Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 10,561 - 10,570 (kaikkiaan 14,299)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Kyllä JK-puistakin voi saada hyvän hinnan kilpailutuksen kautta. Metsälehden artikkeli kertoo, että Konneveden sittemmin myrskyssä kaatuneen leimikon kilpailutuksessa parhaassa ja valitussa tarjouksessa JK-hakkuussa tukin hinta oli 3€ alle avohakkuun tukin hinnan<

    Rehellisyyden vuoksi kannattaa todeta, ettei Konnevedellä tehty aitoa jatkuvan kasvatuksen hakkuuta, vaan hakkuu, jota vanha kansa kutsui ryöstöhakkuuksi.  Siinä hakattiin kaikki kunnon puut, mikä nosti tietysti hehtaarikokoisen kertymän suureksi ja sitä kautta pudotti korjuukustannuksia.  Tietysti myös suuri leimikko nosti hintaa.  Ei ole siis missään tapauksessa kelvollinen jatkuvan kasvatuksen puun hintoja kuvaamaan..

    suorittava porras suorittava porras

    Olikohan huomattu verrata kuutiohintaa edes vastaavankokoisen avohakkuun hintatasoon?  Yli 10 000 motin leimikoista saatavia hintoja harvoin edes julkaistaan ja ne ovat todella kaukana keskiarvohinnoista. Ero on kymppejä ….no ei lisätä Konneveden isännän v..sta tämän enempää.

    Gla Gla

    Panun kommentti hinnoittelusta oli hyvä, kun lukee sen loppuun saakka, eikä pysähdy Timpan lainaukseen. Toisaalta kaikki työelämässä olevat tietävät, miten tarjouskisoissa tulee laskentavirheitä. Onpa moni toimittaja kaatunutkin väärin hinnoiteltuun voittoon. Joskus olisi halvempaa seisottaa kalustoa/orkesteria kuin tehdä tappiollinen toimitus.

    Tilastokelpoista dataa ei saada yhden tarjouskisan tuloksista.

    Jossiteltavaa kuutiohinnan lisäksi jää paljon. Oliko hakkuu onnistunut tai oliko suunnittelu onnistunut. Jos hakkuu olisi suunniteltu toisenlaisena, miten se olisi vaikuttanut kuutiohintaan ja lopputulokseen.

    Ainoa fakta tuosta kohteesta on täydellinen epäonnistuminen. Se ei anna kovin hyvää pohjaa markkinoida menetelmän paremmuutta.

    Perko

    Juhlapuheistanne  tunkee tuuban täydellä  sitä ihtiää.   ”valitussa tarjouksessa JK-hakkuussa tukin hinta oli 3€ alle avohakkuun tukin hinnan” . On holmöläisten touhua uskoa jotain hintaa valmiina minkäänlaiselle  tai on päätettynä.  Joka kauppa on omansa  ja siinä ne hinnat ja mitat sovitaan.     Konneveden kuusikossa ei ollut  ainuttakaan jk- elementtiä,  nuortametsää , taimia,    vain  samanmittaista ja ikäistä kuusikkoa jota harvensivat.  ML toimittaja keksi   siihen jk:n  ja  tänne  siitä  mölisee vielä sonnilauma!  sanoisi A. Kivi.    Etelä- Karjalassa ”Laikonkankaalta”  pyyhki samoin virtaus ne  osat metsää nurin joista puuttui aluskasvusto  ja jäi  ne jossa  oli taimisto ja  nuorimetsä  alla.

    —  ML  hintaseurannassa on edelleen härski hankintamyyjien kusetus. Hinta- taulut kuin  Luherin teesit Wittenbergin kirkon ovessa.   Metsän omistaja on muka valtakunnan tärkein tuki, mutta  lauma ei osaa  sanoa  puilleen edes hintaa.   Uskovat niitä jostain määrättävän!

    Perko

    Mitä siinä on suunniteltu?    Myräköitäkö  ?   Avohakkuissa menee kaikki nuoret  ja vanhat aina kun Vesivehmaalla.

    Visakallo Visakallo

    <p>Konneveden hakkuussa poistettiin aukkoja tekemättä 14 000 kiintokuutiota 80 hehtaarin alalta, eli keskimäärin 175 kiintokuutiota/ha. Onhan se kieltämättä kerralla tehtynä aika reipas harvennus puustoisempaankin metsään! Ihmetyttää vain, mikä sai moiseen ryhtymään, kun vähäinenkin käytännön kokemus sanoo, että ongelmia tulee olemaan edessä. Jos pystyyn jätettyjä puita ei kaada tuuli, niitä tappaa aurinko ja hyönteiset. </p>

    Jovain Jovain

    Metsäkeskuksen selvityksessä kysymys oli avohakkuista metsänkäyttöilmoituksilta poimittuna. Kasvatushakuut luokitellaan ja tilastoidaan erikseen ja eiköhän se ole tullut selväksi, että niitä hakataan liian harvaksi ja liian nuorena molemmissa hoitomuodoissa. Tuo Konneveden tapaus on outo, siinä on toteutettu 2/3 osan poistumaa, joka yleensä on metsän tuhoksi. Ainakin, jos se toteutetaan umpimetsään. On vastoin Arvometsän ja Kettusenkin suosituksia.

    suorittava porras suorittava porras

    Kettunen sattui toimimaan konsulttina ko projektissa. Ei liene toiminut omien periaatteidensa vastaisesti.

    Mikko Riikilä Mikko Riikilä

    Perko kommentoi yllä  niin sanottua Konneveden tapausta, jossa jatkuvan kasvatuksen osaajana esiintyvä Arvo Kettunen esitteli omaa tapaansa käsitellä järeää päätehakkuukypsää metsää. Hän totesi, että ”ML toimittaja keksi siihen JK:n”. 

    Ei keksinyt. Juttu sai alkunsa aikoinaan Jyväskylässä metsämessuilla, jossa Kettunen havainnollisti  ajatuksiaan jatkuvapeitteisestä metsän kasvatuksesta laskelmien ja kuvien perusteella. Sovimme, että mennään tekemään juttua, kun hänellä on sopiva kohde tekeillä. Hän otti yhteyttä, kun nyt puheena olevaa kohdetta hakattiin.

    Metsälehden jutussa 7/2019 Kettunen kertoi, että hakkuu on ensimmäinen vaihe metsän muovaamisessa kohti jatkuvan kasvatuksen metsärakennetta.

    Jutun saatteeksi kirjoittamassani kommentissa pohdiskelin myrskytuhojen riskiä ja arvelin, että tuurillakin olisi osuutta siihen, kuinka metsä hakkuun jälkeen selviää.

    Metsälehdessä 1/2022 todettiin, että myrskyt olivat murjoneet Kettusen leimikon pilalle. Huonosta tuurista tosin ei ollut kyse, koska lähialueella ei samaan aikaan ilmennyt muita merkittäviä myrskytuhoja.

    Mikko Riikilä, ”ML toimittaja”

    Rane

    Tästä Konneveden hakkuun tekemisestä oli youtubessa videokin mutta en enää löydä.Voi olla poistettu.

Esillä 10 vastausta, 10,561 - 10,570 (kaikkiaan 14,299)