Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,611 - 10,620 (kaikkiaan 12,521)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    ”Kirjan kuvissa on vain puustoisia jk-metsiä.”  Semmosia  sieltä  vain saa kun ei oo niitä paholaisen aavikoita.  Onkos’ huono juttu?   A  J  sinullahan on  hyvät yhteydet  kirjantekijöihin niin varmaan  prof. Timo Pukkalan  muutaman vuoden takaisen  jk- kirjan  saat häneltä jos sille ei saa kirjastosta lukuvuoroa.  Tapion myymälässäkin on ollut,  en tiedä jos on sensuuri iskenyt sinnekin.   On  tosi hyvät  käsittelyohjeet grafiikalla kuvattuna usealle  siirtymäälle  kuusikoista  siististi eroon.   Semmosen ( kopion )” nuotit”  olen antanut  mopokuskille siitä lähtee kuin rallikuski pikikselle .  Jälki on hyvää  ja sitä jälkeä yhdessä ihailemme.

    Ammatti Raivooja

    Eli Perko kieltää aukkojen olemassaolon koko JK:ssa vaikka yleisesti pienaukottamisesta puhutaan useiden asiasta valistavien sivuilla. Toisaalta en ihmettele miksi ei ole kuvia pienaukottamisesta kun siinä ei välttämättä fakta ja fiktio lyö kättä.

    R.Ranta

    En tiedä Gla minkälaisen metsäosaamisen maineessa Suomi on maailmalla. Muutokset ovat elinaikanani oleet joka tapauksessa rajuja, suuntaan jos toiseenkin.

    Vanhaan ”hyvään aikaan” puut leimattiin ns. ammattilaisten toimesta ja hakuut tehtiin talvella. Ei levinnyt juurikääpä. Nyt mopokuski sitten kaataa puut näkemyksensä mukaan ja joskus jopa omistajakin pääsee vähän sanomaan kuinka hakataan. Korjuut tehdään puunostajan ohjelmien ja tarpeiden mukaan.

    Koivuviha oli aikanaan kova. Nyt niitä suositaan. Kuusen katsottiin vallanneen mäntymaat ja mäntyä alettiin istuttaa aivan liian reheville maille. Nyt sitten istutetaan kuusta joka paikkaan ja aivan liian karuillekin maille. Niitä on nyt sitten uhkaamassa ilastomuutos ja ötökät. Kaikki letot ojittiin ja tehtiin iso investointi, sellaisiinkin paikkoihin, mistä niistä ei ole ollut pienintäkään hyötyä. Kovassa innostuksessa ei paljon vesiensuojelusta välitetty. Nyt kun tämän investoinnin tuloksia sitten pitäisi hyödyntää, niitä ei saisikaan enää oikeastaan hakata ja ojitus on melkein  kiellettyä. Lähde nyt korjaamaan jotakin pientä rämekuviota, kun talvetkin on mitä on. Jatkuva kasvatus oli kriminalisoitu. Nyt  niitäkin taas sallitaan JNE. Se näkee, joka elää, kuinka tämä tarina ajatkuu, vai suojellaanko koko roska?

    Suuria tunteita näyttää tarina joka tapauksessa herättävän.

    R.Ranta

    UPM:n plantaasi tuolla Etelä-Amerikassa avohakataan aina viiden vuoden välein ja keitetään selluksi. Minkähänlaista tuo maaperä mahtaa olla sadan vuoden kuluttua? Minkälaiseksi tämä ihmsen ryöstöviljely ja väestön paisuminen  tämän telluksen tilan lopuksi saa – tiedä häntä.

    A.Jalkanen

    Kiitos vinkistä Perko, mikset aiemmin kertonut? Kirja Pukkala, Lähde, Laiho: Metsän jatkuva kasvatus s. 219 Liite 4: Optimaaliset hakkuun jälkeiset läpimittajakaumat.

     

    mehtäukko

    ”Nyt mopokuski kaataa puut näkemyksensä mukaan…”  on paikkaansa pitämätöntä puppua. Eikö ole tiedossa harvennusmallit, ppa, sekapuustoisuus, kannonkäsittelyt…jne. Minun työhistorian aikana yksikään mo ei ole vaatinut toteuttamaan korjuuta toisin, kun tilannekuvat on selvitetty.  On valitettavaa tautia kauhistella joskus tehtyjä ”laillisia”virheitä, kun asiat ovat muuttuneet kymmeniä vuosia sitten!

    Kurki

    Nyt mopokuski sitten kaataa puut näkemyksensä mukaan ja joskus jopa omistajakin pääsee vähän sanomaan kuinka hakataan.

    Olen nauhalla leimannut rehevien maiden kovakasvuisilla ja vähän huonolaatuisilla mäntypuu ensiharvennuksilla parhaat jätettävät puut, jotta hakkuussa sitten kaikki tyvitukkipuut jäävät pystyyn. Hakkaajahan näkee puun suoruuden vain yhdestä suunnasta, joten valittu voi olla lenko toisesta suunnasta. Ohje hakkaajalle on jättää 800..900 puuta hehtaarille ja myös huonompiakin leimattujen lisäksi, ettei tiheys alitu.

    Perko

    A J.   miulla ei ole kirjaa kotona se on   kirjastossa. Onko siinä  jakaumat  kuvattuna värillisillä  pylväillä? Kopioistani puuttuu sivunumerot.

    A.Jalkanen

    Perko, ei ole pylävitä vaan vaan Liite 4 on taulukko, 8 sivua eli eri kasvupaikoille ja puulajeille (ku, mä) on eri taulukko, 4 Etelä-Suomeen ja 4 Pohjois-Suomeen. Voin kysyä Pukkalalta saisiko ne laittaa näkyviin blogiini kuvina.

    Perko

    Kuvia  aukoista on:  Katso Googlesta kuvina. Osaran-aukoista    ja mhy  tiedostoissa,  metsäkeskuksen  valvonnasta saa lisätietoja.  Voiko aukko epäonnistua ? Kyllä, metsään hakattu aukko voi joskus epäonnistua ja hylätään tarkastuksessa esimerkiksi jos se on tehty laittomasti tai ilman tarvittavia lupia. Lisäksi aukko voi olla epäonnistunut, jos se on aiheuttanut vahinkoa ympäröivälle luonnolle tai vesistöille. Tällöin viranomaiset voivat määrätä aukon sulkemisesta ja tarvittavista korjaustoimenpiteistä. Huh  mikä rumppaaminen siitäkin tulee!  Mutta on hurjan vahva fiilis!

    A J .  Se  on toinen kirja mutta on samat numerot.  Nuo kopioissani olevat  kuvat opastaa  taimikon , nuorenmetsän  ja varttuneen metsän  muutokseen.   Kysy  Timolta  niin varmaan  lähettää kuvat niistäkin.    Lienee turhaa julkaista täällä!

Esillä 10 vastausta, 10,611 - 10,620 (kaikkiaan 12,521)