Keskustelut Metsänomistus Jääkö pitkien kuljetusmatkojen päässä olevat metsät hyödyntämättä?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
  • Jääkö pitkien kuljetusmatkojen päässä olevat metsät hyödyntämättä?

    Euroopan komissio esittää Suomelle odotuksia kovempaa päästövähennystavoitetta liikenteeseen, lämmitykseen, jätehuoltoon ja maatalouteen.
    Komissio esittää, että Suomen on vähennettävä päästöjä 39 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

    Eri maiden leikkaustarpeet ovat 0–40 prosenttia.
    Esim. Kroatiassa, Unkarissa ja Puolassa riittävät vain seitsemän prosentin vähennykset.
    Virossa päästöjä on leikattava 13 prosenttia.

    Pitkien etäisyyksien Suomessa erityisesti puunkuljetuksen kustannukset tulevat nousemaan niin, ettei kauenpana jalostuslaitoksista kasvavaa puuta enää kannata hyödyntää.

  • Visakallo

    Äänestin aikoinaan Euroopan Unioniin liittymistä vastaan, mutta tuloksen selvittyä sopeuduin nopeasti vallitsevaan tilanteeseen.
    Nyt valitettavasti näyttää siltä, että talouselämämme rakenteesta johtuen Suomella ei yksinkertaisesti ole enää varaa kuulua nykymuotoiseen EU:hun.
    EU-eliittimme on liiaksi erkaantunut suomalaisesta todellisuudesta, eikä nykymeno voi enää jatkua, halusimme sitä tai ei.
    Kun on vuosien ajan kuunnellut esim. pitkäaikaisen EU-edustajamme Sirpa Pietikäisen esittämiä mielipiteitä, ajattelen lähes joka kerta, olenko todellakin syntynyt hänen kanssaan samaan maahan nimeltä Suomi.

    harrastelija

    Olisi ainakin syytä listata EU:iin ja €:oon kuulumisen hyvät ja huonot puolet.

    Se, ettemme pärjää ollenkaan EU:n direktiivien kanssa johtuu pääosin meidän omien meppiemme toimista. Esim. juuri tämä Sirpa, joka on joka asiassa ajamassa Suomen vientitaloudelle taloudellisesti raskaita päätöksiä.
    – Itämeren tiukat rikkipäästöt ( 1/10 Välimeren vastaavasta)
    – uusiutuvan energian päästöt vetrrattuna kivi- ja ruskohiilen vastaaviin
    – ja myt tämä kasvihuomepäästöjem tavoite

    Ihmettelen kuinka kokoomus-edustaja voi ajaa Suomen taloudelle vaikeuksia, eikö puolueella ole mitään keinoja olla valitsematta tuollaista edustajaa?

    On vaikea ymmärtää sitä, kuinka näin metsäinen ja harvaan asuttu maa on niin kova saastuttamaan! Laskentaperuste lienee päästö/asukas jolloin pitkät etäisyydet vaativat moottorikäyttöisiä laitteita.

    Keski-Euroopan suurissa asutuskeskuksissa on aivan varmasti saastuneempi ilmasto ja jo laumassa asuvien asukkaiden omat päästöt saastuttavat enemmän kuin koko Suomen liikenne !

    suorittava porras

    Ei tuonut EU onnea kaikille . Minäkin äänestin aikoinaan EU: iin liittymistä vastaa . Lisäksi aloitin kohdallani lähtölaskennan maatalouselinkeinosta luopumiseksi välittömästi liittymisen jälkeen ihan periaatteellisista syistä .
    Kaksi vuotta myöhemmin talonpojasta oli tullut proletaari .
    Sitä päätöstä en ole hetkeäkään katunut . Metsässä on riittänyt tekemistä yllinkyllin ja taloudellinen tilannekin on ollut varmemmalla pohjalla .

    Mutta nyt ollaan EU: ssa …ja perusteellisesti . Neuvotteluissa olemme valitettavasti enemmistön armoilla . Lisäksi meitä vaivaa epäisänmaallisten meppien joukko , jotka näyttävät äänestävän kaikissa maallemme elintärkeissä asioissa maamme etua vastaan .
    Oman maan etuakaan ei saa unohtaa . Eivät muidenkaan maiden edustajat unohda .

