Keskustelut Puukauppa Jakamattoman kuolinpesän osuuden ostamien

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Jakamattoman kuolinpesän osuuden ostamien

    Meillä on suvun vanha kotitila jakamattomana kuolinpesänä, jossa on useita osakkaita. Suunnittelen ostavani yhdeltä osakkaalta hänen osuutensa. Tiedän hyvin että selvintä olisi ostaa koko tila kerralla eikä vain yhtä osuutta, mutta minulla on omat syyni etten osta koko tilaa ainakaan vielä. Kaupan muodollinen puoli on kuitenkin minulle vielä epäselvä. Tiedättekö voiko kaupan kohteena olla jakamattoman kuolinpesän osuus vai pitääkö kuolinpesä ensin muuttaa kiinteistöyhtymäksi ja sitten tehdä kauppa sen osuudella? Vai miten tulisi toimia? Kiitän asiallisista ja asiantuntevista vastauksista.

  • abietis

    Meillä se kävi niin että asiasta tehtiin kauppakirja tavalliseen tapaan.
    Kaikki muut osakkaat olivat myyjinä.

    Koska yksi perillinenkin oli kuollut ja häeltä jäi alakäisiä tarvittiin ehdollinen kauppa.

    Toisin sanoen alaikäisten edunvalvojalta (maistraatti) tarvittiin lupa.
    Kauppakirjasta voi myös tehdä luonnoksen jolla hyväksyntä haetaan.

    Kaikki paperityöt tehtiin itse, kauppakirja, lupahakemus liitteet, valtakirjat, kaupanvahvistajan lausunto ja laihuutohakemus.
    Hankittiin virkatodistukset, kiinteistörekisteriotteet, perunkirjat.

    Sitten vaan kaupanvahvistajalle ja huutoja hakemaan.

    Mettäpoika

    Kaupan voi toki tehdä myös kuolinpesän osuudesta, mutta kannattavampi olisi tehdä se kuolinpesän määräosajaon jälkeen. Kannattavuus tulee siitä, että kuolinpesän osuuden ostamisesta, vaikka kuolinpesään kuuluisi pelkästään kiinteistö, ei tule metsävähennystä. Kuolinpesän osuuden ostaminen on nimittäin irtaimen kauppaa. Metsävähennys tulee kuitenkin myös kiinteistön määräosan ostamisesta.

    Metsävähennystä et kuitenkaan voi tehdä omalta osaltasi kiinteistön hakkuutuloista (KHO 12.11.2001/2784), mutta jos sinulla on (tai tulee olemaan) muita kiinteistöjä, joista voisit saada metsävähennyksen alaisia tuloja, saat käyttää metsävähennystä siellä, koska metsävähennys kohdistuu verovelvolliselle, ei kiinteistölle.

    -Mettäpoika

    putte

    Jatkaakseni vielä Mettäpojan vastausta, kiinteistön myynti sisarusten kesken on vielä luovutusvoiton verosta vapaata, mutta tämä koskee vain kun myynnin kohteena on kiinteistö tai sen osa(TVL 48§ 1,3). Kuolinpesän tai sen osan luovutuksesta verovapautta ei saa.

    HJ/Metsälehti

    Tarkennuksena Mettäpojan vastaukseen.
    Jos kuolinpesästä muodostetaan usean osakkaan yhtymä ja joku ostaa yhden osuuden, muodostuu kauppahinnasta metsävähennyspohjaa yhtymän metsäkiinteistölle ts. yhtymän metsäverotukseen. Osuuden ostaja ei siis voi hyödyntää syntynyttä metsävähennyspohjaa omilla tiloillaan, kuten vastauksesta voi ehkä ymmärtää.
    Jos yksi osakas ostaa kaikki yhtymän, ts entisen kuolinpesän osuudet, tila on tietysti kokonaan hänen, jolloin kaupoista muodostunut metsävähennyspohja on käytettävissä koko ao henkilön metsävähennyskelpoisten tilojen pääomatulojen vähennyksenä.

    Mettäpoika

    Hannulta ja putelta hyvät täydennykset!

    Hannun kommenttia pidän varsinkin aiheellisena, sillä tarkoitin asiaa juuri niin kuin olit tulkinnut. Pääsi tulemaan ns. aivopieru tuolla hetkellä siis. Vastauksesi luettuani huomasin kyllä virheeni.

    -Mettäpoika

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)