolmella käsittely tiheydellä. Viimeisin huitoo jo 8 vuodessa. Valetta tai ei, puiden lihomisen kannalta tyhjää pauketta. Syksyllä nähtäneen 5 vuoden jaksoissa…

    Jovain

    Voihan jatkuvaa myyntiä tehdä vaikka joka vuosi, mutta mutta… Myös jk metsänhoidossa päästään huipputuottoihin. Visa sentään pystyy vastaamaan kuutioissa, mutta menettää ajassa ja yleensä menetetään myös kokonaistuotossa. Mehtäukolla nollavuodet ja riutuvilla harsinnan harsinnoilla, ei ole edes mahdollista tai Puukin pilalle harsituissa jk metsissä (laskelma).  Jatkuva myynti voisi olla esim. 10-15 vuoden välein, Perkolla tarkkaan optimoiduissa metsissä se on vähemmän. Näinkään yksinkertaiseen asiaan joustoja ei tunnu löytyvän. Väitetään, että jaksollisella myynnillä voidaan korvata jatkuva myynti. Voidaan korvata, mutta vaikutuksiltaan samasta asiasta ei ole kysymys ja samalla menetetään vaihtoehtoinen tapa hoitaa metsiä ja tehdä puukauppaa.

    Ammatti Raivooja

    Jos nyt jatkuvaan kasvatukseen on tullut istutukset, taimikonhoidot ja ennakkoraivaukset vaikka näitä ei pitänyt olla sekä valheet uudistuskuluista niin miksi kukaan uskoisi sanaakaan kun tarina muuttuu kokoajan? Miten jk:n istutuskulut,  vähennetäänkö ne jk:n puunmyyntituloista?

    Pekkola on varmasti kaikki olla metsässä vaalimassa yksittäisiä ja mikromanageroida siellä, mutta tapahtuu Perkon jälkeen ja yleensäkin missä ollaan kaikessa ulkopuolisen avun varassa? Siellä kaadetaan rahaa kaivoon kun ne metsähoitotoimenpiteet ovat tehottomia ja pienialaisuudesta johtuen suhteettoman kalliita. Istutukset lienevät tapahtuvan kuokalla isoilla taimilla ja suht riskillä kun ei ole muokkausta. Kulut per taimi nousevat isoiksi. Tai sitten jk ennakkoraivaus mitä olen tehnyt reikäperataan pihlajahaapahieskoivu mäntyjen alta ja muutama kuusi jää. Kuinka kauan toistetaan, että muutama kuusi valtaa alan? Ikuisesti. Ja se, että nämä perinteiset metsänhoitotavat tulevat mukaan kuulostaa siltä, että tätä keksitään lennosta kun ne esitteen asiat eivät tietenkään oikeasti tapahdu metsässä.

    Perko

    Meni osalle  jo  liian monimutkaiseksi ymmärtää suunnitelma  jossa on  useampi hakkuu ja sitä saa jatkaa  samalla sapluunalla, että  kasvu tuottavuus  kestää tai paranee.  Kun sekin  homma opitaan, lisäksi  jatkuvasti parannetaan  jatko on helppoa.

    Menettely varmasti oppimisenkautta kehittyy  ja koneistuskin on silloin monella tapaa  tehtäviin nykyistä  sopivampaa.  Aloituksen tapaan  vanhat metsäveteraanit ovat suuauki ihmettelemässä   korjuuta  ja pysyvää metsää.  Katselen  kylillä käydessä  just’ noin  tienviereen tehtyä  monikerroksellista  eri-ikäis’metsää.     On tosi  hienonnäköinen teos!

    Raivoojalle riittää moneen paikkaan paikkausta mennee muuttamisessa.  Kulut  kuuluisi  sille  entiselle ohjeiden tekijälle.  Kun he ovat jo levonsaaneet niin ” veli korjatkoon kuin puolalaisessa partisaanilaulussa”.

    A.Jalkanen

    Huomaatko Perko: yleisö on edelleen kovin epäluuloista. Yleisö ei usko ennen kuin näkee. Siksi tarvittaisiin jatkuvan kasvatuksen kohteiden pysyvien esittelyalojen verkosto läpi Suomen maan. Kohteiden sijainnit ja tiedot voitaisiin julkaista verkossa jossa mm. hakkuut on helppo pitää ajan tasalla.

    mehtäukko

    Ammatti Raivoojalla asiaa.

    Joovain kun alkaa sekoittua kuin mykkä tyräänsä, hourii jk- myynnistään ” joka vuodesta”. Tehosekoittajat asialla.

    Ammatti Raivooja

    Perko, vähennetäänkö täydennysistutus taimet jk:ssa puunmyyntituloista. Sanoit, että jaksollisessa havuista maksetaan verot ja jää 4e mytty ja uudistuskulut lasketaan tappioksi vähentämättä. Meneekö näin myös JK:ssa?

    Perko

    En tiijä  en ole jk sta  maksanut  taimia tai myynyt havuja.   En ole  noihin business juttuihin  perehtynyt.  Voi olettaa jotta  kaikki puut  ovat oksikkaita latvallisia ja niistä saa myyntiä kasvavatpa kenen metsässä hyvänsä.  Mikäli  joku tilaa taimia istutettuna niin varmaan maksaa myös homman.   Neljän euron mytyt oli  menneentalven   haketuksesta eivätkä  jk hakkuusta.

    Perko

    Enhän mie huomannut A J  n     asiaa, olit tuolla aktiiviyleisön  yläpuolella takarivissä.   Esittämäsi  tiedon levitys  tuskin sopii yksityisyys lakiin julkaista. Mutta jos joku on halukas esiintymään eihän sitä estä kuin siveyskonstaapeli.    Jo entinen metsälaki en tiedä nykyisetä kielsi  luvattoman vieraan metsän arvotuksen ja mittailun, jotenkin noin.  Enkä tämän yleisön joukosta tunne montaa joita  kutsuisinkylään saatika  metsääni  äimistelemään suuauki. Syitä en kotikasvatuksen ja  siveyssyistä viitsi mainita .   Yleisössä on  äkisti laskien puolenkymmentä  jotka  olisivat vilpittömästi tervetuulleita ja muutkin ovat mukavaa porukkaa .  —  Ikkunan takana sireeni kukkii ei näy prinsessaa mutta + 30 C’ mittarissa.

Esillä 10 vastausta, 10,791 - 10,800 (kaikkiaan 12,526)