Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus ja tykkytuho

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 115)
  • Jatkuva kasvatus ja tykkytuho

    Merkitty: 

    Kävin tänään katselemassa  tykkytuhoja tasaikäiskasvatuksen metsässä. Semmoinen ajatus siellä tuli, että on melko turhaa jättää pari metriä jälkeenjääneitä puita etes aukkopaikkoihin. Tykky pätkii ne kuitenkin jossain vaiheessa vuosien saatossa.

    Paljonko niihin uusmuodikkaisiin jatkuvan kasvatuksen metsiin on ajateltu kasvavan riukupuita valtapuiden varjostaessa ja onko kasvatusohjeissa tätä tykkyasiaa huomioitu?

  • Jovain Jovain

    Eiköhän pienaukot ole tarkoitettu poistettavia valtapuita ja puuryhmiä varten. Kohteita jotka ovat jo valmiiksi taimettuneet tai poistetaan taimettumista varten. Toimii kuuselle varjopuuna, mutta hyvin huonosti tai ei ollenkaan valopuille. Valopuut tarvitsevat uudistuakseen aukon, siemenpuut tmv.  järjestelyn, jossa valo riittää, pienaukoissa se ei riitä.

    mehtäukko

    Valopuu-teoriaa todellakin, joka käytännössä pitää paikkansa.

    Johan jo tavan jaksollisen,-  vaikkapa hehtaarin aukon päivän puoleinen reunakaista vaatii varjostuksen takia mielellään kuusen taimet.

    Kuinka sitten mä- ko lähtee läntistä ,joka on kokonaan varjossa…?!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sitten kun pienaukkoja on melkein vieri vieressä, valoa riittää joka paikassa. Samaan uudistumista edistävään tulokseen päästään voimakkaalla harvennuksella. Eihän mikään estä soveltamasta sekastrategiaa: välillä harvennellaan ja välillä tehdään aukkoja, jos halutaan väliin lehtipuuvaihe. Tavallaan hakkuumenetelmät muodostavat jatkumon ylä- ja alaharvennuksista suojus- ja siemenpuuhakkuun kautta avohakkuuseen. Syntyvän aukon koko vain muuttuu koko ajan suuremmaksi avohakkuuta kohti mentäessä.

    VMI-tulosten mukaan tykkytuholle alttein metsikkö on tasaikäinen liian tiheänä kasvanut männikkö tai koivikko korkealla merenpinnasta .

    Ei kiirettä.

    Keväällä hakataan pari kuvioa n.200_250 tiheyteen.Tällä hetkellä täys metsä,koivuvaltanen seassa kuusia.

    Tarkoitus jättää koivua ja oletus on saada kuusivaltainen taimikko syntymään ilman maan käsittelyä.

     

    Ei kiirettä.

    Tarkennan vielä.N.3 ha koivuvaltaista sekametsää jossa puuta n.90-100 km/ha.

    Jos ko.alueet menee muokkaamaan ja istuttamaan niin saa aikaiseksi valtavan hieskoivuvesakon.

    Hakkuu tulot ei riitä muokkaukseen ja istutukseen sekä moneen kertaan vesakkoa raivata.

     

    kuusessa ollaan

    Pienaukot sopivat kaistalehakkuun aloitukseen, jos halutaan vähittäistä maiseman muutosta.

    Jovain Jovain

    Eihän Jk:ta rajoita hyvät metsänhoidon käytänteet, niitä kyllä riittää.  Kysymys on enemmänkin muista metsänhoidon ja logistiikkaan rajoittavista tekijöistä. Niinhän se on, että hyvätkään metsänhoidon käytänteet eivät tahdo sopia samaan metsään. Kysymys on valinnoista, mutta myös pois sulkemisesta.

    Näin vaikeana tykkyaikana, puujalka ei tahdo tuottaa edes niin paljoa, että olisi varaa pitää väylästöt kunnossa. Onhan se niinkin, että hyvää ei saa halvalla, halpaa puuta ja hyvää infrastruktuuria. Hintansa on silläkin, että jakelulinjat joudutaan kaapeloimaan maan sisälle, entäs liikenneväylät, mitä niille tehdään?

    Osasyynsä nykyiseen tilanteeseen on tällä uusmuodikkaalla metsänhoidolla. Otettiinhan aikoinaan kohtuullisen suuri urakka, eli suomen metsien kokoinen urakka viljelymetsätalouteen. Onhan siitä tavoitteesta jo puoli suomea tingitty ja lisää joudutaan tinkimään. Isosta urakasta on kysymys edelleen ja tuskin riukumetsien hoito tulee vähenemään tulevaisuudessakaan, ellei saada uusia elementtejä mukaan, ainakin ylivoimaisia ponnisteluja se vaatii.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Radiosta kuulin että maakaapelointi voi maksaa 60000 euroa per km. Ilmakaapeli maksaa tästä kolmanneksen tai puolet. Harvaan asutulla seudulla maakaapeli ei maksa itseään ikinä takaisin kun liittymiä on vähän tai siirtomaksut joudutaan nostamaan kohtuuttomiksi. Jota nytkin lähes jo ovat. Vierusmetsien vapaaehtoinen harvennus tuo siis säästöä sähkölaskuihin.

    Gla Gla

    Jos ilmakaapeli on 30-40 k€/km halvempi kuin maakaapeli, siirtoyhtiöllä pitäisi olla valmiutta maksaa korvaus maanomistajalle varsinkin nyt, kun vastuuta kustannustehokkuudesta ei yhtiöillä ole. Kustannusten päälle saa laittaa kohtuullisen katteen.

     

    mehtäukko

    AJ:n ..” sitten kun pienaukkoja on melkein vieri vieressä…jne”.

    Joku voi lähteä tuolle linjalle, minä en. Aiemmin <span style=”line-height: 1.5;”>puheena ollut kustannustehokkuuden hakeminen kuviokokojen suurentamisella, kohtuullisten ptl-määrien saamisella laaniinsa, korjuun hinnalla yms. ei osu  1/1. </span>

    <span style=”line-height: 1.5;”>Saahan siellä tietysti ajan kuluksi naplata vaikka päivät pitkät muutaman motin eteen.</span>

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 115)