Keskustelut Metsänhoito Itse tehdyt kuviokartat?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 28)
  • Itse tehdyt kuviokartat?

    Onkos porukassa sellaisia, jotka olisivat itse tehneet kuviokarttoja omien metsien hallintaan?
    Itsellä viimeisimmät kuviokartat 80-luvun puolivälistä, jolloin tiluksille on tehty metsätaloussuunnitelmat. Nyt kuviorajat on hakkuiden vuoksi muuttuneet ja olisi kiinnostavaa tehdä digitaaliset kartat, joista näkisi eri kuvioiden pinta-alat. Pystyisi myös seuraamaan eri kehitysluokkien suhteita.
    Ihan tulevaisuuden kannaltakin olisivat järkeviä, jotta metsiä seuraavaksi hoitavat ymmärtäisivät mitä on metsissä tehty, tai edes yritetty tehdä.

    Mitähän valmiita ohjelmia tuohon käyttöön löytyy, onkohan maatalouspuolella jotain sopivaa sovellusta?

  • reservuaari-indeksi

    En ole varma osuuko tarpeisiisi, mutta jotain tuon tapaista on tullut harrastusmielessä töherrettyä.

    Netin maastokartoissa (muistaakseni karttapaikka) saa hiirellä piirrettyä vaikka ilmakuvaan viivan (ringin) jonka avulla saat pinta-alat haluamallesi kuvioille. Ei supertarkka mutta ainakin omiin tarpeisiini riittävän.

    Jos ei photoshoppia huvita ostaa tai varastaa niin ilmaisohjelmista mainittakoon Gimp. Olen vanhoista paperisista kuviokartoista skannannut digiversiot ja Gimpillä tehnyt tuota kuvioyhdistelyä ihan kelvollisin tuloksin. Ei noille muokatuille vielä pahemmin tarvetta ole ollut mutta huvikseni kokeillut. Omat kokemukset Gimpistä myönteiset, vaatii kyllä jonkin verran kuvankäsittelyn hahmottamista.

    Helpointa olisi tietenkin jos saisi Metsäkeskukselta suoraan oman tilan kartat sähköisessä muodossa mutta en tiedä antavatko. Toisaalta nuo kokeilemani skannatut ajaa kyllä lähes saman asian.

    Korpituvan Taneli

    Mielenkiintoinen asia.
    Se kartta jossa tuo pinta-alan mittaus ainakin löytyy ”metsävaratiedon saatavuus”, linkki:
    http://metsakeskus.maps
    .arcgis.com/home/webma
    p/viewer.html?webmap=
    08660238994f4cc2bcaee
    51cb59dafb0

    Tämä on muuten isommissa pinta-aloissa ainakin kohtuu tarkka. Olen testannut koko tilan pinta-alaa mitaten.

    Olen kaipaillut Ipadiin sovellusta jolla pystyisi pintalan mittaamaan, kiertämällä kuvion rajoja pitkin. GPS valmius siinä jo olisi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    Ilman muuta ja olen jopa korjannut aiemmin metsäsuunnittelijoiden kuviokarttoja vastaamaan sopivia korjuu – ja hoitoalueita. Yhdistelemällä ja muutamalla kuviokarttojen rajoja.

    kuusessa ollaan

    Yksi vaihtoehto olisi tietysti tehdä skannattuun peruskarttaan vaikka paintilla rajat ja katsoa niiden koot tuolta karttapaikasta pinta-alatyökalulla. Mutta, sellainen ohjelma olisi soiva, jota voisi päivittää, eli olisi täysin digimuodossa.

    metsänvartija

    Kyllä tulee tehtyä, ennen vanhaan kartat piirrettiin käsin. Hienoja karttoja olivatkin.

    raivuri

    Itsekin olen tätä miettinyt viime aikoina, kun ostopalstojen suunnitelmat alkavat hiljalleen vanhentua. Toisaalta tunnen nuokin kuitenkin niin hyvin ja tiedän tilanteen, joten uuden suunnitelman teettäminen tuntuu turhalta. Jokin data, nykytila ja suunnitelma olisi joka tapauksessa hyvä olla jossakin muodossa.

    Olen tähän asti piirrellyt näitä paikkatieto-ohjelmistolla Qgis. Rajattomasti toimintoja ja vaatii jonkin verran opettelua, mutta perus operaatiot helppoja. Hyvän resoluution ilmakuva sekä väärävärikuva MML avoimesta aineistosta pohjaksi. Vanhat kuviorajat skannattuina päälle. Siitä uudet kuviot piirtämällä. Kuviotietojen keruu ja arviointi exeliin itse maastossa. Puumäärä ei toki täysin tarkaksi tule, mutta suuruusluokka onkin tärkeämpi.

    Olisiko tähän olemassa jotakin valmista ohjelmaa, joka olisi ihan tehty tätä varten?

    Ammatti Raivooja

    Ittekkin tehny skanneri, Excel ja Karttapaikka virityksen. Jännä huomata, että muut ovat keksineet saman jutun.

    Burl

    Raivuri: itsekin kikkailin Qgissillä, kunnes hankin lisenssin Tapio ForestKittiin. On helppokäyttöinen ja mielestäni ihan kohtuuhintainenkin.

    Korpituvan Taneli

    Näytti oleva monipuolinen ohjewlma tämä Forestkitt. Ilmeisesti sitä saa vähän erilaisilla ominaisuuksilla varustettuna.
    Burl, miten olet homman hoitanut, minkälainen paketti sinulla on? mitä kustantaa?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Burl

    Korpituvan Taneli: Metsänomistajakäyttöön suunnattu pöytäkonelisenssi. Yrityskäyttöön on sitten kalliimpi hinta, mutta saa tehdä vieraillekin sillä. Maastokannettavaan sais tiedot suoraan metsässä, mutta se maksaa ja samoin ohjelmistopaketti siihen erikseen. Arvelin, että näillä pinta-aloilla sen hankinta ei kannata. Niinpä laitan mitatut puustotiedot lyijykynällä paperille metsässä ja naputtelen illalla tai sadepäivänä atk:lle. Hinnat kannattaa kysyä suoraan Tapiolta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 28)