Keskustelut Metsänhoito Istutustyön laatu

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Istutustyön laatu

    Merkitty: 

    Istuttajaa tarvitsevan ilmoitus: ”Palkkaus urakkapalkkana. Alkaen 10 senttiä/kpl
    Palkkaus kokemuksen ja työnlaadun mukaan.”

    Tarvitseeko enempää ihmetellä että metsänistutus on mitä on….  ja maksaja on loppupeleissä metsänomistaja.  Mie ihmettelen suuresti että työnantaja voi hyväksyä huonon laadun ja jos tekee hyvän laatusta työtä saapi paremman yksikkömaksun.  Onko tuo yleinen taksa?

     

  • Panu Panu

    Ei tuossa sanota, että huono laatu käy.

    Tomperi

    ”Palkkaus kokemuksen ja työnlaadun mukaan.” Tosiaan palkka voi olla pienempi jos laatu ei miellytä?   vai mitähän tarkoittaa?  Mitä tessi sanonee? Eikös metsätessi ole ns yleissitova?

     

    Ola_Pallonivel

    Taitaa tarkoittaa maastoa, eli työn tuottavuutta.

    Panu Panu

    Istutustyön laatua voi mitata monella tavalla. Mittari, jota ei voi ohittaa on asiakasreklamaatioiden määrä. Palkan voisi sitoa suoraan siihen ellei sosialismi estä.

    Parista viime kevään istutuksesta olen antanut palautetta virheistä, toiseen vaadin koko alan uudelleenistuttamista.

    Liksana 10s/kpl voi olla ihan jees. Metsälehti kertoi, että pohjoisessa istuttajan päivätavoite on 3750 taimea. Siihen ei taida joka päivä päästä mutta kuukausipalkka voisi olla noin 3000 x 21 x 10s = 6300€.

    Puuki

    Viime kesänä oli pitkä kuivakausi.  Jos ku-taimet oli huolimattomasti istutettu, niin silloin ainakin kuivui paljon taimia.  Huono istutuksen tiivistys riitti kuivattamaan taimen.   Jos tiivistäminen jää kokonaan tekemättä, niin uusiksihan se pitää tehdä.

    Metsuri motokuski

    Kyllä viimekesänä etelärinteessä kuoli paljon kuusentaimia vaikka istutuksen tiivistikin. Litimärkiä taimia tuli laitettua maahan tuolloin ja kato oli melkoinen. Tänä vuonna ei kuolleita juuri syntynyt.

    Panu Panu

    Minullakin kuoli vuosi sitten paljon kuusen taimia. Siitä en reklamoinut vaan tilasin täydennysistuksen syksylle.

    Tänä vuonna on jonkin verran kuollut männyntaimia vaikka niiden osalta istutus on vaikuttanut laadukkaalta.

    Jätkä

    Kaikki tekijät eivät vieläkään osaa tehdä istutustyötä oikein, eivätkä myöskään kone-Hemmot mättäiden ja laikkujen tekemistä.

    Eri menetelmissä pitää tehdä erilailla. Otetaanpa vaikka laikkumätästys, jossa käännetään etupäässä kuntta kaksinkerroin ja korkeintaan ohut kivennäismaa päälle.

    Nykyohje on, että paakku istutetaan syvään ja tiivistetään kunnolla, mutta mätäs on hyvin kuohkea, eli siinä tiivistäminen ja syvyys ovat elinehto kuivana alkukesänä. pahimmillaan mätäs on käännetty paikkaan, jossa on puuta – esim paksu oksa tai muuten risua = varman tuntuinen kuivuminen.

    Sitten toinen tapa on tehdä paksuja / korkeita mättäitä. Sillä on teoriassa puolensa, kun heinittyminen ei niin kovasti uhkaa taimenia, mutta mätäs rapautuu ja puu kallistelee. Jos kyse on oikeasta kivennäismaasta = Hiesusta, niin paakkua ei pitäisi juntata niin syvään, että oksiakin jää maan alle – puun kuoret lahoavat.

    Kun tuollaiset mättäät tehdään liian aikaisin ja ne kuivuvat, ne ovat hirvittävän kovia istutusputken upota.

    Kolmas tapa on kääntömätästys, jossa aikamoinen kuoppa täytetään ylösalaisin käännetyllä mättäällä. Moni kone-Hemmo ei paina mätästä kuoppaan kunnolla, vaan vain kääntää sen. Mättään alle jää onteloita, jotka vaarantavat taimen tulevaisuuden mutta pinta myös kuivuu ollen kova istuttaa. Siihenkään ei pidä tainta istuttaa, ellei poljeta kunnolla – moni tamppaa istutuskohdan jo ennen istuttamista – ja sen jälkeen.

    Itse olen opettanut tiivistämään paakun vasemmalta puolen päkiällä, oikealta puolen kantapäällä. Pelkkä varpailla tupsuttelu ei riitä.

    Timppa

    Paras on hyvin tehty kääntömätäs.  Ei kuivu kuivina keväinä.    Ei jää kuoppia maastoon.  Todella hienoja taimikoita syntyy.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)