Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,731 - 10,740 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Kuvitelleet olevansa metsänhoidossa saaduilla ohjeilla ja  houkuttimilla  ovat tuhonneet omaa tulostaan, ja  onkin pörssiyhtiön  lautturina heidän  ohjeilla.  Pahin  puiden tuho voi kohdat myynnissä.  Uutta oivallusta ja  ajattelua  on hyvä tehdä markkinointiin ja valita olosuhteet asiakkaan  kohtaamiseen miellyttävässä tilassa ” lomaillen”  esim taukotuvalla. Itseasiassa  myynti on kokojuonen  vaikein rasti jossa voi menettää   vuosien tuloksen hetkessä.  Tilannetta ei yhtään haittaa  jos on opiskellut  tehtävään.  Oletko valmis ?

    Visakallo

    Onhan tuota myyntiä Perko tullut tehtyä aika paljon ihan työkseen. Vieläkin ollaan valmiita siihen kuin Melperi sotaan!

    A.Jalkanen

    Nänhän se on Visakallo. 1 m3/ha vuodessa kiertoajalla tuottava maa luokitellaan vielä metsämaaksi, eli karuimmat metsätyypit ja suot tai pohjoisimmat metsät Lapissa. Käytännössä ne ovat usein metsätalouden ulkopuolella tai käsitellään vain varovaisin poimintahakkuin. Rahaa tai työtä voi sijoittaa taimikon raivauksen verran. Ovat niitä kohteita, joissa jk on hyvin suositeltavaa.

    Muutenkin vastakkainasettelusta voisi yrittää päästä jo liennytykseen: jk-menetelmällä on etuja ja sitä kannattaa käyttää siellä missä ne edut saadaan käyttöön.

    reservuaari-indeksi

    Notta vuorokausi sitten assi avautui: ”Tämän ketjun otsikossa lukee käytännössä. Eli tässä olisi hyvä jakaa omia kokemuksia…”

    Oli vissiin huolissaan otsikossa pysymisestä tai mitä lie. Keltsussa pompsahteloo.

    Lessi

    #3vuodessa5metrissaonstandardi

    A.Jalkanen

    En ole Lessi huolissani otsikosta vaan sisällöstä: joko jk-kokemuksia on todella vähän tai niitä ei uskalleta jakaa, ei positiivisia eikä negatiivisia. Tällä keskustelulla ei osaaminen kyllä etene ja kaikki häviävät.

    En edelleenkään rohkene suositella jk:ta yleismenetelmäksi, mutta kylläkin tiettyihin tilanteisiin jotka on moneen kertaan käsitelty tässä ketjussa ja muualla.

    Perko

    Mikä lie  visalla ollut myytävänä?  Siitä  on ollut varmasti  puutos ja se on saatu äkkiä täytetyksi.

    hemputtaja

    09:43 A.Jalkanen toteaa mm: ”– joko jk-kokemuksia on todella vähän tai niitä ei uskalleta jakaa, ei positiivisia eikä negatiivisia.—-”

    Olen eri mieltä. Kokemusta ja tutkimusta jatkuvan kasvatuksen metsistä on aikanaan löytynyt ja nykyiset mh-tavat perustuvat niihin tietoihin aika pitkälle.

    Perinteisesti metsiä oli hoideltu – ja yritetty hoitaa – jatkuvan kasvatuksen mukaisesti. Metsäala ja -tutkimus huomasi homman menneen ”metsään” ja lopullisesti suuntaa alettiin korjata sotien jälkeen.

    Näkyvä merkki kääntymyksestä on ns. Harsintajulkilausuma vuonna 1948, joka löytyy ainakin osoitteesta  ”https://www.metsalehti.fi/artikkelit/kaanteentekeva-kiistelty-lausuma/#ec717bb6”.

    Iäkäs (76 v) tuo lausuma on, mutta tuntuu olevan ajankohtainen edelleen.

     

    A.Jalkanen

    hemputtaja on osittain oikeassa mutta voidaan myös väittää että nykyinen jk ei ole sama asia kuin harsinta viime vuosisadalla. Muun muassa jäävien puiden laatu ja siemenpuut huomioidaan paremmin?

    Jovain

    Niiltä osin kun metsät olivat pilalle harsittuja, korjausliike oli tarpeellinen. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, että kaikki metsät on hoidettava korjausliikkeen mukaisesti. Siihen ei ollut tarvetta, näin kuitenkin toimittiin ja jk laitettiin sulkuun. Sitä voidaan pitää metsänhoidollisena virheenä, jonka purkaminen jälkikäteen ja sovittaminen nykyiseen metsänhoitoon ottaa enemmän aikaa.

    Perko

    Metsän  historia on pitkä ja nyt  vallitsevan  lyhyt.    Tervan ja sahan  kysyntä kiihtyi niin ja  vielä laidunnus siivellä  hävitti metsää joiltain kohdin.  Lopuksi  sodat ja  pörssiromahdus harvensi puuvarat lähes olemattomiin tulevaisuudesta  välittämättä.     Vanha osaaminen on  ollut  kohtalaisen hyvä ja siihen  voi tukeutua kun osaa laskea  ja tehdä sopivaa harvennusta  niin on monen kokoista  puuta myyntiin ( pitää  lampaat aitauksessa) .  Toimii  kuin ennekin, haetaan myyntiin  puita  metsänkykyä ja myyntituottoa parantaen jatkuvasti.

Esillä 10 vastausta, 10,731 - 10,740 (kaikkiaan 12,526)