Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,571 - 10,580 (kaikkiaan 14,299)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Mikko   R. :   ” järeää päätehakkuukypsää metsää”.  —  ” Kettunen kertoi, että hakkuu on ensimmäinen vaihe metsän muovaamisessa kohti jatkuvan kasvatuksen metsärakennetta.”

    Lehti otsikoi  jutun  JK  – metsäksi ?   Mikon pohdinnat riskeistä ei tee siitä  vielä jk  metsää.  Miksi  siitä on ryhdytty riekkumaan  jatkuvapeitteisenä jk:na kun se ei sitä ole  eikä olisi ollut aikoihin?

    Tiedän  useita vastaavia yläharvennettuja  hakkuita joissa  puut ovat säilyneet ,  mutta en kuvittele  jk metsäksi ennen kuin  on aluskasvu  riittävä.

     

    Noihin  päätehakkuun edelle  jaksolliseen  tehdään myös alaharvennusta josta  riskit ovat jota kuin samoja.  Olen niistä kuvannut  satoja tuhoja! Omistaja  tilasi kuvat ulkomaalta.

    Tuuri,  ukkossää   joskus  jyrkillä  reunoilla  tekee  mahdolliseksi  paikallisia  syöksyvirtauksia.  Kuuma sää ja lämmin sade ennen  ukkospilveä lataa  lämmön  kuusikkoon  joka  purkautuu sitten    pystyvirtauksin  sitä herkistää aluskasvuston puute.

    PS:   ”Metsälehdessä 1/2022 todettiin, että myrskyt olivat murjoneet Kettusen leimikon pilalle.”   Miksi  se on  Kettusen leimikko?   eikä yläharvennettu  leimikko.  Mitä olet hakenut tuolla  nimittelyllä?

    R.Ranta R.Ranta

    <p>Eikö se nyt ole päivänselvää, että sellainen metsä, jossa jokaisen puun suhteellinen arvokasvu on selvästi alle jonkun järjellisen koron, on kannattavinta kaataa metsä kokonaan pois. Varsinkin, kun raju harvennus on kaikella tavalla  riskialtis, eikä toimenpide edes paranna jäljelle jäävien puiden suhteellista arvokasvua.</p><p>Taistelin aikanaan Posion kuivan kankaan siemenpuuhakkuusta, jonka hakuuarvo olisi ollut 40.000 euroa. Metsää olisi pitänyt vielä silloin ministeriön päätöksen ja Tapion suosiotusten mukaan kasvattaa edelleen 40 vuotta, vaikka sen suhteellinen arvokasvu oli enää prosentin ja hiipumassa edelleen.</p><p>Tein karkean laskelman kolmesta vaihtoehdosta ja niiden taloudellisista seurauksista, käppyrät arvon kehityksesta ajan funktiona.</p><p>Edelleen kasvatettaessa 40 vuotta varallisuus olisi ollut tuon kasvun tuloksena 60.000 euroa.</p><p>Hakkuu ja tulon sijoittaminen esim. osuuspääomaan, 40 vuoden kuluttua osuuspääomaa olisi ollut 300.000 euroa ja minulla olisi lisäksi 40-vuotias uusi metsä.</p><p>Jos taas olisin kasvattanut metsää edelleen ja joutunut ottamaan 40.000 e suuruisen lainan, niin neljänkymmen vuoden kuluttua,  kun olisin hakannut metsän ja maksanut sillä lainaa pois, niin minulle olisi jäänyt vielä yli 100.000 e velkaa (maksetut korot tietysti huomioiden) ja tyhjä metsänpohja.</p><p>Tarinan opetus luulisi jokaiselle olevan, mikä merkityus  korollöa on, kun ajat ovat pitkiä. Kun katsoo pörssiosakkeita ja niiden arvoa suhteessa omaan pääomaan, niin huomaa erojen olevan huimia, juuri tästä samasta syystä, kun tulevia tuottoja diskontataan nykyarvoiksi. </p>

    Rane

    Perko on tyypillinen jk-konsulentti.Ihmisillä teetätetään pökelö harsintahakkuu ja sitten take the money and run…

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Joo eikös niitä korkolaskuja opeteta jo yläasteella. Mutta ajat ovat olleet sellasia, että isoista puista on ollut pula jatkuvan harsinnan seurauksena ja tavoitteet ovat olleet yhteiskunnallisia eikä sinun korkohyöty eduksi. Nyt kun isojen puiden puupula on jaksolliseen kasvatukseen siirtymisen helpottanut, sinä voit myydä vaikka saunavastoina metsäsi ja sijoittaa ne.