    Gla

    Kun näitä asioita pohtii, kannattaa ottaa vajaan silmänräpäyksen verran pakkia ja muistella aikaa, jolloin lakiuudistuksen myötä jk-hypetys ja puheet ylituotannosta oli pahimmillaan. Niin nopeasti muoti muuttuu, siksi linjaukset metsätaloudessa pitää olla vähän tukevammalla pohjalla. Siinä asiassa emme pääse eu:n taakse, valta on kansallisissa näpeissä.

    Gla

    Ollaan eu:sta ja päästöjen laskentaperusteita mitä mieltä tahansa, metsätaloudessa on pidettävä huoli puun tuottamisen edellytyksistä siellä, missä puun tuottaminen voidaan kuvitella edes jollain tavalla kannattavaksi vähänkään pitemmällä aikavälillä. Sillä ei ole suurtakaan merkitystä, miten joku lobbauksen puristuksessa elävä eu-virkamies puun käytön päästövaikutuksen tällä hetkellä laskee. Puu on planeettamme yksi merkittävimpiä uudistuvia raaka-aineita ellei merkittävin ja uudistuvan raaka-aineen käyttöhän on vähänkään isommassa mittakaavassa ainoa kestävä vaihtoehto. Nykytilanteessa näihin aikoihin vuodesta alkaa jakso, jolloin maapallo elää ekologisesti laskettuna loppuvuoden velaksi. Hiukan on siis työtä jäljellä kulutustottumusten suhteen.

    Käytännössä puuston kasvua per hehtaari on edelleen reippaasti kasvatettava, jotta nollarajan, suojelualueiden ja muun maankäytön vaikutus saadaan Suomessa kompensoitua. Raaka-aineen laatua on jalostusarvon säilymisen takia nostettava, koska yhä yleistyvistä juurikääpäisistä kuusista tulee vain polttopuuta. Mitä heikommin huolehditaan maaperän elinvoimaisuudesta, sitä nopeammin tulee puuston kasvun rajat vastaan ja sitä herkemmin metsä kärsii muuttuvassa ilmastossa tuhoista. Nämä asiat ovat siksi hankalia, että maaperän tilannetta ei näe samalla tavoin silmillä, kuten isompia eläimiä voidaan ihailla. Eikä sienet, bakteerit ja muut mikrobit yms. eliöt ole edes mikroskoopissa yhtä hellyttäviä kuin isommat eläimet. Ne kuitenkin ovat kaiken elämän perusta, eikä niitä edes tunneta kovin hyvin. Se pitää ottaa huomioon, kun rakentaa suhdettaan tähän asiaan. Samoin se, että nyt asetetut tavoitteet eivät vie ihmisen vaikutusta maapalloon kestävälle pohjalle. Se on vain yksi pieni porras kohti kestävää tulevaisuutta.

    jees h-valta

    EU:lla ei ole mitään oikeutta määrätä itsenäisen valtion luonnonvarojen käytöstä. Joten kun Gla mainitsee ettemme pääse EU:n selän taakse niin sanoisin että ei todellakaan vaan kyllä meidän pitää päästä eteen. Mielivallan eteen!
    Ja estää se. Vaikka koalitiosta irtoamalla. Kansanäänestystä vireille ja nopeasti!

    harrastelija

    Kysymys on oikeastaan kahdesta asiasta:

    a) Suomen viennin vaikeuttaminen – se sopii vallan hyvin muille EU-kumppaneille. Varsinkin, kun sitä ajamassa on meidän omat edustajat!
    b) Suomen omavaraisuuden lisäämisestä. Jos käytämme omia uudistuvia luonnontuotteita, haketta ja turvetta, niin vähennämme fossiilisen tuontienergian käyttöä.

