Keskustelut Metsänhoito Juttujen taso laskenut

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)
  • Juttujen taso laskenut

    Ei ole mitään makkaralaavuja metsissä.

    Tähän aikaan vuodesta on räntää puissa mikä on tosi kylmää ja märkää.

    Oikein pukeutujat ammattilaiset erottaa tavan Jampoista, että tietävät miten pukeutua näillä keleillä, että valoisan ajan pysyy kuivana räntäkeleilläkin. On elinehto ammattiraivaajalle pysyä kuivana ja notkeana kelillä kuin kelillä. Tiedän oikeat vaatteet räntäkeleille.

     

  • pihkatappi

    Saappaiden vaihto ja vaikkapa sukkien pesu ja nuotiolla kuivaus kesken päivää on ihan ok, voi vaihtaa vielä alushousutkin, jos on ruskearaita tullut liiasta makkaran syönnistä.

    Itse olen tehnyt tänäkin syksynä jonkun kerran (4 kertaa) makkaratulet raivuupalstalla, puolentunnin tauolla syö jo parit makkarat ja se on mukavaa vaihtelua. Vaatteita ei tule vaihdettua, kun en koskaan tee hikipäissä vaan pukeudun sopivasti sään mukaisesti, tarvittaessa tuulen yms takia lisään väliin paidan. Liiallinen pukeutuminen ja siitä johtuva hikoilu huurustaa suojalasit ja vie turhaan voimia, taukotakki on kuitenkin oltava työntekoon sopivan pukeutumisen takia ja tietysti vaihtohanskat repussa tuon ylimääräisen paidan lisäksi.

    jees h-valta

    Ammatikseen päivän metsässä tekevälle nuotion ymmärrän mutta tällainen harrastepakertaja laittaa hommaan sopivan vauhdin ja kun jakso loppuu ja vaatteet märät niin nopeasti kotiin ja vaatteet pannuhuoneeseen kuivumaan. Silleen välttää turhan vilustumisen kun pysyy lämpö kuitenkin iholla jonkinmoisena.

    Rane2

    Aikoinaan yksi työkaveri piti nuotiota kun oli pitempään noin kolmenkymmenen asteen pakkasta.Kun sahaamaan lähtiessä lisäsi puuta niin takaisin tullessa oli sen verran hiillosta että syttyi uudelleen.Sitten kerran sahatessaan hän alkoi ihmetellä että miten se tuo nuotio palaa noin korkealla liekillä.Hän meni katsomaan ja huomasi että hänen nuotion lähelle jättämänsä varasaha oli vyörähtänyt hiillokseen kun hanki oli pehmennyt.Eli nuotion pito voi tulla kalliiksi.

    eero heikki

    Eepä kun urakalla hakattiin ennen niin keli kun keli aekamme tehtiin ja lähettiin kotio ,ee värjötelty nuotijolla.

     

    jees h-valta

    Olen vähän ollut samoilla linjoilla Eeron kaas, mielestäni työn kovat suorittajat eivät kyllä nuotioita ole viritelleet. En ainakaan ole sellaiselle työmaalle oikeitten metsurien aikaan osunut. Siksi kait se oudolta hiukan kalskahtikin. Aika paljon on urakkaluonteista kuitenkin metsätyöt aina olleet. Ei se oikein kestä nuotion kaas präkäämistä.

    Tolopainen

    Kyllä ne entisajan metsurit ovat tulistelleet, siihen aikaan on metsissä ollut hyviä honkia. Vielä 50-luvulla on ollut Suomessa talvisin lähes 40 asteen pakkasia eikä mitään pakkasrajoja ole ollut, kun töitä on tehty.  Eväät on joutunut metsässä nuotiolla sulattamaan. Työ on ollut paljon kovempaa kuin nykyisin, kun metsässa on puut parkattu ja pokasahalla katkottu, sitä voi jokainen kokeilla parkkaamlla jäistä kuusipölliä pantaveitsellä.

