Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,641 - 10,650 (kaikkiaan 12,527)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    EDIT

    Perko

    Häiriköiden kateus on vahvaa. Heillä  jotka ovat kokeneet,  tutkineet ja osaavat laskea  vertailu perustuu tietoon.  On selvää näyttöä  jo elinaikana seteleinä.  Onko se vieras jk  metsänkäsittely  ketä  aukon mittailijaa haitannut ?

    Visakallo

    Jos jk:n kannattavuuslaskelmat tehtäisiin täysin tasapuolisesti jaksollisen kanssa, niin jaksollinen voittaisi silloin selvästi. Jk:ta markkinoidaan laskelmilla, missä ei täysimääräisesti huomioida kaikkia kuluja ja vastaavasti yliarvioidaan tulot. Jaksollisessa tehdään taas laskelma päinvastoin, ja näin jk saadaan näyttämään kannattavammalta. Käytännön kokemukset ovat alkaneet jo yhä selvemmin  näkyä jk-kohteilla.

    Perko

    EDIT,  Kahdesti olen visan pyynnöstä laskenut annetuilla ”faktoilla” .   Jos on hankaluuksia  itse selvittää niin epäilen  tarkastuskykyä myös.

    Visakallo

    Kunhan nyt ensin saataisiin Perkolta se meikäläisen kuusikon tappiolaskelma, niin katsotaan sitten ne minun laskelmani sen jälkeen.

    mehtäukko
    Perko

    Saa ihan luvanperästä arvostella.  Hoh hoijaa!  Parasta on,  että he ovat häipyneet  puuntuottajan edunvalvonnasta!  Toivottavasti lopullisesti. Tekstin perusteella  suurin huoli on pörssiyhtiö plantaasien  ja HALPA- alkutuotannon  säilymisestä.   Pätkääkään tekstissä ei  ole  metsänomistajan  tulojen tekemisestä, ei  millään menetelmällä.   Perään on väitteet jotka ovat  monesti jo  osoitettu vääriksi.  Aukon jälkihoidon  aiemmin metsiin aiheutetuista  tuhon aluista joita  ”Me” he nyt ennustaa tulevien metsien aiheuttamiksi tuhoiksi.  Paikkansa  voi pitää, että kunnolliseen metsänomistajan taloudelliseen tuotavuuden oikaisuun mennee  sukupolvi.

    Toivottavasti tulevaisuudessa metsänomistajien päätöksiä kunnioitetaan enemmän, eikä heitä aseteta vastakkain esimerkiksi pörssiyhtiöiden intressien kanssa. Jokaisella tulisi olla oikeus hoitaa metsiään omien arvojensa mukaisesti.

     

     

    suorittava porras

    EDIT

    mehtäukko

    ”Häirikön kateus on vahvaa”.

    Pitää todellakin paikkaansa, sillä arvostelija ei edes pysty vakuuttavasti perustellen kumoamaan jaksollisen menettelyjä.

    A.Jalkanen

    Talouselämän mielipiteeseen pari huomiota.

    Esimerkiksi eteläsuomalaisessa viljelykuusikossa professori Erkki K. Kalelan tutkimuksien mukaan puuston toteutuva kuutiomäärä on 70 vuoden iässä rehevillä kasvupaikoilla (OMT) 435 m3/ha ja keskiravinteisilla mailla (MT) 364 m3/ha. Läheskään vastaaviin puumääriin ei ”jatkuvassa kasvatuksessa” samassa iässä milloinkaan päästä.

    Eteläsuomalaisen rehevän kasvupaikan viljellyn kuusikon päätehakkuuvaiheen tilavuudet ovat nykyään jo parhaissa tapauksissa suuremmat, mutta ehkä nuo voisivat olla keskimääräisiä toteutuvia?

    Vuokilan mukaan Suomessa metsät pyrkivät myös luonnostaan kehittymään tasaikäisiksi.

    Muistaako joku, miten Vuokila perusteli tätä? Nykykäsitys luonnonmetsistä: tapahtuu pieniä häiriöitä usein ja suuria häiriöitä harvoin. Pieni häiriö kuten yhden tai muutaman puun kuoleminen tekee pienaukkoja joista muodostuu erirakenteista kuusimetsää reheville paikoille, tai pintakulot monta peräkkäistä mäntykohorttia karummille kasvupaikoille. Suuri häiriö tekee isoja aukkoja, enemmän tasarakenteista metsää ja uudistaa lehtipuut. Tästä voisi päätellä että eri-ikäisyys ja erirakenteisuus olisi vallitseva tyyppi ja tasarakenteinen poikkeustapaus.

Esillä 10 vastausta, 10,641 - 10,650 (kaikkiaan 12,527)