Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,651 - 10,660 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Rukopiikki

    Mitä minä olen vanhoissa metsissä liikkunut niin näyttää että luonnostaan metsä pyrkii hyvin eri ikäiseksi. Vanhoissa karujen maiden männiköissä on ihan kaiken ikäisiä mäntyjä. Ja puut ovat ryhmittäin ja hyvin epätasaisesti. Aukkoista ja tiheikköjä. Epätasaisuus lähtee varmasti jo ihan alusta kun metsäpalon jälkeen taimettuminen epätasaista. Johonkin taas tulee paljon koivikkoa karummallekin maalle joka ajan myötä kuolee pois. Männyt jatkaa kasvuaan. Joissain iki männiköissä näyttää olevan keloa pystyssä ja maassa paljon. Pohjoisessa vanha kelo ei maassa paljoa sadassakaan vuodessa laho. Pysyssäkin kelo seisoo sata vuotta. Jos mänty kasvaa vaikka 500 vuotta hyvin ja keloutuu sata vuotta, seisoo pystyssä kelona sata vuotta ja maassa vielä kovana yli sata vuotta niin hiiltä varastoituu pitkäksi aikaa.

    Mutta eri asia on voiko männikköä kasvattaa jatkuvasti metsätaloudellisessa mielessä.

    Vanhasta metsiköstä kaadetulla kannoltaan alle 10cm aluspuumännylä näyttäisi olevan ikää helposti yli sata vuotta joten siitä voi pohtia metsätaloudellista kannattavuutta.

    Perko

    Edelleen  sellutuotannon aukonhoitoon laminoidut  aivot tunkee  30 vuotista propsia  ja taivaalta odottavat  saavutusta päälle 40 vuotta.

    Aukottomasta tuotannosta  30 vuodessa on jo myyty (kaks’kertaa ) 200 mottia hehtaarilta tukkia ainakin nelinkertaisella  tuotolla  propsiin  nähden.   Jo  1/3  tai  puolet tuosta tukin myynnillä peittoaa  aukontallaajat.  Tukinmyynti ei ole silloinkaan loppunut ikuisuuteen niin kuin aukon jäljiltä.   Paremmuus toteutuu aukottomasti!

    Lainaan T. Pukkala: ” Jatkuvaa kasvatusta voi käyttää aivan jokaisessa metsikössä. Kannattavuus on aivan eri luokkaa kuin tasaikäismetsätaloudessa.”   Kiitokset  A J !

    mehtäukko

    EDIT

    Visakallo

    Perko toistelee kuin joku uskonlahkolainen aina samoja raamatunkohtia. Lisäksi poimii aina valtakunnan surkeimmat kitukuusien ja -mäntyjen kasvuluvut jaksollisen kasvun esimerkkeihin, ja vastaavasti kaikkein parhaimpien eteläisten lehtojen lehtipuiden kasvut jk-esimerkkeihinsä. Onhan tuommoinen todella kaukana tasapuolisuudesta. Kun tämäkään ei vielä riitä, esittää jaksollisen kasvatuksen edustajat laskutaidottomina ja vähä-älyisinä ihmisinä. Ehdin jo olettaa, että muutaman päivän tauko olisi selkiyttänyt Perkon ajatuksia, mutta valitettavasti toiveeni oli turha.

    suorittava porras

    EDIT

    Perko

    Onko  visa ihan oikeasti  tehnyt tuollaista  vertailua: ” esittää jaksollisen kasvatuksen edustajat laskutaidottomina ja vähä-älyisinä ihmisinä.”??  Mie en ole  älynmittauksiin kajonnut,  tiedän kun  ei ole ihellä alan koulutustakaan nii eihän se  onnistuisi luotettavasti.  Koulujen testeissä  vertailevat  matemaattisia kykyjä,   niistä olen  voinut mainita. Tykkään  matematiikan ongelmien ratkomisesta  ja vieraista kielistä  jolla korvaan ristisanat,   niitä en osaa ratkoa kun Vuokkilan arvoitukset eivät avaudu ja kiinnosta,   sekin etten niillä voisi keskustella Japanissa.

    Tuottavuusvertailussa  käytän  euroja enkä värejä.  Suorittavalla  saattaa olla säveltäjän lahjat  jos näkee rahatulotkin väreinä.

    Timppa

    Nuo eurot vaan vilisevät, kun nykyään tekee puukauppaa.  Kuidut ovat muutaman vuoden takaisesta noin kaksinkertaistuneet.  Koskee tietenkin vain kunnon leimikoita.  Tässä puukauppatilanteessa leimikon koolla on yllättävän suuri merkitys.

    A.Jalkanen

    Ei tässä kai ole kyse laskutaidoista, vaan siitä että mitattua tutkimusaineistoa ja tietoja hakkuista puuttuu jatkuvan kasvatuksen puolelta. Ei riitä vielä se että on tehty yksi hakkuu tiettyyn metsikköön, se ei vielä kerro paljoa jatkuvuudesta. Jovain ja Perko ja muutama muu ovat tehneet pitempään, mutta pitkän aikavälin tuloksia ei ole juurikaan missään näkyvillä. Muuttuva metsä -kirjan toisen toimittajan Juntin suvun metsissä Ylitorniolla menetelmää on sovellettu 1800-luvulta saakka.

    suorittava porras

    Onhan noita laskelmia tehty ,kuten päivän uutisistakin kävi ilmi. Lopputulema oli ,että puuntuotantomme romahtaa , mikäli siirrytään laajemmin jatkuvapeitteisen menetelmän käyttöön. Lisäksi luontoa on kuormitettava lisäämällä korjuupinta-ala kolminkertaiseksi nykyiseen verrattuna , mikäli aiotaan kerätä metsästä talteen nykyinen määrä ihmisen tarpeita varten tarkoitettua puuraaka-ainetta.

    Kaluston ja koneenkäyttäjien määrä luonnollisesti kasvaa samassa suhteessa. Samoin korjuukustannukset. Tämä on luonnollisesti pois kantohinnasta. Nythän jk-väki kehuskelee saavutuksillaan puhtaasti jaksottaisen kasvatuksen tuottaman hyödyn siivellä.

    hemputtaja

    Suorittava rappu on oikeassa. Laskelmia ei edes tarvita, kun hiukan pysähtyy miettimään.

    Hän luettelee syitä, joista laskemattakin tajuaa, että huonosti käy, jos palataan ikiaikaisiin harsinhakkuisiin. Harsintahakkuista kun on kysymys, vaikka kuinka puhuttaisiin jatkuvasta kasvatuksesta.

     

Esillä 10 vastausta, 10,651 - 10,660 (kaikkiaan 12,526)