    Näitä nyt pitäisi meidän edustajien valvoa ja olla hereillä päättävissä kokouksissa ja varsinkin kokouksiin valmistautumisessa.
    Jo nyt on helevettiä, että valtiolta leipänsä saavat edustajat toimivat omaa maatansa vastaan !
    Taitavat olla varsinaisia kosmopoliitteja ?

    Korpituvan Taneli

    Tässä tilanteessa on kaksi tärkeää asiaa.
    1. Nyt pitää omille ja vieraille tehdä selväksi että näin ei voi jatkua. Kivihiilen suosintaa pitää tulla loppu ja metsätalouden harjoittaminen pitää turvakoko maassa.
    2. Metsänomistajien ei pidä lamaantua ja ruveta laskemaan kilometrejä johonkin. Metsänhoidon tasoa ei pidä laskea omatoimisesti.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Portimo

    Alan olla Tanelin kannalla. Aikanaan äänestin EU:n puolesta koska pelkäsen enemmän Venäjää kujin EU:ta.

    Mutta hullultahan tämä tuntuu, että Brysselissä määrätään jo pikkuasiatkin. Me vain hymistellään ja tyydytään päätöksiin. EU:n päätösten jälkeen järjen käyttö on kielletty. Miksi ei omilla poliitikoilla ole särmää puuttua asioihin ja sanoa, että meille ei sovi tai lähdetään täältä. Esimerkkinaä voisi olla tämä Kemeran byrokratian lisääminen.

    EU:ta pitää muuttaa reilusti. Pitää ottaa muutama askel taaksepäin ja purkaa tätä hullua byrokratiaa. Jäsenmaiden erilaisuus pitää hyväksyä ja jokaiselle maalle pitää antaa mahdollisuus toimia omalla tavallaa. EU:n pitäisi olla enemmän kauppaliitto eikä mikää kaiken kukistava byrokratia.

    Hiluxmetsuri

    Niin. Kuljetuskustannukset nousevat lähinnä siksi, jos kuljetusyrittäjät laitetaan maksamaan huomattavan kallis, energiatehoton ja todellisia päästöjä vähentämätön biopolttoainehuuma. Jos kuvitellaan, että yksinomaan sillä saadaan päästöt kuriin, niin ollaan melko kyllä ummikkona valmiita laittamaan vero- eli velkarahat kalliiseen prosessiin.

    Määräänsä suurempi biopolttoainevelvoite olisi tulonsiirto kuluttajilta, yrittäjiltä ja valtiolta muutamille kallista tavaraa valmistaville tahoille. Risuja ostettaisiin 2…3€/motti. Mahtavaa ?

    Onneksi biopolttoainehuumaan on tullut ainakin hieman enemmän realismia muiden vaihtoehtoisten liikennesektorin energialähteiden kautta. Esimerkiksi sähkön käytöllä energiakulut ja päästöt alenevat ihan oikeastikin ja kaikenlisäksi voidaan hyödyntää metsän energiapuusisältö hyvin kustannustehokkaasti voimalaitoksissa. Näitä voimaloita on selluteollisuudessa jo nyt, on ollut jo pitkään, ja tekevät ihan hyvää tulosta.

    Kallis ja arvokas mäntyöljykään ei pala huonolla hyötysuhteella vanhanaikaisessa moottorissa tuhkaksi vaan se käytetään korvaamaan muita haitallisempia keinoyhdisteitä.

    EU on kovasti monimutkainen laitos, jolle on annettu puuhastelutilaa ja sen se hyödyntää täysimääräisesti. Kyllä noihin tekeillä oleviin asioihin voi vaikuttaa, mutta ei se ihan äkkinäiseltä onnistu. Ei auta karvalakkilähetystöt, pitää olla hiukka enemmän…

    EU:n päästövähennystavoitteessa on ilmaston kannalta järkeä, mutta kyllä toimien pitää olla kotimaisissa käsissä. Tuontiöljystä ja kivihiilestä meidän kannattaa pyrkiä pois ja hyödyntää kustannustehokkaasti nykyisiä raaka-ainevarojamme ilman kilpailuneutraliteettiä vääristäviä massiivisia tukia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)