    Lisään vielä et nyt ei ehdotella kakkosharvennuksia vaan päätehakkuita 50-vuotiaisiin metsiin, että isonpuun tarve tyydytetty ja myös korkotuloihin ja riskeihin kiinnitetään huomiota.

    mehtäukko

    ”…Edelleen kasvatettaessa 40 vuotta varallisuus olisi ollut tuon kasvun tuloksena 60.000 euroa. Hakkuu ja tulon sijoittaminen esim. osuuspääomaan, 40 vuoden kuluttua osuuspääomaa olisi ollut 300.000 euroa ja minulla olisi lisäksi 40-vuotias uusi metsä..”

    Tästä voidaan jo olla RR linjoilla. Ja tästä tullaankin villakoiran ytimeen: Jaksollisessa pääsadonkorjuut pystytään ajoittamaan kelirikko-aikaan suurimpaan hintapiikkiin sekä päätehakkuuhinnoilla jopa kaksi kertaa 100 v. aikana. Jk:lla rassataan yhä heikompaa rassia pomintahakkuuhinnoilla koko ”kahden kierron” ajan. Kasvu- tai puustonparannustoimet ovat hitaita ja hankalia, korjuut rajoittuneita jne.

    Perko

    Hiihtäjiä  lähteen viidenminuutinvälein niin montako  hiihtäjää on kymmenenminuutin perästä ladulla?    Näitä laskuja  on jo III lk. kurssilla.

    mehtäukko

    Kuka hiihtää mitenkin. Lopputulos riippuu myös kelistä, välineistä ja kunnosta. Jos on mitätön palkinto, ei kannata edes kyhätä…

    Visakallo Visakallo

    Tuo Perkon hiihtäjien lähtö-vertaushan kuvaa tosi hyvin jaksollisen metsän kehitysluokkajakautumaa. Saadaan latu täyteen hiihtäjiä, mutta kaikilla on riittävästi tilaa hiihtää mahdollisimman hyvin.

    Jovain Jovain

    Tilaa järjestyi, mutta toteutuiko Konneveden metsän korjuu suunnitelmien mukaisesti? Suunnittelu oli osaavissa käsissä. Oliko poistuma suunnitelman mukainen. Paljonko oli lähtöpuusto ja paljonko oli jäävä puusto. Aloitus oli pystymetsään ja tavoiteltiin jk metsän ensimmäisen vaiheen metsärakennetta.  Oleellista on poistuma, se oli nyt 175 m3/ha. Menikö korjuussa jotain pieleen, että poistuma muodostui näinkin suureksi, vai noudatettiinko esim. lain ja metsänhoidon suosituksia, pienaukko ja poimintahakkuuta. Ne voivat olla huomattavan suuria ja mitä sitten metsä kestää. Voi olla kaukanakin Kettusen ja Arvometsän suosituksista 1/3 osaa.

    Makarov

    Sen verran metsän tuulituhoista että hyvin hoidettujen jaksollisten metsien tuulituhot ovat aika vähäisiä. Tarkoittaa siis sitä että taimikonhoidot on tehty aikanaan, samoin harvennukset tietysti alaharvennuksena. Oikea aikaisten harvennusten myötä juuristot ja rungot ovat kehittyneet kestämään melkoisia tuulia. Tietysti myös ajouraverkostot täytyy olla järkevästi suunniteltuja ja ajoura painaumia ei saa pahemmin olla. Toki jos oikea myrsky saapuu joita joskus on niin silloin menee puuta nurin niin hoidetuissa kuin hoitamattomissa. Oma käytännön kokemukseni  tuulituhoista  kertoo kyllä että se on ollut ongelma jk kohteissa kun taas jaksollisessa hyvin harvinaisia.

Esillä 10 vastausta, 10,571 - 10,580 (kaikkiaan 14,299)