Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,661 - 10,670 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Olikohan kysymys ikiaikaisista harsintahakkuista, ei vättämättä edes harsinhakkuista. Tuskin luonnon kuormittamisessa on eroa hoitomuotojen välillä, pinta-aloissa tai puumäärissä, ainakaan jaksottaisen hyväksi. Käyntejä tulee myös jaksottaisessa, ei se jää kolmeen kertaan, jo taimiston hoitoa on koneellistettu, myös nuorien metsien hoito tai, jos mennään jatketuille kiertoajoille tai jatkuvapeitteisiin tai vapaan tyylin metsiin.  Myös kustannusten osalta, ei se mene ”ilmaispalveluina”, että viljelyn ja hoidon kustannukset kuitataan jatkuvan hoitotavan alemmilla tuottoilla tai korjuun kalliimmilla kustannuksilla. Tällaista satuilua on pakko ampua alas.

    Timppa

    Et vain Jovain usko selkeitä faktoja.  Kun tuloksia tarkastelee ja metsän kasvua seuraa kymmenien vuosien aikana tehtyjen mittausten perusteella, niin ei jaksollisessa tarvitse ”satuilla”.  Kyse on selvistä kovista faktoista, jotka näkyvät metsän kasvuna ja hakkuutuloina.  Mukava on myydä paljon puuta kovaan hintaan, kun sitä on onnistunut kasvattamaan vaikeissakin oloissa.

    Jovain

    Hyvä kysymys Timppa, niin minäkin olen hoitanut metsiäni. Ei selkeitä faktoja tarvitse satuilla, mutta jos tarjoillaan ”ilmaispalveluja”, mennään jo aika pahasti harhapoluille. Sitä on myös edellä tarjoiltu Talouselämän linkki. Valitettavasti on vahvasti ”ideologinen” ja vain yhtä metsien hoito- ja kauppatapaa palveleva vaihtoehto. On sitä MTK:ssa, niin kuin täällä palstallakin.

    A.Jalkanen

    Kerro Jovain miten homma käytännössä sinulla toimii.

    mehtäukko

    Talouselämä- lehden linkin metsänhoitajat esittävät vahvaa faktatietoa mo:lle, jollainen toiminta on osallisten yhteinen etu.

    On typeryyttä väittää ideologiaa mukamas asiain perusteeksi ja sillä kaivaa poteroaan syvemmäksi. EDIT

    Jovain

    Sopii tallintakusten ideologiaan oikei hyvin. Tuo ”homma miten käytännössä toimii”. Olkoon menneeksi, se olisi metsänhoidon yhteensovittaminen. Jaksottaisessa metsänhoidossa on kaikki luontaisen metsänhoidon palikat käytettävissä, niitä pitäisi käyttää. Eikä mennä vastahankaan, kun toisaalta metsänhoitoa lähestytään jatkuvan kasvatuksen peitteisillä ja vapaan tyylin vaihtoehdoilla. Kyllä näiden kaikkien pitäisi mahtua samaan metsään. Ei siinäkään ole mitään järkeä, että on mentävä kaksilla rattailla. Mutta myös vapaus kuuluu olla, jos toteuttaa jaksottaista tai jatkuvaa kasvatusta, ei siihen pitäisi olla sanomista. Vapaa tyyli on aika hyvä, mutta edellyttää, sanoisin hyvää (jopa poikkeuksellisen hyvää) metsänhoidon ja alan tuntemusta. Tämän hetkinen 2014 ”villikortti” tuskin sitä vielä on.  Toteutus ei kaikin osin ole mennyt vielä perille, on paljon vajaatuottoisia metsiä, pieniä puustopääomia jne.

    Perko

    Pelkoon perustuvaa huijausta halutaan jatkaa mukamas puun riittävyydellä.  TE – jutussa ei ollut huolenhäivää  miten metsänomistajat pärjäävät vuosikymmenten jälkeen.  Pörssiyhtiöittä   on hankala  käskeä pysymään  jossain maassa eikä edes kartellia  voitu estää hallinto  on siihen niin sisään kytkettynä.  Miksi metsänomistajanedun ajajat metsänhoitajat eivät  huolestu  puuntuottajan heikosta  aukkohakkuun  tuotosta?

    Paljaaksi hakatun   päihittää  muutama kasvuun jätetty  puu jonka  voi myydä  jo vuoden kuluttua,,  esim mainittu joulukuusi tai sahatukit  5 – 12 vuoden kuluttua.

    A.Jalkanen

    En kysynyt Jovain ihan tuota mitä kirjoitit. Tietenkin kannattaa käyttää luontainen uudistuminen hyväksi silloin kun näyttää että siihen on edellytykset tai taimia on jo valmiina. Ei sitä ole kielletty missään laissa eikä ohjeissa.

    Kiinnostaisi tietää millaisia metsiä Jovain sinulla on ja miten niitä hoidat. Käytännössä, ei teoriassa. Niin kuin Pukkala kertoo omista esimerkkihakkuistaan Arvometsän blogissa. Kuvia Lukijoiden kuviin?

    Perko

    Miksi   Pukkalan  julkasu ei riitä?  Tänne  haukuttavaksi lähetetyt kuvat ja  tekstit ovat kokeiltua.

    Ei  tarvitse laskea eikä rahallista hyötyä  on  arvostelun  tahto.  Antaa äijien tampata rauhassa.

    AJ , niitä koealoja on ja titoja osaat hakea  käyttäisit  niitä ja  voithan itse tehdä oman kokeen.

    Timppa

    Eihän Pukkalan julkaisu riitä, koska se on pelkkää tarkoitushakuista puppua.

Esillä 10 vastausta, 10,661 - 10,670 (kaikkiaan 12,526)