    Hiukan aneemista touhua, jos ei koskaan makkaranpaistoon olisi aikaa metsätöissä, lähtee vaikka vartin myöhemmin pois. Kun  autonperällä on kuivia puita tulen sytyttäminen ei pahemmin taukoa pidennä, maasturilla kuitenkin pääsee jokaisen palstan viereen, kun on tiet teettänyt.

    eero heikki

    Tolopainen,minkä takia pitäs tehhä nuotio jos tuntee ettei ole sille tarvetta,80 luvulla tuli taukotelttoja ja auton vedettävä taukokoppi,vähälle käytölle nekin jäivät,joskus räntäkelillä tuli käytyä niissä sahaa teroittamassa ja eväät syötyä,

    Jätkä

    Jos ja kun oli useampi metsuri samalla palstalla ja välimatkat olivat lähinnä turvattomia, oli tapana, että pidettiin yhteistä tulta. Tulen hoitaja oli yleensä aina se ”vähätöisin” metsuri taikka hänelläkin saattoi olla ”vänkäri”, jolloin he kaksistaan saivat aikaan melkein yhtä paljon kuin muut yksistään.

    Heti aamusta alkoi nuotio savuttamaan ja paloi koko päivän. Kestovalkean sai aikaan, varsinkin kovilla pakkasilla, koivupölleillä, jotka olivat tanakasti jäässä. Koivu kuivuu aika nopeasti ja palaa vaatimattomalla liekillä mutta kuumilla hiilillä. ”Savu” on lähes täysin vesihöyryä, joka pakkasella putoaa nopeasti maahan.

    Kun nuotiossa oli runsaahkosti parikymmentäkin senttiä paksuja pöllejä, ne kytivät myös yön yli, joten seuraavana aamuna hieman kohennettuna alkoivat liekit lepattaa ja harmaan tuhkan alta paljastui täydellinen hiillos.

    Jos nuotio tehdään kotoa kannetuilla puilla, on kyse täydellisestä uusavuttomuudesta, jonka osoittajalla ei ole metsässä juurikaan osoittaa työnsä tuloksia. Luultavasti nuo klapitkin on tehnyt joku toinen.

    Makkaranpaistonuotion pitäisi olla juuri pitkään palanut, hiillostunut, lehtipuunuotion loppulämpöä antava, joka antaa puhtaan ja kuuman lämmön, eikä makkara nokeennu ja savutu.

    Tolopainen

    Kyllä huomaa, että Jätkä ei ole kehityksen kelkassa. Ei hoidetussa metsässä ole tulipuita nykyisin. Kun kuivat puut on mukana, niistä saa tulet saman tien kun kaataa puut muovikassista maahan ja hiukan bensaa ja tulitikku, ei siinä hiillostumisia kannata jäädä odottelemaan, makkara paistuu lämmössä.

    Emme hirviporukassakaan enää tee koskaan tulia metsästä kerätyistä puista, aina on tulipuut kotoa tuotuna, saa olla vaikka emännän pienimiä.

    Olen kuullut näistä entisajan metsätyömiehistä, jotka tekivät tulet tuoreista koivuista, mutta enää siihen ei viitsisi alkaa, kun ei ole kirvestäkään metsässä mukana.

    Jätkä

    Hirviporukan tulet on hieman eri juttu, kun tulipaikkoja ei kovin usein tehdä iskemättömään kohtaan.

    Metsäautotien varressa on käytännössä irti revittyjä kantoja, joihin saa valkean ilman bensiiniäkin. Bensiinillä mustutetun makkaran ”lisäaineiden” vaikutus näkyy kyllä Tollon jutuissa.

    Kuusen alaoksista (kuivista) tekee tulet niin äkkiä, että Tollompi istuu vielä siirtymätaipaleella klapipussinsa päällä huilaamassa, kun nuotio on syttynyt. Samoin männikön tervasrosopuista valkean varsin nopeasti, varsinkin kun sahaa pitkin puuta hieman, on sellainen lastukasa, että sillä saisi jo Tollompikin tulen syttymään.

    Ymmärrän kyllä, että kun saha ei toimi, eikä terä leikkaa, ei puusta saa edes lastua, siksi Tollon pitääkin ottaa metallinen astia, jossa voi polttaa bensiininuotiota, siinä saa aromikkaita makkaroita, varsinkin kun kastelee makkaraa välillä bensiinin ja teräketjuöljyn sekoituksella. Siinä ei sinappia tarvita.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)