Keskustelut Metsänhoito Jaksollinen kasvatus erirakenteisena

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 40)
  • Jaksollinen kasvatus erirakenteisena

    Makasiinissa oli kysymys rästikoivikon hoitovaihtoehdoista. Kaikissa malleissa suositeltiin alikasvoksen säästämistä. Jaksollisen kasvatuksen ei siis tarvitse olla tasarakenteista yhden puulajin kasvatusta, vaikka näin tietyissä asiayhteyksissä moni haluaa antaa ymmärtää. Kaikkihan tietävät, että alikasvoksen kasvatus johtaa aikanaan erirakenteisuuden tasaantumiseen ja päätehakkuuseen.

    Mitä Suorittava porras on mieltä esitetyistä kasvatusvaihtoehdoista? Toki muutkin saavat kommentoida.

  • suorittava porras

    Mielipiteeni käynee ilmi ”lukijoiden kuvat”-osiosta sivulta 6. Taitaa yhdessä kuvassa näkyä lopputuloskin. Raivausta ei ole tehty ,eikä kahdessa vaiheessa tapahtuva  korjuu ollut mahdollista ympäristöstä päätellen. Harvennettiin reippaasti ja jätettiin kehityskelpoisimmat kuuset ja koivut kasvamaan.

    Kuva on vain esimerkki siitä ,mitä pohdintoja tekemätön työ myöhemmässä vaiheessa aiheuttaa. Huono lopputulos menee valitettavasti usein työn toteuttajan piikkiin. Vika on huomioita tehneessä harventajassa ,jos taimikko on jäänyt hoitamatta ja harvennuksen lopputulos ei tyydytä katsojaa.

    Puuki

    2-jaksoinen kasvatushan ei ole erirakenteista kasvatusta, se on 2-jaksoista jota on harrastettu iät ja ajat tasaikäisessä kasvatuksessa.  Jos latvuskerroksia on selvästi 3 tai sitä enemmän ,niin sitten puhutaan erirakenteisesta kasvatuksesta.   Ei ehkä kannata pyrkiä 2. jaksoiseen kasvatustapaan ellei ole hyviä edellytyksiä sille luonnostaan.  Korjuu on vähän tarkempaa , toisaalta uudistuskulut pienempiä.   Ja esim. juurikäävän vaivatessa on sopiva tapa kasvattaa ensin yksi lehtipuusukupolvi ennen seuraavaa kuusisukupolvea.  Edelleen kasvatettava alikasvoskuusikko pitäisi silloin saada aikaan myöhemmin ( jos tyvilahoa on ollut erityisen paljon)  eikä jo valmiina olevista alikasvostaimista.

    suorittava porras

    suorittava porras

    suorittava porras

    Kuvat esimerkkitapauksesta ennen ja jälkeen toimenpiteen.

    A.Jalkanen

    Eikös tuohon jäänyt riittävän hyvä metsä, mikäli kuuset selvisivät hakkuusta vähin vaurioin?

    Puuki

    ~ 10 vuoden päästä ihan erinäköinen palsta. Ei yksi tuore kuva ajouraa pitkin kerro juuri mitään siitä miten metsä kehittyy korjuun jälkeen.  Jos kuuset on suht. terveitä (ei juurikääpää ) niin ihan hyvä lopputulos odotettavissa.  Kuusissa näyttää olevan kasvua sen verran jotta elpyvät harvennuksesta riittävän lyhyessä ajassa.

    Metsänmies

    Olen Puukin ja Annelin kanssa samaa mieltä. Jos aliskasvoskuusikko on vähänkään kehityskelpoinen, sitä kannattaa kasvattaa koivikon alla. Korjuuvaiheessa osa tulee särkymään, mutta kuusten kasvaessa ei reikäisyyttä näy. Jos ylispuuhakkuun jälkeen kuusia on jäljellä se määrä, mikä on normaalisti ensiharvennuksen jälkeen (pyöreät 1000 runkoa), on se riittävästi.

    suorittava porras

    Hyvältähän se näyttää , jos ei välitä 20 vuotta pidemmästä kasvukierrosta hoidettuun verrattuna ja havupuuosuuden ladun ja määrän alenemasta  koivikon varjostuksen seurauksena.

    Puuki

    Aikoinaan th:t tehtynä ja harvennettuna olisi tulos ollut parempi.  Mutta ei kovin huono tuossa tilanteessakaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 40)