Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,631 - 10,640 (kaikkiaan 12,521)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    A J  . ”jk jää kyllä marginaalin puuhasteluksi.”   Miulle  on ihan sama  vaihtaako  joku  systeemiä  tai lisääntyykö  vai vähenee   jk  hehtaarit.   Kerron vielä  kerran sen  kun ikkään kuin olin    äimänkäkenä ettei   metsänviisaalla ollut  haanaakaa  mikä on  metsän tuoton todellinen nopeus .  Tuijotti  jotain odotusarvotaulukkoa, niin eikös se tässä ole.  Het’ seuravaksi oli  lehdessä se neitokaisten  tarina  kumppanin valinnasta.   Olen  mielenkiinnolla seurannut  millä perustein täällä mo:t tekee päätöksiä  ja suunnitelmia.

    Timppa

    Noista tuhon ennusteista useimmat poistuu kun siirtyy sekametsään ja jatkuvaan kasvatukseen.

    Sauli Valkonen taitaa olla Suomen arvostetuin jatkuvan kasvatuksen puhtaasti tieteellinen asiantuntija.  Kuulin omin korvin  kuinka hän totesi, etteivät koivu ja mänty taimetu jatkuvan kasvatuksen metsässä.  Saman näin omin silmin.  Kaikki uudet taimet olivat kuusia.

    Usko Perko luotettavia tiedemiehiä.  Älä satusetiä.

    Perko

    Visa, kysy  Mikolta  millä perustein hän on nimennyt otsikot  ja jakanut vahingot  kullekin.   En  ole ollut paikalla.   Se ei ole minun rikospaikka.

    Sauli Valkosella ja miulla on  ne samat tiedot  jota kuin  niin kuin  muillakin  samaan asiaan  perehtyneillä    tutkijoilla.    Ole  Timo ihan levollinen  kertaa  iltasatusi  nallen kanssa.

    Tolopainen

    Nämä on niitä tutkijoita, jotka tietää lopputuloksen ennalta. Pitää vain sepitellä tarina ympärille ja reitti on selvä paratiisiin, kun teet ohjeiden mukaan. Minun horoskoopissa kehotettiin varomaan kauriita.. Parempi että myllynkivi ripustettaisiin heidän kaulaan ja kuuluisi vain puoli puli ja paperit jk:sta mukaan merten syvyyksiin. Oikein valtion rahoillako pelaavat.

    Visakallo

    Senhän toki ymmärtää, että luonnonlait, tutkimustieto, ja käytännön kokemukset pitää sivuuttaa, kun tehdään jk-vallankumousta. Jos olisi nyt jk-kaartilainen, huolestuisin oman porukan puhdasoppisuudesta. Eikö kaikki epäilijät, luopiot, sekä puhdasoppisuudessaan horjuvat jk-tutkijat olisi syytä vaientaa, jotta jk-vallankumous pysyisi oikealla tiellä kohti lopullista voittoa?

    Perko

    Harhaiset suunnitelmat ja tietämättä millä varoin, polttoainein, ja ”säässä” saavutaan perille johtaa lomalennon  tuhoon.  Se ei ainakaan päädy sinne jonne fiilistä hakevat halusi mennä.  Entinen  metsälaki   määräsi säännöt vain selluntuotannolle  ja loput oli liirumlaarumia vailla päämäärää.

    Tolopainen  on   oivaltanut;  ” tietää lopputuloksen ennalta. Pitää vain sepitellä tarina ympärille ja reitti on selvä”.   Noin ne hankesuunnitelmat pitää tehdä.

    Ammatti Raivooja

    Arvometsän sivuillakin puhutaan jo nykyään avoimesti raivaamisestakin. 10 vuotta sitten riitelyä herätti JK väitteet, että siellä ei tarvitse raivata ollenkaan. Tavallaan mitä enemmän metsäntutkijat tutkivat niin sitä enemmän he päätyvät jaksollisen kasvatuksen metodeihin, että kyllä siellä täytyy raivat ja siellä pitää vapauttaa ja antaa raivurilla tilaa ja jos metsään sikiä joku sekundäärinen puulaji, niin kyllä, olet valtavissa ongelmissa sen valoisuuden hallinnan kanssa ja raivauslasku on kilometrin pituinen.

    A.Jalkanen

    Luin jatkuvan kasvatuksen oppaan Muuttuva metsä. Hieman toiveikas opas onnistumisen suhteen, mutta sisältää hyviä käytännön neuvoja. Sanotaan että jatkuvaa kasvatusta voi kokeilla, esimerkiksi niin että tekee varttuneeseen metsään yläharvennuksen ja jatkaa sitten siitä jos homma toimii.

    Kysyin Timo Pukkalalta lupaa julkaista blogissani hänen kirjassaan esitetyt runkolukusarjat. Sainkin luvan ja ilmoittelen sitten kun saan laitettua esimerkkikuvan blogiini tai Lukijoiden kuviin. Lisäksi pari huomionarvoista evästystä. Timon sanoin (hiukan lyhennettynä):

    ”Optimaalinen läpimittajakauma on käsite, joka kenties on olemassa, mutta jolla ei ole käytännön merkitystä. Nykyisin jatkuvapeitteinen metsätalous optimoidaan optimoimalla muutama seuraava hakkuu sillä rajoituksella, että avohakkuu on poissa laskuista. Jos myös avohakkuu on sallittu, kyseessä on vapaan tyylin metsätalous. Vapaassa tyylissä optimiratkaisuun voi sisältyä avohakkuu silloin tällöin.

    Jatkuvassa kasvatuksessa metsän ei tarvitse olla erirakenteinen eikä metsän rakenteen tarvitse olla pysyvästi sama. Metsät ovat jatkuvan kasvatuksen metsiä, jos omistaja on päättänyt, että avohakkuita ei tehdä. Jatkuvaa kasvatusta voi käyttää aivan jokaisessa metsikössä. Kannattavuus on aivan eri luokkaa kuin tasaikäismetsätaloudessa.”

    kmo

    ”Kannattavuus on aivan eri luokkaa kuin tasaikäismetsätaloudessa”

    Aivan varmasti. Kannattavuus on kertaluokkaa heikompaa kuin jaksollisessa kasvatuksessa.

    Jovain

    Eihän täällä mitään vallankumousta olla tekemässä. Se on totta, että jaksottainen metsänhoito pitää sisällään kaikki luontaisen metsänhoidon vaihtoehdot, mutta pitäisi sen sitten paremmin näkyä myös metsänhoidon tuloksissa. Tuosta metsänhoidon kannattavuudesta, kuten Arvometsä/Kujala/Pukkala/Kettunen jne. tulokset ovat jatkuvan kasvatuksen hyväksi.

Esillä 10 vastausta, 10,631 - 10,640 (kaikkiaan 12,521)