Keskustelut Metsänhoito Jaksollinen kasvatus erirakenteisena

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)
  • Jaksollinen kasvatus erirakenteisena

    Makasiinissa oli kysymys rästikoivikon hoitovaihtoehdoista. Kaikissa malleissa suositeltiin alikasvoksen säästämistä. Jaksollisen kasvatuksen ei siis tarvitse olla tasarakenteista yhden puulajin kasvatusta, vaikka näin tietyissä asiayhteyksissä moni haluaa antaa ymmärtää. Kaikkihan tietävät, että alikasvoksen kasvatus johtaa aikanaan erirakenteisuuden tasaantumiseen ja päätehakkuuseen.

    Mitä Suorittava porras on mieltä esitetyistä kasvatusvaihtoehdoista? Toki muutkin saavat kommentoida.

  • Rane

    Ponsse ja kuski voi hieman kitistä mutta ihan hyvä metsähän tuosta tulee.

    Jovain

    On puutavarayhtiöitä, joilla on jk korjuuseen koulutettu puuhuolto. Saavat osan tarvitsemastaan puusta jk metsistä. Lähinnä tukkia, tuossa sitä olisi ollut, nyt meni lähinnä kuitupinoon. Parasta koivua olisi voinut jättää lihomaan enemmän. Hyvältä näyttää talvikorjuuksi, joka ei ole edes paras korjuuaika. On syksyllä kantavan maan aikana ennen syyssateita.

    mehtäukko

    ”… joilla on jk korjuuseen koulutettu puuhuolto…” Se nyt ei ole kummoisten luentojen paljoutta ja ”koulutusta”. Motokuskille jotain ja muu puuhuolto seilaa kuten ennenkin. Ajokonemies keräilee kuormaansa pitkin kylää ja automies nyssäkän sieltä toisen täältä.

    suorittava porras

    Raneltakin näyttää unohtuneen ,että tekemättä jäänyt taimikonhoito alentaa merkittävästi tukkisaantoa myöhemmässä vaiheessa. Kova on kitininä siitäkin ,kun palstalta ei saadakaan tukkia toivottua määrää ja siitä ,että ylispuiden vioittama rungon tyviosa joudutaan tekemään kuiduksi ja seuraava pätkä automaattisesti kuitukasaan liian alhaisen läpimitan seurauksena. Oikea-aikaisella taimikonhoidolla varmistetaan , että tukkia kertyy enemmän. Kuvassa ei ole kyse normaalista kaksijaksoisesta kasvatuksesta ,vaan tekemättömistä hoitotoimenpiteistä ja niiden seurauksista. Toivottavasti ei ennenaikaisen tyytyväisyyden aiheuttama hymy hyydy seuraavan hakkuutapahtuman tuloksia katsellessa.

    Jovain

    Niin se tuppaa olemaan, että ennen aikaisessa ”taimikonhoidossa” saa taimikon sileäksi ja vielä muokkauksen päälle. Ei ole tarpeen puukaupan eriyttäminen, ei myöskään ole tarpeen metsänhoidon eriyttäminen. Turhaa on kiistellä päällekkäisestä metsänhoidosta tai puukaupasta. Sopivat aivan hyvin samaan metsään ja saavat mehtäukon konemiehet puunsa helpommalla.

    mehtäukko

    Kiistely on mitä on, mutta keskustelu vaihto-ehtojen vaikuttavuuksista ja tuloksista on mielenkiintoista. ”Saavat konemiehet puunsa helpommalla” on sekin sellaista että työn tilaaja maksaa, saa vai ei.

    Jovain

    Tilaaja maksaa, mutta en kuulu tilaaja joukkoon, hoidan omat tilaukseni. Se on kuin tuo jaksottainen erirakenteisena, mihin ryhmään kuuluu. Molempiin kelpaa ja samaan lopputulemaan päätyvät.

    Gla

    Minusta on turha keskustella siitä, pitääkö raivata ajoissa vai ei. Kysymys on siitä, mitä tehdään siinä vaiheessa, kun on kuvan mukainen kohde käsissä.

    Erirakenteisena pidän tuota, koska luontainen kuusikko kasvaa erirakenteiseksi. Taimettumista tapahtuu vuosien mittaan ja osa jää jälkeen. Hoidetussa koivikossa kuusi kasvaa kohtuullisesti kuusten varjossa ei enää kasvakaan. Rakenne tasoittuu vasta harvennuksissa.

    mehtäukko

    Se on hyvä että Jovain on puolensa valinnut ja ”hoitaa omat tilauksensa”. Mutta miksi siitä sitten on tullut toisten valinnoista niin paljon vaahdotettua??!

    ”…tuo jaksottainen erirakenteisena, mihin ryhmään kuuluu. Molempiin kelpaa ja samaan lopputulemaan päätyvät…” Päätyy miten päätyy?! Ei ole yhdentekevää, kuinka niinkin erilaisista lähtökohdista korjataan puuta milläkin hinnalla ja millaisissa riskitekijöissä.

    On selkeä,tuottava ja hallittavakin menetelmä olemassa.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä kuin GLA. Kyse oli nimenomaan tuosta kohteesta.  Minusta tuo Metsälehden ohjeistamaan toimintapa on ihan toimiva tuohon kohteeseen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)